FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat.

BRUXELLES/PRIŠTINA - Europska unija priopćila je u utorak da ne podržava raspoređivanje kosovske policije na granici sa Srbijom te je pozvala Srbe i Kosovare na dijalog kako bi se riješio njihov spor, javila je agencija France presse. Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton razgovarala je tijekom dana sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i zatražila od njih da učine sve što je potrebno kako bi se smirile napetosti, kazala je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič. "Smatramo da je dijalog na dobrom i putu u cilju rješavanja trgovinskih pitanja" između Srbije i Kosova, kazala je. Kosovska vlada u srijedu je donijela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju. Predstavnici kosovske policije pokušali su u noći na utorak preuzeti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje a u incidentu je ranjen jedan kosovski policajac, javili su mediji.

BRUXELLES - Vojnici NATO-a na Kosovu, razmješteni u blizini srbijanske granice, udvostručili su ophodnje i pojačali stupanj pripravnosti, kako bi se izbjegli incidenti između Kosovara i Srba, objavila je u utorak glasnogovornica Saveza. "Potvrđujem da je KFOR odmah poduzeo mjere na sjeveru Kosova kako bi se smanjile napetosti u tom sektoru", kazala je Carmen Romero novinarima. Priština je u ponedjeljak razmjestila policajce na sjeveru Kosova, naseljenom većinskim srpskim stanovništvom, kako bi preuzela kontrolu nad dva granična prijelaza sa Srbijom. Srbijanski pregovarač s Kosovom Borko Stefanović odmah je optužio Prištinu da želi "provocirati srpski narod" s tom operacijom. Romereo je kazala da je NATO "povećao stupanj pripravnosti, kako bi bio u stanju zajamčiti sigurnost". Europska unija nije odobrila ovu inicijativu Prištine, koja je učinjena bez konzultacija s Eulexom.

LONDON - Rodbina, bliski prijatelji i suradnici pjevačice Amy Winehouse odali su u utorak u Londonu posljednju počast britanskoj pjevačici na sprovodu bez kamera i fotoaparata, upravo suprotno onome kako je ta diva soula živjela. Mjesto i vrijeme posljednjeg ispraćaja držani su u tajnosti kako bi se sačuvao privatni karakter ceremonije. Međutim, obožavatelji i fotografi okupili su se duž puta koji je vodio do groblja Edgwarebury, kao i ispred njega. Među okupljenima na posljednjem ispraćaju bili su Amyin bliski suradnik Mark Ronson, televizijska zvijezda Kelly Osbourne s frizurom u stilu Amy Winehouse, kao i George Michael. Amyin otac Mitch Winehouse obratio se posljednji put svojoj kćeri riječima: "Laku noć, moj anđele, lijepo spavaj. Tvoji tata i mama vole te više nego ikada". Nakon molitvi na engleskom i hebrejskom, obitelj i prijatelji otpjevali su najdražu pjesmu Amy Winehouse, "So Far Away" Carole King. Amy Winehouse potom je kremirana.

OSLO - Norveška policija počela je u utorak objavljivati imena žrtava mahnitog ubojice Andersa Behringa Breivika koji je u petak pobio 76 osoba na otoku Utoeyi i u Oslu. Policija je objavila prva četiri imena - tri osobe koje su poginule u Oslu, te ime 23-ogodišnjeg muškarca ubijenog na Utoeyi. Ranije je najavila da će svaki dan u 18 sati objavljivati imena i dob žrtava, u skladu s njihovom identifikacijom i nakon informiranja obitelji. U bombaškom napadu u središtu Osla poginulo je osam osoba, dok je u pucnjavi na otoku Utoeya, nekoliko sati kasnije, ubijeno 68 ljudi. Breivik je priznao da je izvršio oba napada.

OSLO - Unatrag 15 godina u Skandinaviji se ugnjezdila tvrda desnica, islamofobna i protuimigracijska, koja opetovano upozorava na prijetnju gubitka identiteta i nestajanje društva plavokosih i plavookih, ocjenjuju stručnjaci u analizi koju u utorak prenosi AFP. Taj opći trend, tvrde stručnjaci, stvorio je dekor za put koji je odabrao Anders Behring Breivik, Norvežanin "vjeran svojim vikinškim korijenima" i masovni ubojica iz Osla. Breivik je na saslušanju zatvorenom za javnost rekao da je svojim ubilačkim pohodom htio poslati "snažan signal" norveškoj vladi kako bi prestala s "rastakanjem nordijskog društva i masovnim uvozom muslimana". "Breivik je nesumnjivo sam u svom ekstremizmu, u svom zločinu. Ali zanimljivo je uočiti da je nastao u određenom društvenom i političkom kontekstu. To nije uobičajena pucnjava, on nije izašao niotkuda", kazala je Kari Helene Partapuoli, direktorica Centra za borbu protiv rasizma u Oslu. Podsjetila je da se norveška desna i populistička Stranka napretka "poprilično potrudila okrenuti javnu raspravu prema muslimanima i strancima". Šveđanin Anders Hellstrom, stučnjak za nacionalističke i populističke pokrete u Skandinaviji, ustvrdio je da je nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički 'establišment' da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu "ekstremna". "Ekstremna desnica je etablirana, dio je dominirajuće struje", dodao je. Prošlog rujna su u švedski parlament ušli "Demokrati iz Švedske" sa sloganom "sačuvajmo izvornu Švedsku" i izazvali pravi politički potres koji se poslije ponovio u Finskoj. U toj su zemlji, naime, nacionalisti iz stranke "Pravi Finci" na izborima osvojili 19 posto glasova.

SUBOTICA - Odbor za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata u Srbiji priopćio je u utorak da se o Hrvatima u pojedinim srbijanskim medijima još uvijek piše "jednostrano i tendenciozno" što za posljedicu ima stvaranje negativne slike o njima. Odbor je reagirao na izvješće regionalne RTV postaje "Yu Eco" s konferencije za novinare Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV), u kojemu je početak kampanje za popis stanovništva predstavljen kroz prizmu pitanja o pripadnosti Bunjevaca, premda to nije bila tema konferencije za novinare. "Gledatelji iz TV priloga nisu mogli saznati koji je cilj naše kampanje i koji su razlozi za njezino pokretanje", već je emitirana izjava predstavnice Bunjevačkoga nacionalnoga vijeća (BNV) koja je "HNV optužila za asimilaciju Bunjevaca", navodi se u priopćenju Odbora. U Hrvatskom nacionalnome vijeću u ponedjeljak je na konferenciji za novinare objavljen početak kampanje pod sloganom "Izjasni se Hrabro" čiji je cilj ohrabriti Hrvate da se slobodno očituju o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Odbor za praćenje incidenata pri HNV-u konstatira da izvještavanje "Yu eco televizije" podsjeća na medijski tretman koji je postojao u vrijeme Slobodana Miloševića, dok je urednik subotičke RTV "Yu Eco" odgovorio kako priopćenje Odbora za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata shvaća kao "otvoreni pokušaj pritiska i utjecaja na uređivačku politiku te medijske kuće". Odbor za praćenje manjinskih prava Hrvata novo je tijelo HNV-a čiji je cilj sustavno praćenje slučajeva kršenja ljudskih i manjinskih prava hrvatske zajednice.

LONDON - Velika Britanija je spremna pristati na politički dogovor u Libiji prema kojem će Moamer Gadafi smjeti ostati u zemlji kad se odrekne vlasti, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Istovremeno, britanski zrakoplovi bombardiraju Gadafijeve položaje uoči početka ramazana 1. kolovoza, piše u utorak britanski The Guardian na svojoj internetskoj stranici. Po Hagueovim riječima, najvažnije je pobrinuti se da libijski čelnik ode s vlasti. Na konferenciji za novinare u Londonu s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom koji je bio znatno opušteniji u vezi s Gadafijevom osobnom budućnošću, Hague je u ponedjeljak rekao da o njegovoj budućnosti mora odlučiti libijski narod. "Što će biti s Gadafijem u krajnjoj je liniji pitanje za Libijce", rekao je Hague. "Libijski narod mora odlučiti o svojoj budućnosti. Što god bilo, Gadafi mora otići s vlasti", rekao je Hague. Britanski ministar drži kako Gadafi nakon odlaska ne smije biti prijetnja za Libijce, piše Guardian. "Nikad više ne smije biti u prilici da bude prijetnja životima libijskih civila niti da destabilizira Libiju", rekao je.

NEW YORK - Nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, upozorila je u utorak kreatore politike u Europi i Americi da neuspjeh u zauzdavanju njihovih dužničkih kriza može dovesti do novog meteža u svjetskom gospodarstvu. Govoreći u New Yorku, bivša francuska ministrica financija rekla je da se turbulencije u eurozoni mogu lako ponovo pojaviti, usprkos pozitivnoj reakciji financijskih tržišta na drugi paket pomoći Grčkoj dogovoren prošloga tjedna. Lagarde je također jasno dala do znanja da prepiranje demokrata i republikanca u Washingtonu može nanijeti snažan udarac ostatku globalnog gospodarstva, ako se ne postigne dogovor o podizanju zakonskog limita zaduženja SAD-a. "Ja se nadam da će političku hrabrost koju su pokazali europski čelnici uskoro slijediti odlučne fiskalne aktivnosti u SAD-u", kazala je Lagarde u govoru pred Vijećem za vanjske odnose, koji je objavio MMF. "Kada je riječ o limitu duga, sat otkucava, i jasno je da to pitanje treba riješiti odmah. Doista, nepovoljni fiskalni šok u SAD-u mogao bi se ozbiljno preliti na ostatak svijeta. Ali još je važnije da je hitno potreban vjerodostojan plan fiskalne prilagodbe", kazala je.

RIGA - Parlamentarni izbori u Latviji održat će se 17. rujna, priopćio je u utorak predsjednik Izbornog povjerenstva nakon objavljivanja konačnih rezultata referenduma o raspuštanju parlamenta. U subotu je 94,3 posto birača glasalo za raspuštanje parlamenta, pojasnio je Arnis Comdars. Na referendum je izašlo 690.000 glasača, njih 44,71 posto.

Prijevremeni parlamentarni izbori održat će se nakon manje od godine dana od prošlih izbora 2. listopada 2010. Ti izbori trebali su označiti novo razdoblje stabilnosti u toj baltičkoj državi, članici Europske unije. Referendum o raspuštanju parlamenta zatražio je 28. svibnja bivši predsjednik Valdis Zatlers nakon što je parlament odbio ukinuti imunitet zastupniku osumnjičenom za korupciju. Zatlers je pokušavao iskorjeniti utjecaj oligarha u toj bivšoj sovjetskoj republici s 2,2 milijuna stanovnika.

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji bi idućeg tjedna trebao izaći pred sud oko zbog ubojstva prosvjednika, slab je i odbija jesti krutu hranu, javila je u utorak službena novinska agencija MENA. Mubarak "u potpunosti odbija jesti hranu, ali uzima tekućinu i samo sok. Dosta je izgubio na težini i jako je slab", rekao je čelnik bolnice u kojoj se liječi bivši egipatski predsjednik. Mubarak (83) se od travnja nalazi u bolnici nakon što je doživio srčani udar tijekom ispitivanja povodom optužbi za korupciju i ubojstvo prosvjednika za vrijeme prosvjeda u veljači. Tijekom 18-odnevnih prosvjeda u veljači ubijeno je 840 prosvjednika. Mubarakovo zdravstveno stanje predmet je čestih spekulacija u medijima, osobito zbog činjenice da se datum zakazanog suđenja, a to je 3. kolovoza, približava. Već je bilo izvješća da je u komi i da je umro. Mnogi Egipćani misle da je mu je bolest izgovor kako bi izbjegao suđenje. Mubarakov odvjetnik u lipnju je ustvrdio da njegov klijent boluje od raka, no poslije je jedan vladin ministar opovrgnuo te navode. Prema mišljenju nekih političkih analitičara, vijesti o pogoršanju Mubarakova zdravlja pojavljuju se s vremena na vrijeme i služe kako bi se u narodu potaknule simpatije za bivšeg egipatskog predsjednika.

ŽENEVA - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy kritizirao je u utorak članove organizacije jer nisu uspjeli usuglasiti sporazum o globalnoj trgovini do prosinca i pozvao je na "razgovor odraslih" oko toga što učiniti sljedeće. "Ono što vidimo danas je paraliza u pregovaračkoj funkciji WTO-a, radilo se o pristupu tržištu ili o donošenju pravila", rekao je Lamy pred Odborom za trgovinske pregovore WTO-a. Članice WTO-a pokušavaju spasiti sporazum nakon desetljeća pregovora o planu razvoja dogovorenom na sastanku u Dohi, koji je trebao donijeti idući iskorak u globalnoj trgovinskoj liberalizaciji, ali je propao ranije ove godine. Postojale su nade da će manji sporazum biti razrađen na vrijeme za ministarski sastanak u prosincu kako bi se njime liberalizirala trgovina, ali još više kako bi se dokazalo da se takav sporazum može postići. Međutim, članice WTO-a nisu se mogle dogovoriti ni oko njega.

ŽENEVA - Oko jedne trećine globalnog stanovništva, ili dvije milijarde ljudi, zaraženo je hepatitisom od kojeg umire oko milijun ljudi godišnje, priopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Većina njih ne zna da je zaražena i tako tu bolest, koja se može razviti u bilo koje vrijeme i ubiti ih, mogu prenijeti drugima, upozorio je WHO. "To je kronična bolest diljem cijelog svijeta, ali nažalost svjesnost o njezinim razmjerima je vrlo mala, čak i među onima koji donose političke odluke u zdravstvu", rekao je na konferenciji za novinare stručnjak WHO-a za hepatitis Steven Wiersma. Tiskovnom konferencijom obilježen je prvi UN-ov Svjetski dan hepatitisa, koji je proglašen kako bi se podigla svijest o toj virusnoj bolesti koja se prenosi putem zaražene vode i hrane, krvi, sperme i drugih tjelesnih tekućina.

BERLIN - Njemački savezni institut za kontrolu bolesti proglasio je u utorak završenom epidemiju E.coli, od koje je umrlo više od 50 ljudi, i priopćio je da u posljednja tri tjedna nije bilo slučajeva zaraze. "Najveća epidemija E.coli u Njemačkoj sada je završena", rekao je Reinhard Burger, predsjednik Instituta Robert Koch. Više od 4.400 ljudi u Europi i Sjevernoj Americi bilo je zaraženo u dvije epidemije E.coli. Velika epidemija bila je u sjevernoj Njemačkoj, a manja oko francuskog grada Bordeauxa.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙