FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Svečanim dočekom, uz intoniranje himni i pregled Počasne bojne, u Uredu predsjednika počeo je jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj predsjednika Talijanske Republike Giorgija Napolitana tijekom kojeg će se sastati s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednicom vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a najavljeno je i njegovo obraćanje zastupnicima. Dvojica predsjednika potom će održati odvojene razgovore, nakon čega će im se pridružiti i izaslanstva dviju zemalja u bilateralnim razgovorima, dok će program u Uredu predsjednika završiti izjavama Napolitana i Josipovića. Po najavama, Josipović i Napolitano ponajprije će razgovarati o skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali i o bilateralnim odnosima i međunarodnoj situaciji. U pratnji talijanskog predsjednika je i ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji će se poslijepodne u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija sastati s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je rekao da će sazvati hitan sastanak radi razgovora o novim mjerama osiguranja vojnika u Afganistanu jer je u srijedu Francuska doživjela najveći gubitak vojnika od 2008. Petorica francuskih vojnika ubijena su u srijedu u Afganistanu u samoubilačkom napadu, a još su četvorica teško ranjena. U govoru uoči tradicionalne vojne parade 14. srpnja Sarkozy je rekao kako će na tom sastanku biti premijer, ministar obrane i zapovjednik oružanih snaga, a razgovarat će o samoubilačkom napadu u srijedu. "Stvoren je novi kontekst i za njega trebamo nove sigurnosne mjere", dodao je, ali nije išao u detalje. Sarkozy je u utorak posjetio Afganistan, a predstavio je svoj plan povlačenja tisuću vojnika do kraja 2012., a kompletno povlačenje do 2014.

CANBERRA - Australska će vlada razmotriti mogućnost revidiranja zakona o medijima, najavila je u četvrtak premijerka Julia Gillard potaknuta britanskim skandalom s prisluškivanjem telefona u koji je bio uključen list News of the World. "Sve mi je to bilo odvratno. Predviđam parlamentarnu raspravu o tome kako se najbolje nositi s time", rekla je Gillard za australski National Press Club. Australska Zelena stranka koja je utjecajna u gornjem domu parlamenta, tražila je od vlade Julie Gillard da provede istragu o tome je li potrebno ustanoviti novo tijelo za nadzor medija, a parlament će o tom pitanju raspravljati u kolovozu.

BRUXELLES - Belgijski zakon o zabrani nošenja burke, odjeće koja u potpunosti i pokriva lice, stupa na snagu 23. srpnja, izvješćuje u četvrtak službeni belgijski list Moniteur. Zakon je s jednim glasom protiv i dva suzdržana glasa usvojen u belgijskom parlamentu 28. travnja. Belgija će tako u srpnju postati druga zemlja nakon Francuske koja je zabranila pokrivanje žena u javnosti. Za prekršitelje zakona predviđena je kazna do sedam dana zatvora i 137,5 eura.

LONDON - Napadi na svjetskim morima su u velikom porastu, a gusari naoružani do zuba sve su odvažniji i nasilniji u svojim napadima, doznaje se u četvrtak iz izvješća Međunarodnog pomorskog ureda (IMB). U prvih šest mjeseci ove godine, gusari su izveli 266 napada, dok su u istom razdoblju prošle godine izvršili 196 napada, precizira IMB u izvješću. Čak 163 napada (60 posto) ove su godine izveli somalski gusari. Još uvijek se u njihovim rukama nalazi 20 brodova i 420 talaca, a za njihovo oslobađanje traže milijune dolara, pojašnjava IMB-ov Centar za praćenje gusarskih napada.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙