FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 3. srpnja 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Sastanak Kvarteta za Bliski istok, koji čine SAD, Rusija, UN i EU, održat će se 11. srpnja u Washingtonu, potvrdio je u subotu jedan visoki američki dužnosnik. SAD je mjesecima oklijevao organizirati taj sastanak, kojemu su se osobito nadali Europljani, a koji je Washington smatrao beskorisnim prije nego li se postigne napredak prema nastavku pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Na sastanku će se okupiti američka državna tajnica Hillary Clinton, njezin ruski kolega Sergej Lavrov, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ne postigne li se dogovor, Palestinci u rujnu planiraju zatražiti priznanje svoje države u UN-u.

PACHUCA - Tropska oluja Arlene koja je pogodila Meksiko usmrtila je najmanje 11 ljudi, a gotovo 300.000 ostalo je bez domova, objavile su u subotu meksičke vlasti. Oluja, prva veća ove sezone na Atlantiku, pogodila je u četvrtak istočne i središnje dijelove zemlje snažnim vjetrovima koji su uzrokovali klizanje tla. Oluja je zahvatila veći dio zemlje, uključivo glavni grad i njegovu okolicu te ljetovalište Acapulco, na Pacifičkoj obali. Bez domova ostalo je gotovo 278.000 ljudi, po privremenim izvješćima.

DŽAKARTA - Vulkan Soputan, jedan od najaktivnijih u Indoneziji, erumpirao je u nedjelju, izbacivši oblak pepela i dima 5000 metara u zrak, no pritom nije bilo žrtava, objavile su mjesne vlasti. Smješten u pokrajini Sjeverni Sulawesi, vulkan visok 1783 metara počeo je izbacivati pepeo i dim tijekom jutra, što je njegova prva erupcija od 2008.

OLKILUOTO - Finska gradi nuklearni reaktor koji bi trebao biti najsigurniji na svijetu, a njegovi graditelji posebnu pozornost posvećuju pitanjima sigurnosti usljed prirodnih fenomena, objavljeno je u nedjelju. Oko 5000 radnika radi na izgradnji nuklearne elektrane u Olkilutou na zapadu Finske, a nakon tragedije u Fukushimi Finci ističu da je reaktor OL3 koji grade najsigurniji na svijetu. Novi tip reaktora znači i korištenje najmodernijeg sustava koji još, međutim, nikada nije korišten, priznaju graditelji.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙