FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

KIJEV - Šesnaest je rudara poginulo, a deset se smatra nestalima nakon eksplozije u rudniku "Istočna Suhodolskaja" u području Luganska na istoku Ukrajine, objavilo je u petak ministarstvo za hitna stanja. Još dva rudara ranjena su u toj nesreći koja se dogodila noću na petak dok je skupina od 28 rudara radila na dubini većoj od 900 metara, priopćilo je ministarstvo. Ne zna se uzrok eksplozije, no takav tip nesreće najčešće izaziva plin metan. Nesreća se dogodila u ugljenokopu Istočna Suhodolskaja gdje je u lipnju izbio požar i rudari su bili hitno evakuirani, no unesrećenih nije bilo. Ukrajinski rudnici smješteni su uglavnom na istoku zemlje i nesreće koje se u njima događaju gotovo redovito su popraćene žrtvama zbog nedostatne opremljenosti i nepoštivanja standarda o sigurnosti. Tri rudara poginula su ugušena plinovima u rujnu u drugome rudniku u području Luganska.

LONDON - Britanac Paul Ray, kojega je Anders Behring Breivik nazvao svojim mentorom, rekao je u petak u intervjuu za Times da su krvavi napadi tog Norvežanina koji je prije tjedan dana ubio 76 osoba u Oslu "stvarno sotonski". Ray je priznao mogućnost da je Breivik u njemu našao nadahnuće, no to što je počinio Norvežanin "potpuno je sotonski", rekao je Ray i dodao da on "nikada ne bi mogao učiniti tako nešto za ostvarenje vlastitih ideala". Bivši aktivist krajnje desnice English Defence League (EDL) i šef pokreta Knights Templar, nadahnutog srednjovjekovnim križaria koji su se borili protiv islama, 35-godišnji Ray vodi blog u kojem odgovara u ime Rikarda Lavljeg Srca. Upravo se na Rayev blog, između ostalih svojih uzora, poziva i Breivik u svome manifestu od 1.500 stranica što ga je objavio na internetu prije sumanutog zločina. "Upleten sam kao njegov mentor", rekao je Timesu Paul Ray koji je 2008. iz Velike Britanije odselio na Maltu pošto je u domovini bio uhićen zbog poticanja na rasnu mržnju na blogu. Anders Behring Breivik, kojeg će u petak ponovno ispitati norveška policija, objavio je svoje fotografije na kojima je odjeven u uniformu vitezova templara i opisao je svog mentora muškarca poput Raya, s kojim se navodno sreo 2008., dodaje Times. Stranka EDL je demantirala bilo kakav službeni kontakt s Breivikom koji je priznao da je u dva napada u Oslu te na otoku Utoyi ubio 76 ljudi.

RIM - Talijanski tanker, što su ga gusari oteli u Gvinejskom zaljevu kod Benina noću na nedjelju oslobođen je, objavila je talijanska agencija Ansa u petak pozivajući se na lučke vlasti. Tanker RBD Anema e Core s teretom dizel goriva i 23-članom posadom bio je otet u ranim jutarnjim satima u nedjelju, a gusari su ga napustili kasno u četvrtak navečer. Tanker se kreće prema sigurnom odredištu, objavila je Ansa. Lokalne vlasti objavile su da su gusari oteli dio tereta, no neozlijeđena je posada koju čine 20 Filipinaca, dvojica Talijana i zapovjednik rumunjske nacionalnosti. Dva talijanska broda bila su oteta zadnjih mjeseci u Indijskom oceanu, na suprotnoj strani kontinenta na kojoj gusari iz kaotične Somalije godinama napadaju međunarodne brodove za koje traže milijune dolara otkupnine. Gusarstvo raste i u Gvinejskom zaljevu iako nije poprimilo takve razmjere kao u vodama Roga Afrike.

WASHINGTON - Američki Predstavnički dom sastat će se u petak ponovo kako bi pokušao postići dogovor o prijedlogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Johna Boehnera o smanjenju deficita i podizanju praga zaduženosti, rekao je zastupnik Mike Pence. Prvotno je bilo predviđeno glasovanje u četvrtak ali je ono odgođeno zbog nedostatka potpore. Iako republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, neki od njihovih kolega ne slažu se s Boehnerovim planom. Ako prijedlog prođe u Ppredstavničkom domu, treba ga prihvatiti i Senat gdje pak većinu imaju demokrati. Oni se s republikanskim prijedlogom ne slažu, i traže puno veće smanjenje deficita ali i veće podizanje granice zaduživanja. Do 2. kolovoza Kongres mora podići limit zaduživanja jer u suprotnom Washington neće moći plaćati svoje financijske obveze.

BEOGRAD - Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije proglasio zabranjenim vojnim zonama, izvještavaju u četvrtak beogradski elektronički mediji, dodajući kako srbijanski dužnosnici uključeni u pregovore smatraju da vlasti u Prištini time instrumentaliziraju snage Kfora u svoju korist. Nakon što je više desetaka mladića u srijedu navečer napalo i zapalilo prijelaz Jarinje, zapovjednik Kfora Erhard Buhler izjavio je kako je Jarinje i Brnjak NATO proglasio "zabranjenim vojnim zonama" odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojevog streljiva u slučaju napada na njih, prenosi agencija Reuters te dodaje kako je Buhler za tu agenciju izjavio da ne može isključiti novi pokušaj napada na prijelaz. "Oba prijelaza proglašena su zabranjenim vojnim zonama i pravila postupanja su vrlo jasna", kazao je Buhler, pojasnivši kako vojnici mogu upotrijebiti bojevo streljivo, koristiti naoružanje da bi branili sebe i druge, imovinu i zabranjenu vojnu zonu i upozorivši da se nitko tko nije ovlašten raditi na prijelazima ili proći kroz njih ne treba nalaziti u njihovoj blizini.

ZAGREB/NEW YORK - Zatvorene konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o najnovijem razvoju događaja na sjeveru Kosovu su završene, prenose srbijanski mediji. Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije bio nazočan konzultacijama, budući da su, kako je rekao u izjavi za RTS, tri stalne članice Vijeća sigurnosti iskoristile pravo veta i spriječile njegovo sudjelovanje. On se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom koji je izrazio, kako javlja agencija Beta, zabrinutost "zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja stanja na sjeveru Kosova". Glavni tajnik UN-a je na sastanku sa srbijanskim šefom diplomacije naglasio da je važno da se sve strane suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje i da nađu rješenje prihvatljivo za sve, u skladu s rezolucijom 1244 VS-a. Ban Ki-moon je također pozdravio poziv na smirivanje stanja koji je uputio srbijanski predsjednik Boris Tadić, kaže se u priopćenju iz ureda glavnog tajnika UN-a.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙