FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, dolar pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je dolar oslabio jer je upozorenje agencije Moody's o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a natjeralo ulagače na povlačenje iz rizičnijih investicija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,9 posto.

U Šangaju su cijene dionica u blagom plusu, 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Pad cijena dionica posljedica je jučerašnjeg upozorenja agencije Moody's da bi SAD mogao izgubiti svoj vrhunski 'Aaa' kreditni rejting, po prvi puta od 1996. godine, ako Kongres ne odobri mogućnost većeg državnog zaduživanja.

Bijela kuća i Kongres već dugo pregovaraju o smanjenju proračunskog deficita, no ne uspijevaju se primaknuti konsenzusu, a Kongres odbija povećati limit državnog zaduživanja. Ako se taj limit ne poveća do krajnjeg roka 2. kolovoza, postoji mogućnost da Ministarstvo financija neće moći plaćati sve svoje obveze, upozorio je Moody's.

„Moody'sovo upozorenje shvaćamo kao pokušaj motiviranja političara u Washingtonu da pronađu kompromisno rješenje. No, problemi s povećanjem limita zaduživanja SAD-a vjerojatno neće biti riješeni do samog krajnjeg roka, pa su financijska tržišta zbog toga, kao i zbog dužničke krize u eurozoni, suočena s par tjedana nesigurnosti“, kaže Nagayuki Yamagishi, analitičar u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog mogućeg smanjenja rejtinga SAD-a, ali i najava da bi američka središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, dolar je jutros pod snažnim pritiskom.

Slabljenje dolara prema jenu izazvalo je, pak, pad cijena dionica japanskih izvoznika jer zbog toga slabi konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu. Dionice Toyote i Sonya pojeftinile su jutros 0,9 posto.

Na valutnim je tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros pao 0,5 posto, na 74,85 bodova.

Pritom je prema japanskoj valuti zaronio na samo 78,45 jena, najnižu razinu u četiri mjeseca, dok se jučer u ovo vrijeme kretao oko 79,45 jena.

U odnosu na švicarsku valutu, tečaj dolara potonuo je na novu rekordno nisku razinu, 0,8082 franka.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je, pak, s jučerašnjih 1,3995 na 1,4230 dolara.

Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 111,35 na 111,80 jena.

Cijena nafte i dalje raste. Nakon što je jučer ojačala za 60-ak centi, jutros je na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' porasla daljnjih 5 centi, na 98,08 dolara po barelu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙