FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati:

SPLIT

Stanje predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića je stabilno i zadovoljavajuće, a ostat će na Intenzivnoj koronarnoj jedinici splitskog KBC-a, izvjestio je sinoć ravnatelj splitskog KBC-a Dujomir Marasović nakon što je po drugi put obišao Bebića. Po Marasovićevim riječima, kod Bebića je ostao docent dr. Vuković, a sve daljnje informacije o Bebićevom zdravlju davat će Ministartsvo zdravstva i ministar Darko Milinović. Također je rekao kako je preuranjeno govoriti koliko bi Bebić mogao ostati u bolnici. Na upit novinara je li isključen infarkt kod Bebića, Marasović je istaknuo kako nema sigurnih znakova infarkta miokarda, a to, kazao je, ne znači da je isključen. “Ništa nije isključeno, vidjet ćemo poslije pretrage”, dodao je Marasović. Ministar zdravstva Darko Milinović, nakon telefonskog razgovara s Bebićem, rekao je kako se Bebić subjektivno osjeća odlično. No, Milinović je dodao da treba biti oprezan i rekao da će danas biti napravljeni novi dijagnostički postupci. Dodao je da se Bebić nalazi na promatranju i da je u bolnicu prevezen nakon što mu je pozlilo na ručku. Sinoć je u posjet predsjedniku Sabora Luki Bebiću stigao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Bebića je u bolnici posjetio i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, a u splitsku bolnicu su stigli i neki članovi Bebićeve obitelji.

MOTOVUN

Na prepunom motovunskom trgu sinoć je svečano otvoren ovogodišnji, 14. Motovun film festival tijekom kojeg će do petka biti prikazano više od 90 filmova u osam programskih cjelina, od čega 28 filmova iz svijeta i jugoistočne Europe u glavnom programu. Čast da otvore festival pripala je odvjetnicima Antu Nobilu i Čedu Prodanoviću koji su istaknuli kako se ovo okupljanje održava radi "javnog izražavanja političkih, socijalnih, nacionalnih i nadasve filmskih uvjerenja i ciljeva". "S obzirom na to da se ovaj skup održava na većoj udaljenosti od sto metara od sjedišta Vlade i Parlamenta, stekli su se uvjeti da se festival održi", poručio je u šali odvjetnik Nobilo proglašavajući 14. Motovun film festival otvorenim. Načelnik općine Motovun Slobodan Vugrinec poželio je svim gostima, kako je rekao, "obilje umjetničkog i filmskog uzbuđenja", ustvrdivši kako je pred njima još jedno nezaboravno filmsko druženje. Direktor Motovun film festivala Igor Mirković kazao je kako je Motovun, mjereno ljudskim vijekom, "s ovom godinom kročio u tinejdžersko doba" te kako se u proteklih 13 godina promijenilo mnogo toga. Ovogodišnja zemlja partner je Irska pa će se u programu Made in Ireland prikazati šesnaest ponajboljih irskih naslova u posljednjih deset godina.

DUBROVNIK

U sklopu Vip programa 62. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio svjetski poznati pijanist Ivo Pogorelić. On je na Dubrovačkim ljetnim igrama posljednji put nastupio 1985. godine. Na programu koncerta djela su Franza Liszta i Chopenova sonata u b-molu, koju je izveo i na koncertu prije 26 godina. Ivo Pogorelić počeo je učiti glazbu sa sedam godina, a obrazovao se na Središnjoj glazbenoj školi na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Debitirao je 1981. godine u njujorškom Carnegie Hallu. Postigao je velike uspjehe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta te nastupao s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima poput Berlinske filharmonije te Bostonskim simfonijskim orkestrom.

SPLIT

Retrospektivna izložba Jagode Buić otvorena je sinoć u splitskoj Galeriji umjetnina, u okviru programa ovogodišnjeg 57. splitskog ljeta. Izložba predstavlja presjek njenog stvaralaštva proteklih pet desetljeća, a postavljena je uz potporu grada Splita i suradnju Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. Posjetitelji će ju moći razgledati do 31. kolovoza. Uz monumentalne tapiserije izrađene od prirodnih materijala izloženi su desetci kolaža, crteža, kostimografskih i scenografskih kreacija, djela od papira i kolaži od recikliranih materijala. "Pristup svakom materijalu je uvijek novi izazov, točnije neka nova kušnja, ali i nova mogućnost realizacije. Jagoda Buić je znala iskoristiti potencijale materijala poput tapiserije koja je živa, koja se na neki način ne da nikada do kraja ukrotiti. Takav je odnos nastavila i u papiru, pa i u najnovijem ciklusu Carta canta gdje često radi obrat organizacije koja je nekad minimalistička, ponekad primarna, a katkad geometrična. U svojim djelima pokazuje svoj nemir, ritam, narav, no istovremeno njezini radovi pjevaju", kazao je prilikom otvaranja izložbe akademik Tonko Maroević.

STARI JANKOVCI

Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je kako su mrtvi muškarac i žena, pronađeni sinoć u obiteljskoj kući u ulici Bana Jelačića na kućno broju 20 u Starim Jankovcima nedaleko od Vinkovaca, 59-godišnja i 55-godišnji mještanin Starih Jankovaca. Njihova tijela oko 19,50 sati pronašla je susjeda, a policija sumnja u ubojstvo i samoubojstvo. Prema riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske policije Luke Barunčića, smrtno stradala 59-godišnjakinja bila je vlasnica obiteljske kuće u kojoj se tragedija dogodila. U kući je živjela sama, a smrtno stradali 55-godišnjak bio joj je poznanik i živio je nedaleko od njezine obiteljske kuće. Oboje su preminuli od posljedica upotrebe vatrenog oružja, kazao je Barunčić dodajući kako na mjestu tragedije, uz policiju, očevid obavljaju županijski državni odvjetnik iz Vukovara Božidar Piljić i istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙