FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FOKUS 2: Američke banke i kompanije pripremaju se za najcrnji scenarij

Autor: scvi
NEW YORK, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Velike američke investicijske banke i glavne industrijske korporacije pripremaju planove za nekoć nezamislive događaje: da Sjedinjene Američke Države (SAD) postanu platežno nesposobne te da izgube vrhunski kreditni rejting AAA.

Dok većina bankara, ulagača i izvršnih direktora zasad još ne može zamisliti da bi političari u Washingtonu mogli biti toliko nemarni da ostave vladu bez potrebnog novca za podmirivanje proračunskih obveza nakon 2. kolovoza, nisu ni sigurni da ova politička igra 'skrivača' neće otići potpuno ukrivo.

Kongresnici i predsjednik Barack Obama moraju do 2. kolovoza postići sporazum o povećanju limita vladina zaduživanja, trenutno na 14.300 milijardi dolara. No, tu odluku koči nemogućnost dogovora republikanaca i demokrata o tome kako smanjiti deficit američkog proračuna.

U petak navečer izgledi za sporazum iznenada su smanjeni kada predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner prekinuo pregovore s Obamom, rekavši da su oni postali uzaludni jer predsjednik zahtijeva povećanje poreza.

Baš kao što su tvrtke morale nekoć provoditi skupe pripreme za slučaj da računalni sustavi neće prepoznati datum 1. siječnja 2000. godine, sada mnogi osmišljavaju načine kako se nositi s potencijalnim paklom na financijskim tržištima ako se dogodi najgore pa vladi najvećeg svjetskog gospodarstva ponestane novca.

U nekim slučajevima bankari odgađaju svoje ljetne praznike, korporacije osiguravaju dovoljan pristup gotovom novcu, a investitori osiguravaju svoje portfelje od rizika, pri čemu je najomiljenija imovina zlato.

"U određenoj mjeri zauzeli smo obrambeni stav. Imamo 10 posto gotovine zbog ovako velike neizvjesnosti. U travnju smo je imali svega 2 posto", kazao je Keith Wirtz, iz investicijske tvrtke Fifth Third Asset Management, koja upravlja s 18 milijardi dolara vrijednom imovinom.

U investicijskoj banci Morgan Stanley u New Yorku svi su na poslu u ovome trenutku, iako im je ovo uobičajeno vrijeme za plaže i odlazak u luksuzne apartmane uz more.

"Na desku nema praznih mjesta. Apsolutno će svi biti ovdje do 2. kolovoza. Iako je ljeto, nitko ne odlazi ranije s posla," izjavio je Jim Caron, strateg u Morgan Stanleyu.

Mnogi se prisjećaju financijskog kaosa u rujnu 2008. godine koji je uslijedio nakon kolapsa investicijskog diva Lehman Brothersa i dugotrajne rasprave u Kongresu oko usvajanja zakona za spašavanje banaka, vrijednog 700 milijardi dolara.

General Electric Co, koji je tada snažno bio pogođen tim događajima, u posljednje tri godine povećao je svoj gotovinski fond i smanjio dug kako bi bio u boljoj poziciji da izdrži takve događaje.

Taj najveći američki konglomerat sada drži 91 milijarde dolara u gotovini u svojim knjigama i 40 milijarde dolara u kratkoročnim dužničkim papirima, u usporedbi sa 16 milijardi dolara u gotovini i 90 milijardi u kratkoročnim dužničkim papirima prije tri godine.

"Glavna stvar koju smo učinili, a koja nije povezana isključivo za raspravu o podizanju limita zaduživanja američke vlade ili o europskom dužničkom problemu, jest da smo dramatično povećali našu likvidnost", rekao je financijski direktor GE Keith Sherin.

"To je dio našeg stres testa, koji provodimo s našim timom i članovima nadzornog i upravnog odbora da bismo mogli poslovati i u uvjetima značajnih vanjskih poremećaja", dodaje Sherin

Proizvođač teške građevinske opreme Caterpillar Inc više je zabrinut za povjerenje svojih kupaca nego za vlastitu otpornost.

Po riječima financijskog direktora te kompanije Eda Rappa, Caterpillar ima vrlo razgranate izvore financiranja i snažan novčani tok.

"Mislim da smo u dobroj poziciji zbije li se neki poremećaj u određenom vremenskom razdoblju", ocjenjuje Rapp

Za investitore, pak, sve je u hedgiranju rizika u većoj mjeri nego što je normalno, a to znači ulaganje u imovinu koja će zadržati svoju vrijednost ako dolar, američke dionice i državne obveznice krenu nizbrdo.

John Taylor, glavni izvršni direktor 8 milijardi dolara vrijednog hedge fonda FX Concepts vjeruje da će cijena zlata, koja je u petak premašila 1.600 dolara za uncu, još dva ili tri mjeseca biti na ovako visokim razinama.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙