FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se oprezno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 27. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne bilježe veće oscilacije jer su investitori na oprezu uslijed neizvjesnosti oko limita zaduživanja američke vlade.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu 4 boda, a tehnološki Nasdaq 3,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 1,4 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Plan republikanaca o smanjenju američkog proračunskog deficita, kao preduvjeta za podizanje limita zaduživanja Bijeloj kući, naišao je na snažan otpor demokrata. To je uznemirilo investitore i obične Amerikance, koji se nadaju kompromisu radi izbjegavanja situacije u kojoj bi najveće svjetsko gospodarstvo nakon 2. kolovoza moglo biti platežno nesposobno.

Čak i ako ta situacija bude izbjegnuta, plan kojim se predviđaju oštri proračunski rezovi mogao bi rezultirati snižavanjem vrhunskog rejtinga SAD-a, što bi za posljedicu imalo skok troškova zaduživanja te zadalo snažan udarac gospodarskom opravku.

Stratezi Credit Suissea procjenjuju da su šanse za smanjivanje američkog kreditnog rejtinga 50 posto, čak i ako se podigne limit zaduživanja američkoj vlasti.

U nešto većem fokusu investitora danas su financijske dionice, nakon što je Goldman Sachs snizio rejting dionicama nizu europskih banaka, među kojima su i Banco Santander i Societe General. Kao razlog snižavanja rejtinga navedene su sumnje Goldmanovih analitičara u početak provedbe paketa pomoći Grčkoj.

U međuvremenu, cijena zlata, kao sigurnog utočišta za kapital, dosegnula je novu rekordnu razinu od 1.623 dolara za uncu. Istodobno, na rekordnoj razini je i trošak osiguranja američkog duga od mogućnosti neplaćanja.

Investitori nove smjernice očekuju od objava financijskih izvješća Vise, ConocoPhillipsa i Northrop Grummana.

Od makroekonomskih pokazatelja, očekuje se objava narudžbi trajnih dobara američkoj industriji i bež knjiga Feda.

I na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u negativnom području. Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 0,35 posto, na 5.908 bodova, frankfurtski DAX 0,36 posto, na 7.323 boda, a pariški CAC 0,85 posto, na 3.755 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙