FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pad cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Ćorsokak u kojem su se našli politički pregovori u Washingtonu oko podizanja limita zaduživanja američke vlade uvelike brinu investitore na Wall Streetu, pa u potrazi za sigurnijim utočištem za kapital prodaju dionice.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu 87 boda, a tehnološki Nasdaq 13 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 9,6 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ni preko vikenda pregovori u Washingtonu oko podizanja limita zaduživanja amerike vlade nisu se pomaknuli s mrtve točke, pa sada demokrati i republikanci rade na različitim prijedlozima zakona, koji bi se ovoga tjedna trebali naći u Kongresu.

Analitičari se još nadaju postizanju dogovora, kako bi se idućega tjedna izbjegla nemogućnost najvećeg svjetskog gospodarstva da podmiri svoje obveze.

No, ćorsokak u kojem su se našli pregovori gurnuo je SAD korak bliže gubitku vrhunskog kreditnog rejtinga.

Čelnik osoblja u Bijeloj kući Dill Daley upozorio je tijekom vikenda da je pred financijskim tržištima nekoliko stresnih dana, budući da je do krajnjeg roka za postizanje dogovora ostalo svega 9 dana.

„Što više vremena prolazi bez dogovora, bit će sve više zabrinutosti koje će pritiskati tržišta. Tržište će moći ponovno rasti tek kada ovaj problem bude iza nas“, smatra Alan Lancz, predsjednik uprave investicijske tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

U potrazi za sigurnijim utočištem za svoj kapital, investitori kupuju zlato. Cijena zlata dosegnula je danas novu rekordnu razinu od 1.620 dolara za uncu.

Za nove smjernice investitori danas očekuju objavu poslovnih rezultata niza kompanija, među kojima i Texas Instrumenta.

Investitore je uznemirilo i to što je danas agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's smanjila rejting Grčkoj za tri stupnja - na Ca, te upozorila da bi novi paket mjera za spas te zemlje mogao negativno utjecati i na rejtinge zemalja kreditora Grčke.

Na europskim burzama danas se oprezno trguje, dok investitori osluškuju nove vijesti iz Washingtona.

Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 0,14 posto, na 5.926 boda, pariški CAC 0,11 posto, na 3.838 bodova, dok je frankfurtski DAX na blagom dobitku, za 0,04 posto, na 7.329 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙