FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

WASHINGTON - Zamjenik ministra obrane SAD-a William Lynn u četvrtak je iznio novu startegiju SAD-a za zaštitu vojnih računalnih mreža po kojoj Pentagon prelazi s pasivne obrane na aktivniji odnos u kojem prostor računalnih komunikacija postaje "operativna domena" u kojoj obučene snage vode obranu od napada. Lynn je u govoru na Nacionalnom sveučilištu za obranu u Fort McNairu rekao da Pentagon želi izbjeći militarizaciju prostora računalnih komunkacija, ali u isto vrijeme namjerava osigurati strateški važne mreže i prijetnjom odmazde i pokretanjem aktivne obrane. "Naša sposobnost da prepoznamo i odgovorimo na ozbiljan 'cyber' napad samo je dio naše strategije. Glavni naglasak naše strategije je uskrata koristi od napada", rekao je. "Ako napad neće imati svoj namjeravani učinak, oni koji nam žele naštetiti imat će manje razloga da nas uopće napadaju u prostoru računalne komunikacije". Američko ministarstvo obrane u ožujku je pretrpjelo jedan najgorih računalnih napada u povijesti kada su strani hakeri provalilli u računala od Pentagona ugovorno angažirane korporacije i tijekom samo jednog upada dobili 24.000 osjetljivih dokumenata Pentagona, rekao je, među ostalim, Lynn, prenio je list The New York Times u četvrtak.

NEW YORK/ZAGREB - Odgovarajući na optužbe zastupnika u američkom Kongresu, FBI je otvorio istragu o tome je li News Corp. Ruperta Murdocha pokušao hakirati telefone žrtava terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i članova njihovih obitelji, izvijestio je u četvrtak američki tisak. Prema saveznim policijskim izvorima odluka terenskog ureda FBI-a u New Yorku o pokretanju kaznene istrage, uslijedila je nakon što je nekoliko članova Kongresa izrazilo zabrinutost u pismima sjedištu FBI-a, pitajući jesu li novinari Murdochovog medijskog carstva pokušavali kompromitirati žrtve 11. rujna 2011., kao što su navodno hakirali i telefone brojnih pojedinaca u Engleskoj. "Mi to radimo na temelju njihovih zahtjeva", rekao je izvor iz FBI-a, koji je tražio da ne bude identificiran, jer je istraga tek počela. "Ali nakon pregleda pisama i njihovih tvrdnji, te nakon konzultacija s državnim odvjetništvu u New Yorku, pokrenuli smo postupak", rekao je izvor, prenosi online The Los Angeles Times. The New York Times navodi kako je istraga u preliminarnoj fazi, te da njezin opseg još nije jasan, niti je poznato je li FBI odredio moguće ciljeve istrage ili navodno počinjena kaznena djela.

PEKING - Kina je u četvrtak ublažila ograničenja na izvoz skupine metala koji se nazivaju "rijetke zemlje" i vratila ih na razinu od sredine 2010. godine nastojeći umiriti trgovinske partnere, no Europska unija rekla je da taj potez ne osigurava stabilnu opskrbu dok su Sjedinjene Države rekle da Kinezi idu u pogrešnom pravcu. Oko 97 posto od 17 metala "rijetke zemlje" dolaze iz Kine a oni su ključni za globalnu proizvodnju elektronike, te vojne industrije i industrije obnovljive energije. Ti se metali koriste u nizu proizvoda široke potrošnje od iPhonea do automobila pogonjenih na električnu energiju. Ovogodišnji drugi paket izvoznih kvota za te rijetke minerale nadoknadio je prethodna smanjenja, no EU i SAD su rekli da nisu zadovoljni. "To je vrlo razočaravajuće i zemlje EU-a će nastaviti poticati kineske vlasti da preispitaju svoju politiku ograničavanja izvoza kako bi se osigurao pun, pravedan, predvidljiv i nediskriminatoran pristup opskrbi metala 'rijetkih zemalja' kao i drugih sirovina za industrije EU-a", rekao je u izjavi poslanoj e-mailom glasnogovornik Europske unije za trgovinu John Clancy.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙