FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU 2: Rast globalne trgovine valutama

Autor: scvi
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Prosječni dnevni promet na globalnom tržištu valuta dosegnuo je u travnju ove godine 4.710 milijardi dolara, što pokazuje da valute i dalje privlače investitore kao i da ta klasa imovine dobiva na značaju unatoč neizvjesnoj gospodarskoj situaciji.

Ta procjena agencije Dow Jones, koja premašuje procjenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS) navedenu u "Izvješću za 2010. godine“ od 3.980 milijardi dolara, uzima u obzir službene podatke središnjih banaka iz Australije, Japana, Singapura, SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Ona uključuje i procjene o vrijednosti trgovanja valutama u ostatku svijeta, izrađene na temelju prethodnih BIS-ovih godišnjih podataka.

A kako navodi agencija Reuters, u šest mjeseci do kraja travnja ove godine, dva najveća tržišta za trgovanje valutama u svijetu, London i New York ostvarila su snažan rast trgovine valutama.

Prema podacima Bank of England, prosječni dnevni promet na valutnom tržištu u Velikoj Britaniji skočio je u tome razdoblju za 23 posto, na rekordnih 2.191 milijardu dolara.

A po podacima Feda, u New Yorku je promet na valutnom tržištu ojačao 3,4 posto u odnosu na posljednje brojke iz listopada, na 798,7 milijardi dolara.

Valutni par dolar/euro u tome je razdoblju zadržao ulogu najtrgovanijeg. Tako je na britanskom tržištu u ukupnoj trgovini valutama udjel trgovine tim valutnim parom iznosio u spomenutome razdoblju 33,5 posto, a na sjevernoameričkom tržištu 31 posto.

"Vjerujemo da će se rast obujma trgovine valutama vjerojatno nastaviti barem u drugoj polovini godine, ako ne i dulje", kaže Justyn Trenner, izvršni direktor i glavni direktor londonske tvrtke za istraživanje i analitiku ClientKnowledge.

On je ukazao na niz čimbenika koji potiču rast trgovine valutama, uključujući dužničku krizu u svijetu te sve jeftiniju trgovinu valutama.

"Rast međunarodne trgovine i investicija nastavit će poticati temeljne potrebe za trgovinom valutama," dodaje Trenner.

Rast trgovine valutama poduprli su i veći pomak prema tehnologiji te sve jednostavnije i brže trgovanje. No, inovacije u tome području privukle su i pojačani nadzor regulatora, pa neki od analitičara smatraju da bi to s vremenom moglo potkopati ubrzani rast trgovine valutama.

"Visoka učestalost trgovanja i sve više malih trgovaca proteklih su godina bili dva velika pokretača rasta obujma trgovine valutama. No, ako se regulatori usmjere na tu trgovinu, kao što se predlaže, vjerojatno će o utjecati na obujam trgovanja", ističe Alexander J. McDonald, izvršni direktor u udruzi brokera Wholesale Markets Broker's Association.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙