FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija zatražila je u ponedjeljak od španjolske vlade detaljne podatke kojima će dokumentirati svoju odluku kojom od rumunjskih radnika traži da imaju radnu dozvolu ako žele zaposlenje u Španjolskoj. "Sloboda kretanja građana jedne zemlje koja se nedavno pridružila Europskoj uniji može biti ograničena samo pod određenim uvjetima", naglasila je glasnogovornica EK Chantal Hughes. Dodala je da španjolska vlada treba dokazati da postoji rizik od većeg poremećaja na španjolskom tržištu rada te objaviti brojke koje to potvrđuju. Kazala je kako je "španjolska odluka nečuvena", te da su prvi puta primili takav zahtjev. Španjolska vlada će za taj zahtjev morati upotrijebiti druge statistike, a ne samo podatke europskog ureda Eurostata. Dodala je da je u tim statistikama očito da je broj radnika koji stižu iz Rumunjske i Bugarske bitno pao posljednjih godina. Bugarska i Rumunjska su 2007. ušle u EU, a prema ugovorima o pristupanju zemlje EU-a imaju pravo ograničavati pristup svojim tržištima rada najkasnije sedam godina nakon njihova pristupa Uniji, što znači da će se sva ograničenja ukinuti do kraja 2013. Međutim, Španjolska je ukinula sve restrikcije od siječnja 2009. U petak je španjolska vlada odlučila uvesti obvezu za rumunjske građane da traže radnu dozvolu ako žele raditi u Španjolskoj, opravdavši ju visokom nezaposlenošću od 21,29 posto.

TORONTO - Kanadski proizvođač Blackberryja Research In Motion (RIM) najavio je ukidanje dvije tisuće radnih mjesta u sklopu preustroja svojeg poslovanja, što je 11 posto ukupnog broja zaposlenih. U priopćenju je RIM je naglasio nužnost promjena kako bi se "fokusirao na područja koja nude mogućnosti najvećeg rasta". Osim nižih troškova preustroj bi trebao omogućiti brže lansiranje proizvoda na tržište. Tvrtka je također objavila da njezin glavni poslovni direktor Don Morrison planira otići u mirovinu. Najnovije vijesti nadovezuju se na one iz lipnja kada je kompanija prilikom objave rezultata poslovanja za prvo tromjesečje svoje fiskalne godine najavila i program rezanja troškova, uključujući ukidanje radnih mjesta, u cilju očuvanja konkurentnosti. Neto dobit RIM-a iznosila je 695 milijuna dolara u tri mjeseca zaključno s 28. svibnjem, u usporedbi sa 769 milijuna dolara u istom razdoblju lani.

TOKIO - Japanska Honda u ponedjeljak je najavila da će povući sa svjetskog tržišta približno 200 tisuća putničkih vozila, od čega 6.800 u Europi, navodeći kao razlog neispravne dijelove motora. Japanski proizvođač vozila takvu je odluku donio nakon što je primio 63 pritužbi klijenata u Japanu u vezi lošeg funkcioniranja motora koje proizlazi iz određenih nedostataka kod dijelova. U tvrtki ističu kako ni u jednom slučaju te neispravnosti nisu prouzročile nesreću. Honda će zamijeniti dijelove koji mogu izazivati probleme u radu sustava hlađenja motora te u konačnici dovesti do prekida njegova rada. Samo u Japanu, Honda će povući s tržišta više od 50 tisuća vozila tri modela - Stream, Civic i Crossroad - koji su proizvedeni u domaćim pogonima u razdoblju od srpnja 2008. do srpnja 2010. Globalno ima približno 200 tisuća automobila sa sličnim problemima, uključujući 50.122 u Japanu, kazao je glasnogovornik Honde. Dodao je je da će oko 100 tisuća vozila biti povučeno u Južnoj Americi i 6.800 u Europi, a ostatak s područja Bliskog istoka i Afrike, dok se opoziv ne odnosi na tržišta u Sjevernoj Americi.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙