FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KNIN

Predsjednica vlade Jadranka Kosor boravak u Kninu nastavila je razgledanjem radova na projektu "Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu", jednom od najvećih vodnogospodarstvenih projekata u Šibensko-kninskoj županiji, vrijednu 15,7 milijuna eura. Jaka kiša prekinula je razgledanje radova, a s predsjednicom vlade bio je i voditelj izaslanstva Europskog povjerenstva u Hrvatskoj Paul Vandoren. Projekt sufinancira EU u sklopu projekta IPA. Na svečanosti u Gradskoj vijećnici, premijerka je istaknula da je taj projekt izvanredno važan ne samo za Knin nego i okolicu jer štiti ekološki sustav rijeke Krke. „Projekt, vrijedan oko 16 milijuna eura, hrvatska će vlada financirati s oko 5,7 milijuna, a ostatak iz fondova EU-a“, rekla je. „U prvih šest mjeseci članstva dobit ćemo 800 milijuna eura od Europske unije, a u prve dvije godine članstva više od tri milijarde eura iz fondova EU-a, odnosno na jedan uložen euro iz državnog proračuna dobit ćemo tri eura Europske unije“, istaknula je predsjednica vlade, ponovivši kako će Hrvatska postati članicom EU-a 1. srpnja 2013. Vandoren je naglasio kako jedan od prioriteta Hrvatske treba biti jačanje „administrativnih kapaciteta za preuzimanje sredstava EU“. Ministar gospodarstva Đuro Popijač potpisao je u toj prigodi ugovore o poticanju razvoja gospodarskih, odnosno poduzetničkih zona, s predstavnicima devet općina iz Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Vjerujem da će u 2011. ojačati gospodarstvo i da ćemo izići iz krize, rekla je premijerka Kosor i pozvala bankare da smanje kamate i tako podupru hrvatsko gospodarstvo.

SPLIT

Premijerka Jadranka Kosor posjetila je danas popodne u splitskoj bolnici predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, nakon čega je novinarima kazala kako se on osjeća dobro te da nema nikakvih teškoća u govoru. "Mislim da se gospodin Bebić jako dobro oporavlja. Mogu vam reći da lijepo izgleda. Cijelo vrijeme našega razgovora mi smo se šalili, što je jako dobar pokazatelj. Razgovarali smo i o onom što je bilo jučer, ali i o ovome što se događa danas. Vjerujem da će gospodin Bebić vrlo brzo izići iz bolnice, ali bih to ipak prepustila liječnicima. On ima najkvalitetniju moguću liječničku skrb", kazala je premijerka Kosor. Novinare je zanimalo jesu li tijekom gotovo jednosatna susreta razgovarali o pojedinostima događaja koji je predsjednika Sabora Luku Bebića zatekao u restoranu gdje se nalazio sa svojom obitelji kad je izgubio svijest, na što je premijerka odgovorila da jesu i o tome govorili, no nije željela otkrivati detalje. "Najvažnije je da je sada jako dobro, u dobroj formi i izvrsno raspoložen. Posjećuju ga mnogi ljudi, ali mislim da ga malo treba poštedjeti", dodala je premijerka Kosor. Odgovarajući na mnogobrojne novinarske upite samo je rekla da "joj se sve čini apsolutno normalno te da je Bebić u svakidašnjoj formi".

ZAGREB

Obrana Ive Sanadera odbacila je danas nagađanja o lošem zdravstvenom stanju bivšeg premijera i zabrinutosti liječnika zbog nagla mršavljenja te ustvrdila da se Sanader dobro osjeća i da se ne žali ni na kakve druge zdravstvene tegobe, osim na već ozlijeđenu nogu. "Naš branjenik već dulje vrijeme ima problem s nogom, zbog čega je obavio neke pretrage, a neke još treba obaviti, no ni na kakve druge zdravstvene teškoće se ne žali", kazao je Hini jedan od njegovih branitelja Goran Suić koji odbacuje nagađanja nekih medija da je Sanader u nešto više od mjesec dana smršavio 20 kilograma. "Neistina je da je smršavio 'strašno' i do neprepoznatljivosti. Izgubio je najviše deset kilograma", kazao je Suić. Istaknuo je da se bivši premijer osjeća dobro te da svakodnevno s braniteljima priprema obranu u antikorupcijskim istragama koje je protiv njega pokrenuo USKOK. Suić je kazao da će se Sanader i sutra braniti aktivno pred USKOK-ovim tužiteljicama koje bi ga u 14 sati u zatvoru u Remetincu trebale početi ispitivati o sumnjama da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaj i ovlasti te se s Hypo bankom dogovorio o proviziji od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj vladi. Suić je kazao da će Sanader iznijeti obranu i odbaciti USKOK-ove sumnje, kao i prošli tjedan kad je to učinio u slučaju Fimi medije.

PULA

Zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin uputio je danas pismo predsjedniku Republike Italije Giorgiu Napolitanu kojim ga je izvijestio kako bi Ustavni sud RH mogao uskoro poništiti nekoliko odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i tako dovesti u pitanje pravo nacionalnih manjina na dvostruko pravo glasa, priopćeno je iz Talijanske unije. To pravo je, podsjeća Radin, talijanski predsjednik ubrojio u vrijednosti koje je istaknuo u svom govoru u Hrvatskom saboru za nedavna posjeta Hrvatskoj. Sada to pravo pripadnika nacionalnih manjina da glasuju za svoje predstavnike i za liste političkih stranaka, "propisano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji se donosi dvotrećinskom većinom glasova i izbornim zakonom, sud dovodi u pitanje", navodi se u priopćenju Talijanske unije koja je u privitku uputila medijima i pismo. "Postoji naime mogućnost da u petak Ustavni sud poništi određene odredbe navedenih zakona i nadomjesti ih starim odredbama koje odavno ne vrijede, provodeći, kako je naglasio kreativnu praksu koja (do sada) nije zabilježena, a na temelju koje bi na izborima vrijedile neke odredbe novog, a neke starog zakona", kaže se u priopćenju. "Sve se to događa četiri mjeseca prije izbora iako je to izričito zabranjeno ustavnim odredbama", ističe u pismu Radin. Predsjednik Talijanske unije je talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana izvijestio o tim činjenicama, naglasivši kako nije njegova namjera zadirati u autonomiju Ustavnog suda, već isključivo podsjetiti na važnost poštivanja ustavnih odredaba, kaže se u priopćenju.

SRB

Stotinjak članova HSP-a danas je kod spomenika antifašističkom ustanku u 2. svjetskom ratu u Srbu odalo počast za dvije tisuće žrtava koje su, kako su istaknuli, stradali u četničkom pokolju nakon ustanka 27. srpnja 1941., prije točno 70 godina. HSP želi upozoriti da se "iskrivljuje povijest" u vezi s danom kojim se obilježava kao ustanak protiv fašizma.Kako je ocijenio predsjednik HSP-a Danijel Srb, ta se tema uvijek skrivala pa i danas. Drži da je tu riječ o četničkom ustanku cilj kojega je bio pokolj i protjerivanje svega nesrpskog, a ponajprije hrvatskog stanovništva u istočnoj Lici i jugozapadnoj BiH. "Želimo uputiti jednu političku poruku. Svi oni koji se pozivaju na humanizam, na poštivanje života, na poštivanje prava na različitost, moraju biti svjesni toga da su na ovome prostoru ubijeni pripadnici hrvatskoga naroda u procesu etničkoga čišćenja i to samo zato što su bili pripadnici drugoga naroda i druge vjere. Upravo to trebaju imati na umu, jer taj datum, 27.srpnja 1941., zapravo obilježava sramotne događaje za hrvatsku povijest, o kojima bi se moralo progovoriti", rekao je Danijel Srb na kratkoj komemorativnoj svečanosti. Predsjednik HSP-a Srb također je podsjetio na činjenicu da je prošle godine na obilježavanju Dana ustanka bio i predsjednik Ivo Josipović što ga je, kako je rekao, neugodno iznenadilo. "Hrvatska ne smije ni na koji način ni slaviti, ni rehabilitirati četnički pokret na ovome prostoru. Prošlogodišnja proslava bila je upravo to", istaknuo je.

ZADAR

Dogradonačelnik grada Paga Tino Herenda kazneno je prijavljen zbog utaje gotovo dva milijuna kuna poreza. Zadarska policija 47-godišnjeg paškog dogradonačelnika sumnjiči da je kao vlasnik obrta posredovao pri kupoprodaji zemljišta te umjesto ostvarena primitka od oko 10 milijuna kuna u poslovnim knjigama lažno prikazao samo 36.000 kuna. Na taj je način, sumnja policija, 2008. oštetio državni proračun jer nije uplatio 1,9 milijuna kuna PDV-a. Zbog toga je prijavljen za utaju poreza i drugih davanja te za kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Paški dogradonačelnik Tino Herenda poznati je obrtnik i bivši predsjednik paškoga HDZ-a koji je na prošlim lokalnim izborima u gradsko vijeće izabran kao neovisni vijećnik.

ZAGREB

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je danas od 8 do 16 sati na području od Pule do Poreča provedena akcija kontrole na moru, pri čemu je pokrenuto pet prekršajnih postupaka. U zajedničkoj akciji sudjelovali su djelatnici pulske lučke kapetanije, pomorske policije, carine i državnog inspektorata na plovilima kapetanije. Obavljen je u prvom redu inspekcijski pregled plovila za prijevoz putnika koji plove na tom području, a pregledavala se ispravnost brodskih isprava, ovlaštenja posade te posjedovanje koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti. Pokrenuto je pet prekršajnih postupaka - tri zbog prekrcanosti i dva zbog neposjedovanja koncesijskog odobrenja. Također je jedna brodica zatečena u nedopuštenu glisiranju. Takve akcije pojačana nadzora obavljat će se i dalje tijekom turističke sezone, navodi se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica ministarstva Marina Halužan.

VIROVITICA

Nepoznati lopov provalio je u crkvu u Cabunu, mjestu kod Suhopolja, i ukrao zlatni i srebrni kalež te zlatnu krunu s kipa Majke Božje, oštetivši Požešku biskupiju za nekoliko tisuća kuna. Lopov je u nepoznato vrijeme nasilno otvorio ulazna drvena vrata sakristije u crkvi Kraljice Svete krunice, ušao unutra i s glavnog oltara ukrao zlatni kalež i zlatnu krunu s kipa Majke Božje. Iz ormara u sakristiji ukrao je srebrni kalež te pobjegao. Krađa je jutros prijavljena virovitičkoj policiji koja traga za pljačkašem.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙