FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ŠIBENIK

Pred sucem Županijskog suda u Šibeniku Igorom Ninićem u istražnom postupku protiv Dragana Paravinje danas su svjedočila tri od četiri pozvana svjedoka koji bi mogli imati saznanja o nestanku maloljetne Antonije Bilić iz Krički pored Drniša. Istražni sudac Igor Ninić u kratkom je priopćenju pojasnio kako je riječ o svjedocima koji su se na dan nestanka maloljetnice 7. lipnja "zatekli na licu mjesta". Njihovi iskazi, ustvrdio je sudac, su kvalitetni, no zbog tajnosti istrage o njima nije mogao govoriti. Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić novinarima je potvrdio kako će tražiti uvođenje novih dokaza u postupak, te će na temelju toga zatražiti i novo saslušanje Dragana Paravinje pred istražnim sucem. Dodao je kako obitelj Bilić nema nikakvih primjedbi na istragu Državnog odvjetništva, njome je zadovoljna i očekuje njezin skorašnji završetak. No, obitelj nestale maloljetnice nije zadovoljna predistražnim postupkom, otkrio je Ljubičić, dodajući kako se Paravinjin kamion trebao locirati mnogo prije. Odvjetnik je kazao i kako se obitelj ne protivi istražnom postupku protiv Paravinje zbog sumnje u njegovu umiješanost u ubojstvo srpske novinarke Dade Vujasinović te kako ne smatra da će to omesti šibensku istragu. Branko Baica, odvjetnik Dragana Paravinje po službenoj dužnosti, kratko je konstatirao kako je njegov branjenik u "zadovoljavajućem stanju", te kako ostaje pri tvrdnji da nije kriv za ubojstvo Antonije Bilić. Kazao je i kako će Paravinjina supruga Milijana i njegov otac Obad biti saslušani u Srbiji kroz nekoliko dana, no još uvijek nije poznat točan termin. Nakon toga, rekao je, bit će im dozvoljen posjet Paravinji u šibenskom zatvoru. Nakon današnjeg saslušanja, očekuje se kako će sutra u 9 sati pred suca izaći dvije Antonijine prijateljice iz srednje škole. Istražnim je postupkom obuhvaćeno ukupno 16 svjedoka.

OSIJEK

U Osijeku u Srijemskoj ulici u kući broj 82 , 61-godišnji Osječanin ubio je svoju 85-godišnju majku i 57-godišnju suprugu, nakon čega je oko 10 sati došao u osječku policiju i prijavio teška ubojstva. Potvrdio je to Hini glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Marko Ćaleta, te dodao da je očevid na mjestu zločina u tijeku, a nad 61-godišnjim Osječanininom vrši se krim obrada.

ZAGREB

Ina je povećala cijene eurodizela BS za jednu lipu po litri, loživog ulja za osam lipa, a plavog dizela za deset lipa po litri, dok cijene ostalih derivata ostaju nepromijenjene. Tako Ina od danas na svojim benzinskim postajama eurodizel BS prodaje po 9,19 kuna (do sada 9,18 kune), a eurodizel BS class po 9,24 kune (do sada 9,23 kuna). Cijena plavog dizela je viša za deset lipa i iznosi 5,66 kuna prema dosadašnjih 5,56 kuna. Loživo ulje ekstra lako poskupilo je za osam lipa, sa dosadašnjih 6,36 kuna na 6,44 kune. Cijene motornih benzina se ne mijenjaju - cijena eurosupera BS 95 ostaje na 9,89 kuna, eurosupera BS 95 class na 9,94 kune te eurosupera BS 98 na 10,25 kuna. Cijena običnog dizela ostaje na 8,86 kuna. Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje su jučer poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

ZAGREB

Rano jutros nasukale su se dvije jedrilice - jedna na greben plaže Zrće, a druga u uvali Solišćica na Dugom otoku, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Na Zrću se oko 4 sata jutros zbog nevremena nasukala 12-metarska jedrilica sa 6 španjolskih državljana, koji su se sami iskrcali i došli do obližnjeg disco-bara. Jednoj osobi pružena je liječnička pomoć u Domu zdravlja Novalja. Županijski centar 112 o tome je obavijestio Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja i ličko-senjsku policiju. Nešto poslije 5 sati u uvali „Solišćica“ na Dugom Otoku, na greben se nasukala jedrilica dužine 13 metara s 8 francuskih državljana. Njihov život nije bio ugrožen, ali je u jedrilicu ulazila voda, pa je u pomoć unesrećenima otišao brod Lučke kapetanije. Županijski centar je i o toj nesreći, o kojoj su dojavu dobili od građanina, obavijestio Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

ZAGREB

Prema odluci zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Zagrebačkoj nadbiskupiji je u lipnju i srpnju obavljeno više imenovanja i razrješenja. U Nadbiskupskom duhovnom stolu (NDS), priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije, mr. Robert Šreter razriješen je službe moderatora Nadbiskupskoga duhovnog stola a na to je mjesto imenovan preč. Nedjeljko Pintarić. Pintarić je razriješen službe direktora Glasa Koncila, a Stjepan Pogačić imenovan vršiteljem dužnosti direktora Glasa Koncila. Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup, razriješen je službe rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a dr. Željko Tanjić imenovan je novim rektorom Sveučilišta. Vlč. Željko Faltak razriješen je službe nadbiskupskog tajnika i upućen na daljnji studij u Rim, dok je vlč. Ivan Valentić imenovan nadbiskupskim tajnikom. U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu mons. dr. Stjepan Baloban razriješen je službe rektora Sjemeništa, a mr. Anđelko Košćak, svećenik Varaždinske biskupije, razriješen je službe vicerektora i imenovan rektorom Sjemeništa. Vlč. Ivan Dodlek, svećenik Varaždinske biskupije, imenovan je prefektom u Bogoslovnom sjemeništu. Službe rektora u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu razriješen je mr. Ivan Gretić, a rektorom je imenovan mr. Domagoj Matošević. Mr. Gretić imenovan je župnikom u Župi sv. Vida u Brdovcu. Vlč. Antun Štefan, svećenik Varaždinske biskupije, razriješen je službe duhovnika, a mr. Ivan Grbešić, svećenik Sisačke biskupije, imenovan je duhovnikom u Međubiskupijskom sjemeništu. Mr. Domagoj Matošević razriješen je službe nadbiskupskog povjerenika za pastoral mladih i koordinatora dušobrižništva za studente u Zagrebu, a na to je mjesto imenovan vlč. Ivica Budinšćak, dosadašnji župni vikar u župi Sv. Blaža u Zagrebu. Mr. Robert Šreter, dosadašnji moderator NDS-a, određen je za službu direktora Kršćanske Sadašnjosti. Zagrebačka nadbiskupija donijela je i niz odluka o promjenama župnika i upravitelja župa, o premještajima, razrješenjima i imenovanjima župnih vikara.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙