FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je program restrukturiranja Brodograđevne industrije Split i Brodosplit - Brodogradilišta specijalnih objekata, izvijestili su danas iz Agencije. Agencija je na svojoj sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodograđevne industrije Split (BIS) i BSO, navodi se u priopćenju sa sjednice Vijeća Agencije. Potpora u iznosu nešto višem od 6,6 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2015., a sastoji se od subvencija, državnih jamstava te otpisa i preuzimanja dugova od strane Vlade Republike Hrvatske. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 11 milijardi kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora - tvrtke DIV Samobor - iznosi 4,4 milijarde kuna ili 40 posto. U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Dok traje provedba progama restruktuiranja BIS i BSO ne mogu dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja.

UMAG - "Razvoj turističkog proizvoda Istre: EU perspektiva i izazovi" naziv je poslovnog skupa koji je danas održan u Umagu, na kojemu su istaknuti stručnjaci govorili o važnosti i smjerovima turističkog razvoja Hrvatske i Istre, kao jedne od vodećih mediteranskih destinacija. Predsjednik Republike Ivo Josipović, otvarajući skup, naglasio je kako je turizam u hrvatskom gospodarstvu važna pretpostavka rasta i razvoja. Dodao je kako turizam sudjeluje sa 15 do 20 posto udjela u nacionalnom dohotku i 15 posto udjela u zapošljavanju. "Istra ostvaruje vrlo visok udio u turističkom prometu sa 23 posto dolazaka i 30 posto noćenja te bi mogla biti model ostalim regijama", naglasio je predsjednik Josipović. Dodao je da, međutim, ima i nedostataka jer nemamo investicijske projekte i ključna je stvar kako turističku sezonu produžiti. Važna i velika mogućnost je članstvo u EU, članstvo nije čarobni štapić, ali predstavlja veliku mogućnost i trebamo članstvo iskoristiti, specifično kada je u pitanju turizam kako bi sezonu učinili cjelogodišnjom, zaključio je Josipović.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju bilo 1.417.886 ukupno zaposlenih, što je za 13.727 osoba ili za 1 posto više nego u svibnju, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Time se četvrti mjesec zaredom nastavlja rast zaposlenosti na mjesečnoj razini, koji je započet u ožujku, a na koji znatan utjecaj ima sezonsko zapošljavanje. U lipnju, u odnosu na mjesec prije, najviše je, za 3,1 posto ili za 6.971 osobu, povećan broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama, koji su na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta imali ukupno 231.160 zaposlenih. Broj zaposlenih u pravnim osobama povećan je pak za 6.806 osoba ili za 0,6 posto, pa su pravne osobe krajem lipnja zapošljavale 1.155.745 osoba. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u lipnju je bilo 30.981, što je za 0,2 posto ili za 50 osoba manje nego u mjesecu prije. Broj nezaposlenih u lipnju je u odnosu na svibanj bio manji za 3,8 posto ili za 11.208 osoba, te je krajem lipnja bilo evidentirano 287.511 nezaposlenih. Stopa registrirane nezaposlenosti pala je sa 17,5 posto u svibnju na 16,9 posto u lipnju.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) rješenjem je Ini izdala nekoliko naloga vezano za izmjenu i/ili donošenje internih akata koji se odnose na uređuje postupanje s povlaštenim informacijama te s tim vezane izmjene organizacijske strukture i uspostavu sustava i kontrole, a dok Ina ne postupi po tom rješenju ili Hanfa u roku od sljedećih mjesec i pol ne utvrdi drugačije, nastavlja se obustava trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi. Uprava Hanfe te je odluke donijela na današnjoj sjednici, a iz Hanfe najavljuju da će podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima s obzirom na nepravilnosti uočene u provedenom upravnom postupku nadzora, koje ponajviše proizlaze iz sustava ovlaštenja za donošenje odluka utvrđenog internim aktom Ine - Lista ovlaštenja za donošenje odluka u Ini. Inače, na Zagrebačkoj se burzi već tri mjeseca, od 28. travnja, ne trguje dionicama Ine.

ZAGREB - Adris grupa je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupni prihod od 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od istog razdoblja prošle godine, operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a dobit prije poreza 225 milijuna kuna, objavili su danas iz Adris grupe. Unatoč padu operativne zarade u prvom polugodištu, grupa je zabilježila veću dobit prije poreza. Razlog je pozitivan neto financijski rezultat. Adris grupa je u prvih šest mjeseci povećala prihode od prodaje roba i usluga za 1,9 posto, na 1,19 milijardi kuna. Ukupni rashodi Adris grupe u razdoblju siječanj-lipanj iznosili su 1,14 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini rast za 4,4 posto. Vezano za duhansku stratešku poslovnu jedinicu TDR, iz Adrisa napominju kako je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u istom lanjskom polugodištu. To objašnjavaju nastavkom pada potrošnje na hrvatskome i regionalnom tržištu zbog rasta poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te pada kupovne moći zbog ekonomske krize.

ZAGREB - Croatia osiguranje je u prvom polugodištu ove godine ostvarilo bruto dobit u iznosu od 45,5 milijuna kuna, što je povećanje za 39 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, obavila je danas ta osiguravateljska tvrtka. Istovremeno je Grupa Croatia osiguranje ostvarila bruto dobit od 76,3 milijuna kuna, što je 5,4 posto više nego u prvoj polovici prošle godine. Sukladno kretanjima na tržištu Croatia osiguranje d.d. bilježi smanjenje zaračunate premije od 4,9 posto, te ona iznosi 1,73 milijarde kuna. Pritom zaračunata premija u neživotnim osiguranjima za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,56 milijardi kuna, dok u se životnim osiguranjima bilježi povećanje od 2 posto na 165,8 milijuna kuna. Croatia osiguranje i u 2011. godini potvrđuje svoju lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Hrvatskoj, u prvom ovogodišnjem polugodištu tržišni udio Croatia osiguranja d.d. zajedno sa Croatia zdravstvenim osiguranjem d.d. u ukupnoj zaračunatoj premiji svih društava za osiguranje u RH iznosi 36,3 posto.

ZAGREB - Institut IGH i ovisna društva ostvarili su u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine ukupnu dobit od 4,2 milijuna kuna, a po odbitku manjinskog interesa imateljima matice pripalo je 3,6 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Instituta IGH. Slične rezultate IGH je ostvario i u prvom lanjskom polugodištu kad je dobit iznosila 4,1 milijun kuna. Prihodi Grupe Instituta IGH od prodaje usluga i proizvoda u prvoj polovici ove godine iznosili su 230 milijuna kuna, od čega je na inozemnom tržištu ostvareno 35,3 milijuna kuna. Operativni troškovi poslovanja u prvom polugodištu smanjeni su na godišnjoj razini za sedam posto, na 227 milijuna kuna. Institut IGH i ovisna društva imali su na dan sastavljanja izvješća 209 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja i 705 milijuna kuna ugovorenih, a nedovršenih poslova.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je porastao za 0,60 posto, na 2.173,73 boda, a Crobex10 povećan je za 0,90 posto, na 1.166,55 bodova, uz skroman redovni promet od svega 11,3 milijuna kuna. Pritom su četiri dionice imale promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 3,07 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a koja je neznatno poskupila, 0,01 posto, na 252 kune. Promet od 1,4 milijuna kuna postignut je dionicom Petrokemije uz rast cijene od 1,53 posto, na 200 kuna. Za 1,3 milijuna kuna trgovalo se dionicom Dalekovoda kojoj je cijena pala za 2,04 posto, na 199,75 kuna. Za više od milijun kuna trgovalo se i povlaštenom dionicom Adris grupe uz rast cijene od 2,79 posto, na 246,19 kuna. Među trgovanijim dionicama cijena je porasla i dionicama Ericssona Nikole Tesle (3,54 posto), Atlantske plovidbe (4,07 posto) i Luke Rijeka (1,72 posto). Cijena je pala dionicama Instituta IGH (3,5 posto), AD Plastika (2,46 posto) i Ingre (0,07 posto).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 111,6 milijuna, dok se na strani ponude našlo 201,6 milijuna kuna. Najviše je danas, 38,2 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,38 na 0,39 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 51,6 milijuna kuna, dok je 60 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika te niskih kamatnih stopa. Prosječna je kamatna stopa porasla s 0,38 na 0,72 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙