FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je u utorak da su uspostavljeni "kontakti" s libijskim režimom oko odlaska Moamera Gadafija, ali kako do danas nije došlo do pravih pregovora. "Postoje doista kontakti, no do danas nije bilo pravih pregovora", izjavio je on na radiju France Info. "Dočekujemo izaslanike koji nam kažu da je Gadafi spreman otići te da bismo o tome mogli raspravljati", dodao je on. Pobunjenici su dosad odbijali pregovarati s Gadafijevim režimom, a to su stajalište u svojim javnim istupima podržavale i sve najvažnije članice NATO-a.

WASHINGTON - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izgubio je legitimitet i nije više nužan, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton nakon što su u ponedjeljak pristaše sirijskog režima napale veleposlanstva SAD i Francuske. "S naše točke gledišta on je izgubio legitimitet, nije ispunio obećanja koja je dao, a od Iranaca je zatražio i dobio pomoć u naporima na obuzdavanju vlastitog naroda", izjavila je ona novinarima u Washingtonu. Nekoliko pristaša sirijskog režima upalo je u američko veleposlanstvo a stražari su u francuskom veleposlanstvu morali pucati u zrak da bi rastjerali stotine prosvjednika koji su se bunili jer su Pariz i Washington podržali protuvladine prosvjede u sirijskom gradu Hami.

ALŽIR - Glasine o cirkulaciji velike količine oružja na alžirskim granicama zbog sukoba u Libiji su pretjerane, ocijenio je alžirski ministar unutarnjih poslova Daho Uld Kablia. "Mislim da su glasine o oružju koje cirkulira u velikoj količini, a zbog libijske krize, malo pretjerane", izjavio je ministar novinarima u okviru sastanka Alžira i Malija o granicama. Početkom lipnja alžirski ministar zadužen za magrebske i afričke poslove Abdelkader Mesahel kazao je da se oružje pristiglo iz Libije koristi i za atentate u Alžiru. "Naše su granice osigurane i postoji vrlo malo izgleda da se oružje može unijeti u našu zemlju", dodao je Uld Kablia čije riječi prenosi novinska agencija APS.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙