FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15:30 SATI

Autor: dhai
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled događaja u svijetu do 15:30 sati:

ZAGREB - Potpora građana ulasku Hrvatske u EU raste i za priključenje Uniji bi na referendumu glasovalo 52 posto ispitanika, 38 posto bilo bi protiv, a deset posto je neodlučnih, pokazuje istraživanje agencije Ipsos Puls objavljeno u utorak.

Na referendum bi sigurno i vjerojatno izašlo 82 posto građana, dok ih 15 posto ne pokazuje interes za referendum, pokazalo je istraživanje koje je agencija u srpnju provela za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Rezultati za srpanj vrlo vjerojatno odraz su završetka pristupnih pregovora te je potpora ulasku u EU ponovno u uzlaznoj putanji, zaključuje agencija koja je anketirala 943 ispitanika starijih od 18 godina od 1. do 20. srpnja. U lipnju je za ulazak u EU bilo 46 posto ispitanika, a protiv 43, dok u broju onih koji bi izašli na referendum nema značajnijih odstupanja u odnosu na prethodni mjesec. Najskloniji ulasku Hrvatske u EU su stanovnici sjeverne Hrvatske, Zagreba i okolice te Dalmacije, Istre i Primorja, a najviše mu se protive oni koji žive u Lici, Banovini i Slavoniji. Žene i muškarci približno jednako podupiru ulazak u EU, dok su mu najskloniji ispitanici visokog obrazovanja u dobi između 25 i 34 godine te 55 i 64 godine, pokazalo je istraživanje.

SARAJEVO - Hrvatska je i u prvih šest mjeseci 2011. godine zadržala status najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, objavila je u utorak Agencija za statistiku BiH. Prema podacima objavljenim u Sarajevu, BiH je iz Hrvatske od siječnja do kraja lipnja uvezla robe u vrijednosti od gotovo milijardu i 65 milijuna konvertibilnih maraka (544,7 milijuna eura) dok je istodobno u Hrvatsku iz BiH izvezeno robe u vrijednosti 612 milijuna KM (313 milijuna eura). U Hrvatskom izvozu u BiH najveću pojedinačnu stavku čine mineralna goriva kojih je na bosanskohercegovačkom tržištu u prvom polugodištu 2011. godine plasirano u vrijednosti od gotovo 412 milijuna KM (210 milijuna eura). Drugu najveću stavku među proizvodima koje Hrvatska izvozi u BiH čine prehrambeni proizvodi i žive životinje s udjelom od 214 milijuna KM (109 milijuna eura).

SARAJEVO - Hrvatsko Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) uspostavili su u utorak mehanizme konkretne suradnje čiji je cilj učinkovitija provedba domaćih i međunarodnih pravila koja reguliraju kontrolu sukoba interesa te potiču borbu protiv korupcije kod izabranih dužnosnika. Predsjednik Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa RH Mate Kačan i predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić u Sarajevu su potpisali memorandum o suradnji ta dva tijela kojim je predviđena razmjena svih oblika iskustava u sprječavanju sukoba interesa. Mate Kačan ovom je prigodom izrazio uvjerenje kako će suradnja biti od obostrane koristi a pritom je istaknuo da iskustva Hrvatske mogu biti od velike koristi SIP-u BiH s obzirom da je tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji hrvatsko zakonodavstvo svoje odredbe na svim područjima, pa i na planu reguliranja sukoba interesa, moralo uskladiti s propisima koji su na snazi u članicama Unije.

OSLO - Masovni ubojica iz Norveške Anders Behring Breivik najvjerojatnije je "duševno bolestan", rekao je njegov odvjetnik u utorak nakon što je njegov branjenik priznao bombaški napad i ubijanje na otoku Utoya u kojima je život izgubilo 76 osoba.

"Cijeli slučaj ukazuje da je on duševno bolestan", rekao je novinarima Geir lippestad. On je dodao da je još rano reći hoće li se njegov klijent na suđenju pozivati na neubrojivost. Lippestad, član laburističke stranke čija je mladež bila meta Breivikovog ubilačkog pohoda u petak, rekao je da će otkazati angažman ako Breivik ne pristane na psihološka ispitivanja. Pokušavajući objasniti duševno stanje njegovog klijenta, Lippestad je rekao da Breivik kaže "kako mu je žao što je to morao učiniti ali da je bilo nužno". "On mrzi sve zapadnjačke ideje i vrijednosti demokracije... on očekuje da je ovo početak rata koji će trajati 60 godina". "On sebe vidi kao ratnika. On započinje ovaj rat i na neki se način time ponosi", rekao je Lippestad. Breivik je uzeo "neku vrstu droga" prije zločina kako bi ostao jak i budan i bio je iznenađen što nije ubijen tijekom napada ili na putu u sudnici u ponedjeljak, dodao je.

OSLO - Usprkos kritikama da je policija presporo reagirala na pucnjavu i pokolj, norveški ministar pravosuđa u utorak je kao "fantastičan" ocijenio rad policije u petak kad je Anders Behring Breivik ubio najmanje 76 ljudi. Iako je Breivik spominjao "još dvije ćelije", policija vjeruje da je bombaški napad, a zatim i pokolj na otoku ipak izveo sam. Breivikov je ubilački pohod ujedinio Norvešku u gnušanju. Naoružanom timu specijalaca trebalo je više od sata da stigne na otok Utoeyu gdje je Breivik ubijao djecu u ljetnome kampu mladeži vladajuće laburističke stranke. Ondje je ubio 68 osoba, a osam je stradalo u eksploziji bombe koju je aktivirao pred vladinim zgradama u Oslu.

Novinska agencija NTP najavila je kako policija kani objaviti imena žrtava.

LONDON - Obitelj i prijatelji počeli su stizati u sjeverni dio Londona na oproštaj od Amy Winehouse, a oko kolone vozila koja stiže na groblje Edgwarebury stoje fotografi i nešto obožavatelja. Televizijska zvijezda Kelly Osbourne jedna je od poznatih ličnosti pozvanih na pogreb. Kosu je podignula u pundžu poput one kakvu je nosila Amy Winehouse.

Među osobe koje odaju počast Amy uvrstili su se i George Michael i Adele. "Na Twitteru, George Michael je preminulu zvijezdu opisao kao "pjevačicu s najviše duše u ovoj zemlji", objavio je BBC. Adele je na svoju internetsku stranicu napisala da je Winehouse "utrla put umjetnicima poput mene i ponovno ljude zainteresirala za britansku glazbu".

Tijelo Amy Winehouse pronađeno je u subotu u kod kuće u Camdenu, u sjevernome dijelu Londona. Pjevačica se godinama borila s ovisnošću o drogi i alkoholu. Obiteljski glasnogovornik Chris Goodman, piše The Telegraph bio je najavio da će se zatvoreni oproštaj održati u utorak, ali nije objavio lokaciju. Bit će u sjevernome Londonu, danas popodne, rekao je, ali "samo za obitelj i najbliže prijatelje". Obdukcijom još nije ustanovljen uzrok smrti 27-godišnje pjevačice. Policija čeka nalaze toksikoloških pretraga, a oni će biti gotovi za dva do četiri tjedna.

RABAT - Najmanje 78 osoba poginulo je u utorak kada se marokanski vojni transportni zrakoplov srušio u planinama na jugu zemlju, vjerojatno zbog loših vremenskih uvjeta, objavila je državna novinska agencija pozivajući se na priopćenje vojske.

Vojska je objavila da se zrakoplov tipa C-130 Hercules srušio u pokušaju da sleti, a dosada su pronađena trojica ozlijeđenih, te tijela 42 poginula. Stanovnici tog područja kazali su da je u trenutku nesreća bila gusta magla. Zrakoplov se srušio oko 730 kilometara južno od Rabata. "U nesreći koja se dogodila zbog loših vremenskih uvjeta poginulo je 78 osoba a tri su osobe teško ozlijeđene", objavile su marokanske oružane snage. Prema priopćenju, u zrakoplovu je bilo 60 vojnika, 12 civila i 9 članova posade.

ZAGREB - Obitelj Michaela Jackson najavila je na konferenciji za novinare u utorak da će u počast pjevača 8. listopada 2011. u Cardiffu biti održan koncert. Na Beverly Hillsu su Katherine Jackson, kći La Toya i sinovi Tito, Marlon i Jackie novinarima obznanili da pripremaju koncert "Michael Forever" u spomen na pokojnog Michaela Jacksona. Na sljedećoj konferenciji za novinare u Londonu 3. kolovoza otkrit će sudionike na stadionu Millenium u Cardiffu. Karte za koncert bit će puštene u prodaju putem interneta 4. kolovoza. Pop zvijezda Michael Jackson preminuo je 25. lipnja 2009. u 50. godini pod još neobjašnjenim okolnostima.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙