FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi pod pritiskom makroekonomskih neizvjesnosti

Autor: scvi
NEW YORK, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pod pritiskom jer se približava rok odluke za podizanje limita zaduživanja SAD-a no političkog dogovora nema na vidiku, a investitore plaše i fiskalni problemi u Europi.

U takvim uvjetima terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u minusu 91 bod, a tehnološki Nasdaq 18,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 9,8 bodova i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Pet dana do roka koji je odredio američki predsjednik Barack Obama za postizanje dogovora o podizanju limita za zaduživanje američke vlade, republikanci i demokrati su i dalje podijeljeni oko tog pitanja. Neizvjesno je kako će se riješiti ta zavrzlama.

Iako je dosadašnja sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje bila ohrabrujuća, optimizam investitora oko zarada prigušuju loše makroekonomske vijesti.

Tijekom dana očekuje se objava poslovnih rezultata IBM-a i Charles Schwaba, a do kraja tjedna i Applea, Bank of Americe i Coca-Cole.

I na europskim burzama cijene dionica su pod pritiskom prodaja, predvođene bankama. Rezultati stres testa objavljenog u petak, kojem je bilo podvrgnuto 91 europskih banaka, nisu raspršili sumnje investitora oko potencijalnog negativnog utjecaja dužničke krize na poslovanje banaka.

„Tržište je prilično nervozno, jer gleda pravu oluju na makroekonomskom području, pri čemu nema sporazuma o novom zaduživanju SAD-a niti rješenja dužničke krize u eurozoni“, ističe Oliver Pursche, predsjednik Uprave Gary Goldberg Financial Servicesa.

Londonski Ftse indeks potonuo je 1,05 posto, na 5.782 boda, frankfurtski DAX 1,12 posto, na 7.139 bodova, a pariški CAC 1,44 posto, na 3.672 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙