FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak tečaja eura

Autor: vmom
LONDON, 27. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se blago oporavio u ponedjeljak na međuanarodnim tržištima, temeljem kupovina nakon prošlotjednih prodaja, no veće dobitke priječe bojazni u vezi sposobnosti Grčke da vraća dugove čak i slučaju usvajanja novog paketa štednje.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,4214 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu dnevnu razinu od 1,4224 dolara. Bio je na dobitku i prema švicarskom franku i njime se trgovalo po 1,1855 franaka, no i dalje je blizu rekordno niske razine od 1,1808 franaka, na koju se strmoglavio prošli tjedan slijedom dramatične potrage ulagača za sigurnim utočištem za kapital.

Dolar je pak ojačao prema jenu, za 0,4 posto, na 80,70 jena.

Trgovci su se okrenuli kupovinama jedinstvene valute koja se prošli tjedan našla na udaru prodaja zbog bojazni da bi previranja u Grčkoj mogla ugroziti njezine šanse za novu pomoć.

Fokus ulagača usmjeren je stoga u ponedjeljak započetoj raspravi o novom paketu mjera štednje u grčkom parlamentu koji bi o njemu trebao glasovati u četvrtak.

Analitičari drže da će euro biti osjetljiv na prodaju kod svake izjave grčkih dužnosnika ili onih iz Europske unije koja bi mogla dovesti u sumnju ishod glasovanja, iako većina na tržištu drži da će stroge mjere štednje dobiti zeleno svjetlo u parlamentu.

Valutni strateg u UBS-u Chris Walker kazao je da će euro vjerojatno dobiti poticaj u slučaju da grčki paket mjera bude odobren, no tvrdi da će novac koji će Atena zauzvrat dobiti od međunarodnih zajmodavaca omogućiti da dobije na vremenu, ali da će se potom ponovno naći u situaciji da traži novac.

"Ako paket prođe u parlamentu, svi će biti zadovoljni, no problem će biti u provedbi mjera. Ako se problem samo odgodi za dva ili tri mjeseca, ponovno nam predstoji ista situacija. Možemo očekivati blagu podršku euru nakon usvajanja mjera, no gledano u nešto duljem roku prevladavaju pritisci na njegovo slabljenje", kazao je.

Analitičari ocjenjuju da će nastavljene neizvjesnosti o dužničkim problemima u Grčkoj i ostatku eurozone pružati podršku dolaru. Upozoravaju ipak da je posustalo američko gospodarstvo daleko od stabilnog, te da službeni Washington muku muči s vlastitim fiskalnim problemima budući da se ponovo približio gornjoj granici za zaduživanje, što bi moglo proganjati dolar dulje vrijeme.

"Sudbinu dolara određivat će najvećim dijelom raspoloženje u eurozoni, budući da dolar sada ispunjava ulogu samim time što nije euro, dobivajući na račun svake loše vijesti a gubeći čim je tržište optimističnije", napominju u zabilješci analitičari Credit Agricolea.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙