FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: moguća korekcija cijena nakon prošlotjednog snažnog rasta

Autor: neba
NEW YORK, 4. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu bi ovoga tjedna mogla uslijediti korekcija cijena dionica, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, posebice ako novi makroekonomski podaci, ponajviše oni s tržišta rada, ne potvrde teze o jačanju američkog gospodarstva.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks skočio 5,4 posto, na 12.582 boda, dok je S&P 500 porastao 5,6 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 6,2 posto, na 2.816 bodova. To je njihov najveći tjedni skok od srpnja 2009. godine.

Prošlotjedni snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje Grčkoj, koja je ispunila sve uvjete za novu tranšu međunarodnog kredita i tako izbjegla bankrot.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci iz američke industrije koji su oživjeli nadu ulagača da je usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva posljednjih mjeseci bilo samo privremeno.

„Nakon Grčke, u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci. A s obzirom na snažan rast cijena dionica na kraju prošloga tromjesečja, ne bi me iznenadila dobitonosna prodaja i prije nego što budu objavljena važnija gospodarska izvješća“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Avalon Partners.

A nakon što je u petak ulagače oduševilo izvješće Instituta za menadžere nabave o neočekivanom rastu aktivnosti u industrijskom sektoru, ovoga se tjedna očekuje izvješće o ISM indeksu aktivnosti u uslužnom sektoru. Bit će objavljeni i podaci o tvorničkim narudžbama u svibnju.

S najviše nestrpljenja očekuje se, pak, izvješće o zaposlenosti, koje će pokazati kakva je situacija na američkom tržištu rada. Bez oporavka tog tržišta, teško je za očekivati znatniji rast potrošnje, a time i jačanje cjelokupnog gospodarstva.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u lipnju otvoreno oko 80.000 novih radnih mjesta, dok je mjesec dana prije broj zaposlenih povećan za 54.000. Procjenjuj se i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

Analitičari kažu da bi broj zaposlenih mjesečno trebao rasti za barem 150.000 kako bi se stopa nezaposlenosti smanjila.

Unatoč snažnom rastu cijena dionica prošloga tjedna, obujam trgovanja bio je vrlo mršav, a ni ovoga se tjedna ne očekuje ništa veći. Tim više što se u ponedjeljak zbog blagdana u SAD-u ne radi.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙