FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

PRIŠTINA - Nakon dramatičnih događaja i napetog stanja kada je zapaljen punkt graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova i pokušaja oštećenja drugog graničnog prijelaza u Brnjaku, gdje su uspostavljeni pripadnici Kosovske policije i carine Kosova, oba granična prijelaza kasno sinoć je pod nadzor preuzeo KFOR. Tako je granični prijelaz u Jarinju pod nadzorom njemačkih trupa KFOR-a, dok granični prijelaz Brnjak nadziru američke snage KFOR-a, uz podršku francuskih snaga i policije EULEX-a. Kako javlja Kosovska televizija, aktualna situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali napeta.

PRIŠTINA - Predsjednik vlade Kosova Hashim Thaci je na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon incidenata na sjeveru Kosova u srijedu navečer rekao da iza srpskih kriminalnih skupina, predvođenih čelnicima srpskih paralelnih struktura i motiviranih od strane vlasti Beograda, koji su napali objekte graničnih prijelaza Jarinje i Brnjake na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom, stoji službeni Beograd. Nagovijestio je da se kosovske vlasti neće povući sa sjevera, ustvrdio da je Kosovo domovina svim njegovim građanima, ali i da neće biti nijednog kompromisa između Kosova i Srbije. Thaci je također istaknuo kako se scenariji Srbije za podjelu sjevera Kosova nikada neće dogoditi. "Večerašnjim događajima na sjeveru konačno je demaskirana politika Beograda prema Kosovu, politika antivrijednosti, politika nasilja i politika motivirana vandalizom", kazao je kosovski premijer. Građane je pozvao da sačuvaju mir i da imaju puno povjerenje u institucije Kosova i u KFOR-u koji, kako je dodao, podržava napore na očuvanju reda i mira, kao i teritorijalnog integriteta Kosova.

PRIŠTINA - Vlada Kosova, uključujući i ministre iz srpske zajednice, održala je sjednicu koja je počela minutom šutnje u znak sjećanja na poginulog kosovskog specijalca Envera Zymberija, čijoj je obitelji vlada dodjelila pomoć u vrijednosti od 25.000 eura i obećala da će dobiti i mirovinu. Premijer Hashim Thaci je na sjednici vlade rekao da su vlasti odlučne da ne dopuste takve situacije i da neće dopustiti da Kosovo bude crna rupa u Europi. "Republika Kosovo zahtijeva od međunarodne zajednice da stane iza obveza koje ima prema Kosovu kako bi se u regiji uspostavio red i zakon i da se u dijelu Kosova koji kontroliraju krijumčari uspostavi vladavina prava", rekao je kosovski premijer. Pripadnici specijalne kosovske policije povukli su se tijekom dana nakon što su izvršili zadaću na prijelazima Jarinje i Brnjak te, po riječima glasnogovornika kosovske policije Brahima Sadriua, "uspostavile red i stvorile uvjete za razmještaj i rad carinika i granične policije" na tim prijelazima. U akciji započetoj u noći s ponedjeljka na utorak, kosovski policajac Zymberija poginuo je u sukobu s lokalnim Srbima. Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.

PRIŠTINA - Vršitelj dužnosti voditelja Misije OESS-a na Kosovu Edward Joseph, izrazio je u srijedu žaljenje zbog pogibije pripadnika specijalnih snaga kosovske policije i pozvao na suzdržavanje od nasilja."Dijalog između svih strana je od presudnog značenja za rješenje otvorenih pitanja", ocijenio je.

Joseph je istaknuo da Misija OESS-a na Kosovu također poziva sve čelnike da izbjegavaju huškačku retoriku i tijesno surađuju s KFOR-om i EULEX-om kako bi se smanjile napetosti, osobito na sjeveru Kosova.

SUBOTICA - Stranka Savez bačkih Bunjevaca (SBB) iz Subotice zatražila je srijedu zabranu Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), jer njihovi predstavnici "osporavaju pravo Bunjevcima na samobitnost" i vrijeđaju uspoređujući ih s Marsovcima. Time je predsjednik te neparlamentarne stranke Mirko Bajić reagirao na konferenciju za novinare koju je u ponedjeljak održalo vodstvo Hrvatskog nacionalnoga vijeća s ciljem da objavi početak kampanje pod sloganom "Izjasni se Hrabro" za predstojeći popis stanovnika u Srbiji. Tom kampanjom vodstvo hrvatske zajednice želi ohrabriti Hrvate da slobodno istaknu svoju nacionalnu i vjersku pripadnost. U SBB-u i vodstvu zajednice Bunjevaca u kampanji hrvatske manjine vide pokušaj asimilacije i negiranje samosvojnosti Bunjevaca. Vodstvo hrvatske manjine često je meta medijskih i političkih napada uoči izbora ili popisa stanovništva. U tome prednjače predstavnici zajednice Bunjevaca, koji imaju potporu Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, dijela državnih tijela i pojedinih medija. Zajednici Bunjevaca, koji niječu hrvatsku pripadnost i ističu svoju autohtonost, pripada oko 20.000 građana Srbije, naseljenih uglavnom na sjeveru Vojvodine.

SKOPJE - Mandatar za sastav makedonske vlade Nikola Gruevski u srijedu je iznio svoj program u parlamentu, koji treba potvrditi njegovu vladu. Gruevski je u izlaganju svog programa predstavio pet prioriteta vlade koju predlaže, a među kojima su povećanje ekonomskog standarda i zaposlenosti, integracija Makedonije u EU i NATO, beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, ostvarivanje dobrih međuetničkih odnosa i ulaganja u obrazovanje, znanost i informatičke tehnologije. Makedonski parlament će raspravu o programu nove vlade nastaviti u četvrtak, kad bi trebala biti i zaključena rasprava o izboru nove vlade.

RAMALAH - Slovenski premijer Borut Pahor u srijedu se u Ramalahu sastao s predsjednikom palestinske vlade Salamom Fajadom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom koje je upozorio na možebitnu štetu koju jednostrani potezi mogu nanijeti nastojanjima da se postigne mir na Bliskom istoku. Pahor i Fajad su u srijedu, kako prenosi Slovenska tiskovna agencija, izrazili potporu bliskoistočnom mirovnom procesu, a palestinski premijer je istaknuo da se mirovni proces mora voditi po prihvaćenim načelima i ishodištima bliskoistočnh mirovnih sporazuma, dok je Pahor je upozorio na opasnost koju nose jednostrani potezi.

Slovenski je premijer za posjeta Ramalahu o mirovnom procesu na Bliskom istoku razgovarao i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom o palestinskim razmišljanjima da ove jeseni u Ujedinjenim narodima zatraže priznanje jednostrano proglašene državne neovisnosti na palestinskim područjima.Pahor je, po riječima diplomatskih izvora, u razgovoru s Abasom ponovio da Slovenija ne preporučuje jednostrane poteze koji bi potkopali mogućnost da Palestinci i Izraleci ponovno sjednu za pregovarački stol. Slovenski premijer Borut Pahor nalazi se u prvom službenom posjetu Izraelu i palestinskim područjima, a cilj posjeta je jačanje političkih veza i gospodarske suradnje. Ranije se susreo i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kojega je zanimao dogovor Slovenije i Hrvatske oko rješavanja graničnog spora arbitražom, a koji je ocijenio "poučnim za zadaću koja ih očekuje u odnosnima s palestinskim susjedima".

LONDON - Velika Britanija je u srijedu pojačala pritisak na Tripoli priznanjem pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća kao jedine "legitimne vlade" Libije i pozvala ga da preuzme libijsko veleposlanstvo u Londonu nakon što su iz njega protjerani diplomati vjerni Gadafiju. Britanski ministar vanjskih poslova Wiliam Hague je najavio da će se London prema Vijeću odnositi jednako "kao i prema svakoj drugoj vladi u svijetu" i pozvao Vijeće da "imenuju novog diplomatskog predstavnika kako bi preuzeo libijsko veleposlanstvo u Londonu". Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim je ocijenio britansko priznanje pobunjeničkih vlasti kao "neodgovorno" i "nezakonito" i najavio da će libijski režim poduzeti "nužne akcije" pred britanskim i međunarodnim sudovima.

VELSK - Ruski sud odbacio je u srijedu zahtjev za puštanjem na prijevremenu slobodu Platona Lebedeva, poslovnog partnera zatočenog bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, pa će on ostati u zatvoru do isteka kazne 2016. Sudac Nikolaj Raspopov odlučio je odbaciti zahtjev Lebedeva na sudu u gradu Velsku, oko 700 kilometara sjeverno od Moskve, gdje se Lebedev od lipnja nalazi u zatvoru. Kad je odluka pročitana, Lebedevljev izraz lica postao je tužan i pogled je uputio prema supruzi. Lebedev i Hodorkovski, koji je u zatvoru od 2003., osuđeni su na zatvorske kazne do 2017. na drugom suđenju u prosincu, no u žalbenom postupku kazna im je smanjena za godinu dana. Zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu odbijen je u lipnju i Hodorkovskom, jer prema riječima suca nije dostavio potrebne dokumente.

(Hina) xbdj ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙