FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/FRANKFURT NA MAJNI - Europska komisija najavila je ulaganje od 19 milijuna eura u "Green for Growth, Southeast Europe fond" (GGF) u svrhu financiranja investicija u energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju u Hrvatskoj i Turskoj, priopćeno je iz GGF-a. Riječ je o drugom investicijskom ugovoru koji je EK potpisala s GGF-om, nakon što je u taj fond u prosincu 2009. uložila 20 milijuna eura. Dodatno, EK je odlučila donirati GGF-u iznos od 5 milijuna eura za pružanje tehničke pomoći korisnicima investicija fonda. Trenutno Komisija svojim ulaganjima povećava GGF-ov investicijski kapacitet na 147 milijuna eura, stoji u priopćenju fonda. GGF kojeg su 2009. osnovale Njemačka razvojna banka (KfW Entwicklungsbank) i Europska investicijska banka (EIB), uz financijsku podršku EK i Europske banke za obnovu i razvitak, koristit će ova sredstva kako bi osigurao financiranje malih i srednjih poduzetnika te privatnih kućanstava u Hrvatskoj i Turskoj putem lokalnih financijskih institucija. Fond će također usmjeriti dio sredstava u lokalne energetske tvrtke, projekte ili tvrtke obnovljivih izvora energije te tvrtke koje pružaju usluge vezane uz energetsku učinkovitost i opskrbu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Sveprisutnost mobilne tehnologije u svijetu mijenja pravila prihvatljivog ponašanja u društvu stvarajući svojevrsni novi 'mobilni bonton' s većom tolerancijom u ponašanju pri korištenju mobitela, ali i još uvijek ostaje zbunjenost i nedostatak objektivnosti spram vlastitog ponašanja, zaključak je najnovijeg globalnog istraživanja tehnološke korporacije Intel. Istraživanje pravila ponašanja pri korištenju mobilnih uređaja za Intel je u svibnju ove godine provela istraživačka kuća Redshift Research na uzorku od gotovo 13 tisuća osoba u 16 zemalja područja EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika). Prema istraživanju, 67 posto ispitanih ne izlazi ujutro iz kuće dok ne pošalju određenu količinu poruka, mailova ili ne provjere određen broj web stranica. Gotovo četvrtina, 23 posto, čini to i prije nego ustaje iz kreveta. S druge strane, na kavi s prijateljima ili kolegama samo 7 posto ispitanih smeta ako netko provjerava a Facebook ili slično, a većinu ispitanika, iznad 90 posto, ne uzrujava korištenje računala na vikend putovanjima ili mobitela u spavaćoj sobi. Ipak postoje i 'nedodirljiva pravila ponašanja', te obiteljski stol ostaje najnepoželjnije mjesto za korištenje mobilnih uređaja. Ukupno 61 posto ispitanika smatra i da bi ipak trebala postojati pravila ponašanja koja bi određivala njihovo korištenje u javnosti zbog kršenja privatnosti i krađa identiteta.

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, a oslabio je i prema dolaru i jenu, pogođen bojaznima ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni. Euro je tako zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku od 1,1475 franaka, a na dnevnoj je razini oslabio 0,5 posto. U ranijoj trgovini na azijskom tržištu nakratko se spustio na rekordno niskih 1,1365 franaka, što trgovci uglavnom pripisuju većim oscilacijama zbog praznika u Japanu zbog kojeg tamošnja tržišta nisu radila. Euro je istodobno oslabio i prema dolaru, za 0,8 posto, te se njime trgovalo po 1,4040 dolara. Oslabio je i prema jenu, za oko jedan posto, na 110,66 jena, nakon čega se oporavio na 111,03 jena. Dolar se također spustio na novu rekordno nisku razinu prema franku od 80,34 švicarskih centima. Potom se oporavio pa se njime trgovalo po 81,71 centima. U ozračju nastavljenih zabrinutosti od širenja dužničke krize u eurozoni pritisci na euro ne popuštaju, a smirivanju zabrinutosti tržišta nisu mnogo pomogli ni rezultati provjere otpornosti bankovnog sektora EU-a na krizu, na kojoj nije prošlo osam od 90 banaka. Pozornost se sada usmjerava izvanrednom summitu čelnika EU-a u Bruxellesu zakazanom za četvrtak, na kojem bi se trebao razmatrati drugi paket pomoći za Grčku.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙