FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Dolar je u srijedu zabilježio novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku te najnižu u četiri mjeseca prema jenu zbog zastoja u pregovorima o povećanju dozvoljenog zaduživanja američke vlade. Dolar je prema franku tako pao na novu rekordnu nisku razinu od 0,7996 franaka. Nakon pada na novu najnižu razinu u četiri mjeseca prema jenu od 77,57 jena tijekom dana, dolar se potom stabilizirao na 77,80 jena te je na dnevnoj razini oslabio svega 0,1 posto. Euro je pak na dnevnoj razini oslabio za 0,4 posto prema dolaru, na 1,4457 dolara. I dok se demokrati i republikanci još uvijek ne mogu dogovoriti oko plana za podizanje dozvoljene razine zaduživanja iznad 14.300 milijardi dolara, uz preostalih nešto manje od tjedan dana do krajnjeg roka 2. kolovoza, dolar se drži blizu najniže razine u tri mjeseca prema košarici valuta. "Sve dok traju neizvjesnosti oko rasprava o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja u SAD-u, dolar će i dalje biti u nepovoljnoj situaciji. U ovome trenutku nitko ne želi držati dolare", rekao je Niels Christensen iz banke Nordea u Kopenhagenu. Švicarski franak i jen bili su na dobitku, budući su investitori tražili sigurnije alternative od dolara.

BRUXELLES - Razlike u cijenama novih automobila među članicama su u 2010. smanjene zahvaljujući oštrijoj konkurenciji u 27-članoj Uniji, objavila je u srijedu Europska komisija. Realne cijene novih automobila prilagođene stopi inflacije smanjene su u 24 od 27 zemalja članica za ukupno 2,5 posto, objavila je EK u godišnjem izvješću. Čini se da je silazni trend cijena automobila lani bio posebno naglašen okončanjem programa poticaja kupnje koje je uvelo nekoliko zemalja, objavila je Komisija. "Činjenica da su se razlike u cijenama dodatno smanjile pozitivan je pokazatelj prekogranične konkurencije", kazao je europski povjerenik za tržišnu utakmicu Joaquin Almunia. Najizrazitiji pad cijena zabilježen je u istočnoj Europi, predvođenoj Slovačkom, s padom cijena od čak 17,4 posto. Slijede Bugarska i Slovenija, s 13,5, odnosno 11,6 postotnim padom. Među većim gospodarstvima najizrazitiji pad cijena bilježi Britanija, 3,7 posto, Njemačka, 1,9 posto, te Francuska, 0,9 posto. Razlike u cijenama za neke modele automobila ostaju, međutim, velike između najjeftinijih i najskupljih zemalja EU-a. Razlika u cijeni za Fiat Grande Punto je čak 44-postotna, kod VW Golfa ona iznosi 24,4 posto, a 8,7-postotna za modele BMW 320D.

BRUXELLES - Europska povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva objavila je u srijedu u Bruxellesu da će Europska unija povećati pomoć za žrtve suše na istoku Afrike. "Komisija će deblokirati hitnu pomoć u visini od 27,8 milijuna eura što će se nadodati na 70 milijuna eura već dodijeljenih tom području, a ja ću se založiti za pokretanje procesa koji bi trebao mobilizirati dodatnih 60 milijuna eura, čime bi naša ukupna pomoć iznosila gotovo 158 milijuna eura", kazala je na konferenciji za novinare održanoj nakon što je posjetila Somaliju i Keniju. Georgijeva je ponovno uputila apel za pomoć Africi. Kriza teško pogađa dijelove Etiopije, Keniju, Somaliju, Džibuti i Ugandu. Istok Kenije, na granici sa Somalijom, svaki dan prima izbjeglice koje bježe od suše, gladi i borbi u Somaliji. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon procijenio je da tom području treba pomoć u iznosu od 1,6 milijardi dolara.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙