FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

LONDON - Švicarski franak i japanski jen ojačali su prema euru i dolaru budući da ulagači traže sigurna utočišta za kapital nakon što je agencija Standard & Poor's snizila američki kreditni rejting. Euro je tako oslabio prema švicarskom franku više od jedan posto, spustivši se na 1,0841 franak. Na istom je postotnom gubitku bio i prema jenu, kliznuvši na 110,67 jena. Dolar je nakratko potonuo na rekordno nisku vrijednost prema švicarskom franku od 74,80 centima, da bi se naknadno stabilizirao na 76,20 centima. Bio je na gubitku i prema jenu, i to 0,7 posto, spustivši se na 77,84 jena. Ulagači rasprodaju rizičniju imovinu i traže utočište za kapital u onoj s nižim prinosima, poput švicarskog franka i japanskog jena, nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+'. Ta je odluka narušila status dolara kao sigurne valute u nesigurnim vremenima.

BRUXELLES - Najnovije mjere Europske središnje banke i obećanja skupina G7 i G20 od proteklog vikenda trebali bi umiriti ulagače, priopćila je Europska komisija. "Sve poruke koje su tijekom vikenda uputile skupine G20 i G7, te nekoliko država članica i Europska središnja banka idu u istom smjeru i snažno signaliziraju povjerenje tržištima i ključnim sudionicima", kazao je na dnevnom brifingu glasnogovornik Komisije Olivier Bailly. Također je rekao da nema potrebe za financijskom potporom Italiji ili Španjolskoj.

MILANO - Talijanski poslovni čelnici potpisali su apel u kojem su izrazili spremnost da kupuju talijanske državne obveznice kako bi pomogli zemlji da izbjegne financijsku katastrofu u uvjetima širenja dužničke krize u eurozoni. "Ako Italija treba našu pomoć, tu smo", stoji u apelu koji su potpisali izvršni direktori nekih od najvećih talijanskih poduzeća, uključujući proizvođača guma Pirelli, naftnu i plinsku grupu Eni i proizvođača luksuznih cipela Tod's. "Nećemo prekriženih ruku gledati kako Italiji oduzimaju posljednji novčić", poručila su 24 potpisnika apela koji je tijekom vikenda objavljen u poslovnom dnevniku Milano Finanza. "Oko 50 posto talijanskog javnog duga nalazi se u talijanskim rukama. Banke su trenutno vlasnici najvećih iznosa javnog duga.

SEUL - Članice skupine 20 vodećih razvijenih industrijskih i zemalja u razvoju poručile su da su spremne zajedno djelovati kako bi stabilizirale financijska tržišta i zaštile rast. Zajedničko priopćenje objavila je Južna Koreja nakon oštrog pada azijskih burzi zbog odluke agencije Standard & Poor's o sniženju kreditnog rejtinga SAD-a s 'AAA' na 'AA+'. Pad tržišta u ponedjeljak nadovezao se na velike rasprodaje u petak, potaknute gomilanjem problema u eurozoni s obzirom na pojačana očekivanja da će Italija i Španjolska možda trebati pomoć u servisiranju dugova. Ministri financija i guverneri središnjih banaka članica G20 potvrdili su da su spremni "u koordinaciji poduzeti sve potrebne inicijative kako bi poduprli financijsku stabilnost i poticali snažniji gospodarski rast u duhu suradnje i povjerenja".

MOSKVA - Rusija će u utorak u potpunosti ukinuti zabranu uvoza povrća iz Europske unije, prenijele su ruske novinske agencije najavu čelnika nadležne agencije za zaštitu potrošača. Moskva je 2. lipnja ove godine zabranila uvoz sirovog povrća iz Europske unije zbog epidemije zaraze smrtonosnim sojem bakterije e.Coli. Naknadno je pristala na zahtjeve za ukidanjem zabrane pod uvjetom da dobije sigurnosna jamstva te je u međuvremenu obnovila uvoz povrća iz nekoliko zemalja članica EU. U Bruxellesu su tvrdili da ruska neselektivna zabrana uvoza nije utemeljena na znanstvenim argumentima.

TOKIO - Višak u japanskoj tekućoj bilanci plaćanja smanjio se u lipnju više nego što se očekivalo zbog nastavljenog pada izvoza koji ipak pokazuje prve znakove oporavka od katastofalnih posljedica potresa i tsunamija. Višak je u lipnju iznosio 526,9 milijardi jena, što je 50,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazali su najnoviji podaci. Pritom je pad izvoza ipak usporio, nagovijestivši oporavak. Tako je izvoz u lipnju na godišnjoj razini pao 1,1 posto, nakon što se u svibnju smanjio za čak 9,8 posto.

(Hina) xgple yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙