FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Libijski čelnik Moamer Gadafi istražuje mogućnosti za povlačenje s vlasti, objavio je u utorak ruski tisak, no to opovrgava libijska vlada. Pet mjeseci nakon početka sukoba u koji se upleo NATO i koji je postao najkrvaviji od svih "arapskih proljeća", pojavio se niz izvješća o pregovorima o Gadafijevu povlačenju s vlasti u zamjenu za zajamčenu sigurnost. Ruski list Kommersant temelji svoju priču na visokom izvoru iz Moskve. Izvješće je u Tripoliju odmah opovrgnuto, a Italija je ocijenila da Gadafijeva vlada samo pokušava izazvati pomutnju. "Informacije o pregovorima o Gadafijevu odlasku s vlasti ili traženju utočišta u ili izvan zemlje jednostavno nisu točne", rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim. "O Gadafiju se ne pregovara, to je naše stajalište i o budućnosti Libije odlučit će Libijci. Gadafi je povijesni simbol i Libijci će umrijeti da ga obrane", rekao je.

KABUL

Transportni zrakoplov koji je prevozio opremu za međunarodne snage u Afganistanu srušio se kasno navečer u utorak na sjeveru zemlje, ali zasad nije poznato ima li žrtava, rekao je u srijedu guverner afganistanske pokrajine Parwan. Zrakoplov nije bio u sastavu međunarodnih snaga predvođenih NATO-om (ISAF), rekao je glasnogovornik ISAF-a. Guverner Parwana Abdul Salangi kazao je da je riječ o civilnom zrakoplovu koji su međunarodne snage unajmile za svoje potrebe. Zrakoplov se srušio u planinskom području u regiji Siagerd, a na lokaciju nesreće poslani su spasilački timovi, rekao je Salangi. U listopadu prošle godine u padu civilnog transportnog zrakoplova nedaleko od Kabula poginulo je svih osam članova posade - šestorica Filipinaca, te po jedan Kenijac i Indijac.

TOKIO

Japanski ministar trgovine Banri Kaieda rekao je da će japanska vlada provesti testove sigurnosti svih nuklearnih reaktora u zemlji, javila je u srijedu agencija Jiji. Ministar je također istaknuo da Japan neće imati problema s opskrbom električnom energijom. Niz japanskih reaktora isključen je nakon snažnog potresa i tsunamija u ožujku koji su izazvali katastrofu u nuklearki Fukushima Daiichi. Europska unija odlučila je nakon tog događaja testirati sigurnost svih svojih 143 reaktora, pozvavši i druge države da to učine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙