FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - SAD i Irak pregovaraju o tome hoće li na kraju donijeti odluku o eventualnom ostanku američkog vojnog kontingenta u Iaku i nakon 2011., izjavio je u četvrtak načelnik združenog stožera oružanih snaga Sjedinjenih Država, admiral Mike Mullen. Američki dužnosnici već nekoliko mjeseci Bagdadu nude ostanak jednog kontingenta, unatoč sporazumu potpisanom u studenom 2008. između Washingtona i Bagdada kojim je dogovoreno povlačenje posljednjih američkih vojnika krajem 2011. Pregovara se o broju američkih vojnika koji bi eventualno ostali stacionirani u Iraku i na taj način produljili misiju. Trenutačno je u Iraku oko 46.000 američkih vojnika, koji su uglavnom angažirani na formiranju i savjetovanju iračkih vojnih snaga.

SANA - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh u četvrtak se prvi put nakon što je 4. lipnja hospitaliziran, pojavio u programu televizije, s vidljivim opeklinama na licu i rukama omotanim zavojima. Saleh, koji je hospitaliziran u Saudijskoj Arabiji nakon što je bio ranjen u napadu na predsjedničku palaču u Sani 3. lipnja, bio je gotovo neprepoznatljiv, s obzirom na to da mu je glava bila prekrivena 'palestinskom maramom', a ruke i prsni koš omotani zavojima ispod bijele košulje. U izjavi koja je trajala nekoliko minuta predsjednik je izjavio kako su "liječnici uspješno obavili osam kirurških zahvata", nakon što je ranjen i smješten u rijadsku bolnicu. Pozvao je "na dijalog" u Jemenu, no nije spomenuo eventualni povratak u zemlju, kao ni eventualnu namjeru da podnese ostavku.

ISLAMABAD - Pakistanski i afganistanski vojni predstavnici koji su se, zajedno s američkim dužnosnicima, sastali u četvrtak u Peshawaru razgovarali su o napetostima na graničnom području u kojemu vlada bezakonje. "Tijekom sastanka, detaljno smo razmotrili situaciju, a cilj nam je zajamčiti nepovredivost granice", stoji u priopćenju vojske. "Pakistanska vojska predložila je uspostavljanje redovnih kontakata sa svim afganistanskim snagama nacionalne sigurnosti, osobito s afganistanskom pograničnom policijom, uz pomoć 'crvenog' telefona" te da se kontakti redovito održavaju između vojnih snaga dviju zemalja, stoji u priopćenju. Pakistan je također predložio održavanje stalnih sastanka s lokalnim zapovjednicima te održavanje kontakata s plemenskim vođama s obiju strana granice.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙