FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je danas novinarima kako odnose u koaliciji neće ugroziti izjava potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je pozdrav premijerke Kosor generalima Gotovini i Markaču na obljetnici Oluje zabrinjavajući i opasan. "Mi smo demokratsko društvo u kojem smo se svi skupa dogovorili da je dosta jednoumlja. Svatko ima pravo razmišljanja i promišljanja na svoj način", naglasio je Friščić dodajući kako su oni u HSS-u, "o Oluji i svemu što se događalo izrekli jasne stavove". "Mi u HSS-u poručujemo da uz proslavu veličanstvene pobjede naše vojske treba štampati zahvalnice onima koji su dali sebe, svoje živote i djelove tijela, treba štampati priznanje onima koji su sve to skupa organizirali, a ispričnice nismo spremni štampati", poručio je Friščić nakon polaganja vijenca na grob Stjepana Radića na Mirogoju. "Oluja je bila završna bitka za hrvatsku samostalnost na ukupnim prostorima Lijepe naše. Sigurno je, i ne bježimo od toga, da je nakon te briljantne akcije bilo i postupaka koji nisu primjereni i zbog kojih treba odgovarati, postupaka zbog kojih su pokrenuti brojni pravni postupci i procedure", kazao je Friščić. Dodao je kako, međutim, ne misli "da oni mogu zamračiti ili staviti sjene na ono što je Oluja bila".

ZAGREB

U povodu 83. obljetnice smrti osnivača HSS-a Stjepana Radića izaslanstvo te stranke na čelu s predsjednikom Josipom Friščićem položilo je danas vijence i zapalilo svijeće na Radićevu grobu na Mirogoju. Stjepan Radić bio je strateg ne samo programa HSS-a već i modela kako da hrvatski narod ostvari svoju samostalnost, naglasio je tom prigodom Friščić. Radić je, kako je kazao, bio svjestan da na tom putu treba dati žrtvu. "I dok mnogi ističu, s pravom, da su ugradili svoje kamenčiće u temelje hrvatske državnosti i opstojnosti, Stjepan Radić i oni koji su bili s njim u beogradskoj skupštini ugradili su svoje živote", rekao je Friščić. HSS-ovci su, dodao je, ugradili svoje živote u temelje hrvatske državnosti, kasnije i na Bleiburškom polju i na Križnom putu, a mnogi od njih i u Domovinskom ratu. "Mi smo generacija koja s pravom osjeća da baštinimo ono za što su se oni zalagali, o čemu su sanjali, za što su živjeli i za što su život dali", rekao je čelnik HSS-a Josip Friščić.

DUBROVNIK

Prošlogodišnja dramska premijera, Gogoljev "Revizor", u režiji Jerneja Lorencija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkim Kazalištem mladih, ponovno će se igrati na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama od 11. do 14. kolovoza na sceni ispod tvrđave Minčeta. Glavne uloge u predstavi tumače Vili Matula i Nina Violić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Karla Babić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Filip Nola, Robert Ugrina, Jan Kerekeš, Miha Bezelj, te Edvin Liverić. Scenograf predstave je Branko Hojnik, a koreograf Gregor Luštek, dok je autor glazbe Branko Rožman. Predstava "Revizor" na 35. Danima satire osvojila je pet nagrada, među kojima one za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju te za glavnu mušku ulogu.

ZAGREB

U Šibeniku sutra počinje prvi Terraneo, jedan od najvećih ovogodišnjih indie-rock festivala u ovom dijelu Mediterana. U pet dana, na tri pozornice namijenjene nastupima bendova uživo i u dva DJ hangara za elektronsku glazbu, nastupit će oko 120 izvođača iz Hrvatske i inozemstva. Glavni program bit će od 9. do 11. kolovoza kada će na pozornicama "Terra", "Aqua" i "Aero" nastupiti brojna imena iz samog vrha svjetske nezavisne pop-rock scene. Najveće zvijezde festivala su američka indie rock grupa The National, engleski synth-pop duo La Roux, američka soul-funk pjevačica Janelle Monae, kanadski electro-duo Crystal Castles, danska garage-rock grupa The Raveonettes, francuski sastav Nouvelle Vague, mančesterski post-punk bend The Fall, škotska post-rock grupa Mogwai. Pridružit će im se i mnoge poznate grupe iz Hrvatske i regije, poput Bambi Molestersa, Overflowa, Stillnessa, Dubioze kolektiva i Repetitora. Terraneo također nudi bogat ekološki program koji će se održavati u hotelskom naselju Solarisu, a sastoji se od 30-ak radionica, predavanja i projekcija. Programi su besplatni, a polaznici mogu donirati novčane priloge za oporavak morskih kornjača. Uz brojne kreativne radionice i sportsko-rekreativna događanja, posjetitelji mogu iznajmiti bicikle, a organizatori su pripremili mogućnost obilazaka nacionalnih parkova Krka i Kornati. Na Terraneu, koji je britanski list Telegraph uvrstio među najbolje ovoljetne festivale u Europi, očekuje se po danu desetak tisuća posjetitelja.

SPLIT

Na Marjanu je izbio požar jutros nešto prije 10 sati, no vatrogasci su ga vrlo brzo stavili pod nadzor, javlja splitska policija. Kako se doznaje u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, vatrogasci su oko 10 sati dobili dojavu da gori kod crkvice Svetog Nikole nedaleko ZOO vrta. U kratkom vremenu gasitelji su stigli na požarište gdje je vatra već zahvatila borovu šumu i već za nekoliko minuta požar je bio pod kontrolom. Na mjestu požara ostali su dežurati vatrogasci kako se vatra, potpomognuta jakim jugom, ne bi ponovno rasplamsala. Policija će obaviti očevid nakon kojega bi se trebalo doznati kako je izbio požar.

VINKOVCI

U prvih šest mjeseci ove godine na području vukovarsko-srijemska Policijske uprave povećan je broj evidentiranih prekršaja nasilja u obitelji za oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a broj kaznenih djela nasilja u obitelji je smanjen za oko 44 posto. U prvih šest mjeseci ove godine evidentirana su 263 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, što je povećanje za 25,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine u kojem je evidentirano 210 takvih prekršaja, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Prekršaje iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji počinilo je 314 osoba, od kojih je šest maloljetnih počinitelja i 78 povratnika. Za počinitelje nasilja u obitelji predložene su 123 zaštitne mjere. U istom razdoblju evidentirano je ukupno 15 kaznenih dijela iz čl. 215.a. Kaznenog zakona, što je za 44,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, u kojemu je počinjeno 27 takvih kaznenih dijela, ističe se. Taj članak kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji opisuje kao čin kojim član obitelji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj. Policija poziva žrtve nasilja u obitelji da se jave nadležnim službama koje im mogu pružiti pomoć i zaštitu. Informacije vezane za nasilje u obitelji kao i adresar ustanova gdje žrtve nasilja mogu dobiti pomoć mogu se potražiti i na web portalu MUP-a RH, navodi policija podsjećajući kako Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (članak 4.) definira nasilje u obitelji kao svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙