FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 30. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

WASHINGTON - Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva. Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner, prihvaćen je u petak s 218 glasova za i 210 protiv. Boehnerovim planom predviđeno je i da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara. Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41. Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 tisuća milijardi dolara. Vođa demokrata Harry Reid počeo je odmah nakon glasovanja pripreme za novo glasovanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a financijska blokada se izbjegla. Demokrati i republikanci tjednima se nadmeću oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja. Reid treba privoljeti neke republikance za svoj plan, jer ako mu svih 53 demokrata dade glas trebat će mu glasovi još barem sedam republikanaca za 60 glasova potrebnih za prolaz njegova prijedloga. Konačno glasovanje očekuje se u ponedjeljak ujutro.

WASHINGTON - Bijela kuća izjavila je u petak da je gospodarstvu Sjedinjenih Država već nanesena šteta zbog stalne blokade u Kongresu u vezi s podizanjem granice zaduženosti, četiri dana uoči roka nakon kojega bi zemlja mogla završiti u stečaju. "Dakako, postoje dokazi da gospodarstvo već trpi štetu zbog neodlučnosti" u Kongresu, rekao je glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney. Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze. Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 bilijuna dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

BRUXELLES - NATO je u subotu objavio da je izveo niz preciznih napada na tri odašiljača libijske televizije kako bi ušutkao libijskog vođu Moamera Gadafija koji odbija napustiti vlast nakon više od 40 godina unatoč pobuni protiv njegova režima. "Prije nekoliko sati NATO je izveo zračne udare na tri centra satelitskih odašiljača libijske televizije kako bi onemogućio libijskog vođu Gadafija da ih koristi za zastrašivanje naroda i vođenje napada", objavio je savez. Napadi su izvedeni navođenim bombama. NATO je objasnio da je njihova intervencija bila potrebna jer se režim koristi televizijom za "ugnjetavanje civila, poticanje mržnje među Libijcima i mobilizaciju svojih pobornika". Savez tvrdi da je napad izveo sukladno svome mandatu zaštite civila i da je operacija brižno pripremljena kako bi se izbjegle žrtve i ne bi uništile sve infrastrukture libijske televizije.

AMAN - Sirijske snage ubile su najmanje 20 civila u napadu na prodemokratske prosvjede koji su u petak održani širom zemlje, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava Savasiah. Snage sigurnosti i dalje se nasiljem suprotstavljaju mirnim prosvjedima kojima se traži sloboda i pad režima, stoji u izjavi koju je Savasiah dostavio Reutersu. Udruga navodi da su civili ubijeni u nekoliko gradova, uključujući i Damask. Pokret protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pozvao je u petak na nove prosvjede diljem zemlje, ali je novo masovno okupljanje usmjereno i na međunarodnu zajednicu koja je, kako tvrdi oporba, nijema i gluha na njihove zahtjeve za demokratskim promjenama u zemlji. Prosvjedi protiv sirijskog režima počeli su u ožujku i održavaju se svaki petak.

BEOGRAD - Nakon gotovo četiri sata pregovora zapovjednika Kfora Erharda Buhlera i voditelja srbijanskog tima za dijalog s kosovskim vlastima Borka Stefanovića, pripadnici Kfora počeli su se povlačiti iz sela Rudare na sjeveru Kosova, kamo su stigli oko 13 sati kako bi uklonili barikade lokalnih Srba, pri čemu je Buhler poručio kako je to posljednji put da se Kfor povlači, javljaju mediji u petak navečer. Buhler je, kako izvještava srbijanska agencija Beta, u Kosovskoj Mitrovici izjavio kako je večeras posljednji put odlučio povući pripadnike Kfora i ne upotrijebiti silu, za što ima ovlasti. Napomenuo je da će, ako se blokada prometnica nastavi, biti primoran iskoristiti te ovlasti. Buhler je, kako javlja agencija Tanjug, kazao kako je odluku o povlačenju postrojbi sa srpskih barikada u Rudaru donio u korist građana Zvečana, ali da to ne mijenja ništa u njegovoj odlučnosti da djeluje protiv ekstremista.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙