FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ŠIBENIK

Pred istražnim sucem Županijskoga suda u Šibeniku jutros su ispitani roditelji nestale 17-godišnje Antonije Bilić za kojom se traga već 50-ak dana. Na ispitivanju je bio i odvjetnik Vinko Ljubičić, koji je novinarima rekao kako je obitelj Bilić zadovoljna istragom protiv osumnjičenoga za ubojstvo nestale djevojke Dragana Paravinje otkako je istragu preuzeo šibenski sud. Odvjetnik je rekao da će obitelj o daljnjim postupcima odlučiti nakon završetka istrage, no nije želio otkriti odnosi li se to na najavljenu tužbu protiv države zbog manjkave istrage u slučaju nestale maloljetnice. Branitelj osumnjičenoga Branko Baica najavio je žalbu na rješenje o provođenju istrage jer smatra da je cijela istraga utemeljena na indicijama, a ne na materijalnim dokazima. O žalbi će najkasnije do kraja tjedna odlučiti izvanraspravno vijeće šibenskoga Županijskog suda. Baica je dodao kako je njegov branjenik pred istražnim sucem ostao pri tvrdnjama da nije kriv te da ne zna ništa o nestaloj 17-godišnjakinji. Istražni sudac Igor Ninić sutra bi trebao ispitati ostale svjedoke u postupku protiv Paravinje.

ZAGREB

Državno odvjetništvo zatražilo je skidanje imuniteta HDZ-ovu zastupniku i bivšem nogometašu i čelniku Hajduka Vedranu Rožiću kako bi protiv njega pokrenulo kazneni postupak zbog navodnih malverzacija u splitskome nogometnom klubu, a mandatno-imunitetno povjerenstvo o tom će zahtjevu odlučivati sutra. Sjednica saborskog povjerenstva najavljena je za sutra u 14 sati, kada će se doznati za koje se kazneno djelo sumnjiči Rožića. Mediji proteklih dana pišu da je protiv njega i još trojice bivših čelnika Hajduka - Nadana Vidoševića, Ivana Buljana i Bartula Kaleba već napisana optužnica zbog navodnih malverzacija od 1992. do 1997. te kako se očekuje da se ona i službeno podigne na splitskome Županijskom sudu. Nagađa se da će državno odvjetništvo tadašnjeg direktora splitskoga kluba Rožića, predsjednika Upravnog odbora Vidoševića, sportskog direktora Buljana te financijskog direktora Kaleba optužiti za zloporabu položaja i ovlasti te utaju poreza. Sumnja se da su otvarali račune u inozemstvu preko kojih se isplaćivala odšteta za transfere Hajdukovih nogometaša kako bi izbjegli plaćanje poreza. Mediji pišu da je državni proračun pritom oštećen oko 55 milijuna kuna, a Hajduk za još 4,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i 1,2 milijuna američkih dolara. Prvi put optužnica je podignuta 2003., no splitski Županijski sud zatražio je njezinu doradu pa je državno odvjetništvo ponovilo istragu. Rožić, Bulja i Kaleb na početku istrage 2000. proveli su 20 dana u pritvoru.

RETKOVCI

Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) odbio je danas dogovor između, kako je rekao, nekih seljačkih vođa te otkupljivača pšenice i vlade o otkupnoj cijeni pšenice i isplati poticaja te je od vlade zatražio da do kraja mandata isplati zaostale potpore u ratarstvu i stočarstvu, uključujući i kapitalna ulaganja iz 2008. i 2009. Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac na konferenciji za novinare dao je vladi ultimatum da do 15. kolovoza ispuni zahtjeve sindikata jer će u protivnom, kako je najavio, SHS biti prisiljen na blokadu autocesta i graničnih prijelaza. Ocijenio je da se tako vladi može učiniti najveća šteta. "Zahtjevamo formiranje cijene pšenice od 1,60 kuna po kilogramu te formiranje skladišnica i isplatu potpora u tekućoj godini do jesenske sjetve", rekao je i dodao kako seljaci traže i legalizaciju poljoprivrednih objekata, štala i svinjaca. Istaknuo je da se SHS više nikada neće odazvati sastanku kao što je bio onaj u Slavonskome Brodu koji je, po njegovim riječima, organiziran tako da je prije njega sve već bilo unaprijed dogovoreno, a seljaci još jedanput prevareni. Pozvao je vladu da utječe na cijenu repromaterijala za sjetvu i pritom istaknuo kako nije dopustivo do seljaci za kilogram gnojiva moraju dati četiri kilograma pšenice.

ZAGREB

Vijeće za elektroničke medije (VEM) još nije donijelo odluku o prijenosu koncesije Radija 101 na Medija servis kao novog vlasnika pa "stojedinici", po tvrdnjama stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića, prijeti prekid rada i gubitak koncesije jer se od sutra primjenjuje novi propis koji zabranjuje prijenos koncesije, a predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak poručuje kako to doživljava kao pritisak na vijeće. Za kupnju Radija 101 od tri ponuđača najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna dao je Media servis, no poduzeće Radio 101 može se prodati samo ako VEM odobri prijenos koncesije na novog vlasnika. U međuvremenu je Sabor izmijenio Zakon o elektroničkim medijima koji više ne dopušta prenošenje radijske i televizijske koncesije na drugu osobu, čime se želi spriječiti prikrivanje vlasničke strukture medija. Taj se zakon primjenjuje od sutra, 28. srpnja, a njegovom primjenom zaustavljaju se postupci prenošenja koncesija na novog vlasnika. Predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak izjavio je za Hinu da to tijelo danas neće odlučivati o Radiju 101 te da su zahtjev o prijenosu koncesije dobili 12. srpnja. "To je opširan materijal i kad vijeće upozna čitav predmet donijet će odluku te o tome izvijestiti javnost", rekao je. Stečajni upravitelj upozorava, pak, kako im - ako se ne odobri prijenos koncesije - prijeti prekid rada.

DUBROVNIK

Predsjedništvo dubrovačkoga HNS-a priopćilo je danas da stoji iza gradonačelnika Andre Vlahušića, protiv kojega je USKOK podigao optužnicu, te kako očekuje da institucije što prije odrade svoju zadaću. Činjenica je da u ovome trenutku sudionici ove afere koji su od nje mogli imati izravne koristi i HDZ, koji na ovaj način pokušava voditi predizbornu kampanju, od gradonačelnika nastoje napraviti žrtvenog jarca, stoji u priopćenju predsjedništva dubrovačkoga HNS-a, stranke čije je član i optuženi gradonačelnik. Budući da su svi dokumenti poznati javnosti i dostupni mjerodavnim institucijama duže od godinu dana, teško se oteti dojmu kako je podizanje optužnice upravo u ovome trenutku "izravno u funkciji" izbora, ističu u HNS-u i dodaju kako o tome govori i činjenica da se optužnica podiže za slučaj u kojemu grad Dubrovnik nije pretrpio nikakvu štetu, a afere koje su uzrokovale i još uzrokuju višemilijunske štete netaknute leže u ladicama. USKOK je protiv Vlahušića podigao optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti, a na teret mu se stavlja da je nezakonito pozajmio gradski novac privatnoj tvrtki koalicijskog partnera Pere Vičana, koji je optužen za poticanje Vlahušića na zloporabu. Dubrovački HDZ i HSLS pozvali su gradonačelnika da dade ostavku, a on je, pak, rekao kako treba pustiti institucije da do kraja završe postupak te da u slučaju za koji je optužen grad nije oštećen.

ZAGREB

Sveučilišni studijski Centar za forenzičke znanosti splitskog Sveučilišta ponudio je usluge svojih forenzičara kao pomoć Norveškoj u procesu identifikacije žrtava nedavnih terorističkih napada u toj zemlji u kojima je poginulo 76 osoba. Osnivači studija Dragan Primorac i Šimun Anđelinović danas su uputili pismo norveškom veleposlaniku u Hrvatskoj Henriku Ofstadu u kojemu su Vladi Kraljevine Norveške ponudili pomoć njihove znanstvene institucije. U pismu navode da u radu Centra sudjeluju vodeći hrvatski i svjetski forenzičari koji od samih početaka Domovinskog rata uspješno razvijaju najnovije tehnologije i postupke u svrhu identifikacija osoba, te da je Centar u mogućnosti formirati tim vrsnih domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja forenzičke patologije, forenzičke antropologije, forenzičke stomatologije i forenzičke genetike, koji bi u procesu identifikacije surađivali s kolegama iz Norveške. Sveučilišni studijski Centar za forenzičke znanosti, ističu, jedina je institucija u ovom dijelu Europe na kojoj se školuju budući magistri forenzičkih znanosti iz područja: istraživanja mjesta događaja, forenzičke kemije i molekularne biologije, forenzike i nacionalne sigurnosti te financijsko-računovodstvene forenzike.

SPLIT

Dvojica muškaraca pod utjecajem alkohola, jedan državljanin Njemačke, a drugi bez državljanstva, izvedeni su sinoć u Splitu iz zrakoplova Croatia airlinesa u kojemu su tijekom leta iz Hamburga, kako kažu u splitskoj policiji, remetili javni red i mir. Policija nije objavila što su 30-godišnji njemački državljanin i 28-godišnjak bez državljanstva radili u zrakoplovu čiji je kapetan bio prisiljen preko kontrole leta zatražiti intervenciju policije. Zrakoplov je u splitsku zračnu luku sletio sinoć u 22,30 sati, a dvojica putnika odmah su privedena te će danas biti odvedeni prekršajnom sucu. Njemački državljanin imao je 1,36 promila alkohola u krvi, a drugi izgrednik 0,26 promila.

KOPRIVNICA

Zbog štete uzrokovane sušom, koprivničko-križevački župan Darko Koren proglasio je danas elementarnu nepogodu za dio županije. Nepogoda je proglašena za općine Rasinju, Novigrad Podravski, Peteranec, Hlebine, Legrad, Gornju Rijeku, Sveti Petar Orehovec, Kalinovac, Molve, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno, Virje, Kalnik, Golu, Koprivnički Ivanec, Drnje, Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Novo Virje i grad Đurđevac. Štete uzrokovane sušom u jedinicama lokalne samouprave procijenit će gradska i općinska povjerenstva, a županijsko povjerenstvo na temelju tih procjena podnijet će Državnome povjerenstvu za elementarne nepogode zahtjev za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode.

ZAGREB

U Rovinju se od 24. srpnja do 13. kolovoza održava jedinstveni projekt "ECO HERITAGE TASK FORCE" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u kojemu mladi iz domovine i iseljeništva zajednički rade na zaštiti hrvatske prirodne i kulturne baštine. Voditeljica projekta Nives Antoljak danas je priopćila da će u turističkom naselju Amarin na arheološkim iskapanjima i uređenju okoliša zajednički raditi pedesetak mladih iz hrvatskoga iseljeništva. Napomenula je da Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program "TASK FORCE" u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora. Ove je godine projekt doživio transformaciju u "ECO HERITAGE TASK FORCE" kroz koji se ističe potreba očuvanja hrvatske prirodne i kulturne baštine, što je, navode organizatori, izazov koji potiče novu zajedničku energiju iseljene i domovinske mladeži. Začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme.

ZAGREB

U sklopu manifestacije Bolsko lito od 31. srpnja do 4. kolovoza u Bolu na Braču održat će se prvi Supertoon – međunarodni festival animacije na kojem će publika imati priliku vidjeti 177 animiranih filmova najboljih međunarodnih autora, priopćili su danas organizatori te manifestacije. Filmovi će biti prikazani u službenim natjecateljskim kategorijama "Kratkog filma", "Filma za djecu" i "Animiranih muzičkih videa", a međunarodni žiri festivala čine renomirana imena svjetske animacije Anna Solanas (Španjolska), Alexey Alexeev (Rusija) i Bordo Dovinikovic (Hrvatska). U sklopu festivala, izvan službene konkurencije, bit će organizirana retrospektiva Zagreb filma (uključujući serijale "Profesor Baltazar" i "Inspektor maska"), retrospektiva spotova poznate skupine "Gorillaz", mala škola animacije za najmlađe, projekcije dugometražnih animiranih filmova te izložba "Surogat stvarnosti". Festivalska nagrada, skulptura akademskog kipara Vinka Pešorde, će po odluci žirija biti dodijeljena najboljim filmovima Supertoon festivala. Ovogodišnje 22. Bolsko lito donosi bogatu ponudu klasičnih koncerata, kazališnih predstava, izložbi i zabavnih programa i festivala koji su ove godine dopunjeni novim međunarodnim festivalom animacije, stoji u priopćenju.

ZAGREB

Hrvatska matica iseljenika (HMI) organizirala je u Novom Vindolskom 18. po redu Malu školu hrvatskog jezika i kulture kako bi djeca s boravkom izvan Hrvatske i djeca iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijedila svoje znanje hrvatskog jezika te upoznala kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave. Iz Hrvatske matice iseljenika priopćili su da je ovogodišnji program, od 18. do 29. srpnja, okupio 61 polaznika, uzrasta od 9 do 16 godina, iz 17 europskih i prekooceanskih zemalja: Švicarske, Finske, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Norveške, Slovenije, Slovačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Dubaija, Kanade, SAD-a i Hrvatske. Program škole odvija se u Hostelu Villa rustica do 29. srpnja, a djeca sudjeluju u raznim kreativnim igraonicama-radionicama (jezična, kulturološka, novinarska, lutkarska, dramska, plesna te vođeni filmski kutić) te u nizu športskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙