FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

Autor: dhai
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Ratni vođa pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i posljednji optuženik Haaškoga suda Goran Hadžić iskoristio je u ponedjeljak popodne pravo da se na prvome pojavljivanju pred Haaškim sudom ne izjasni o krivnji pa će ICTY zakazati novo ročište. "Neće se izjasniti o krivnji već će iskoristiti pravo da to ne učini" rekao je njegov branitelj Vladimir Petrović.

Ročište je vodio južnokorejski sudac O-Gon Kwon koji je najavio da će "zakazati još jedno prvo pojavljivanje u roku od 30 dana, a strane u postupku o tome će biti obaviještene".

Ne izjasni li se o krivnji posljednji haaški optuženik Hadžić ni na idućem prvom pojavljivanju, sud će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio kako se ne osjeća krivim.

Hadžiću su u ponedjeljak u Den Haagu pročitali njegova prava tijekom suđenja, a njegov je odvjetnik izjavio kako je optuženik "primio izmijenjenu optužnicu" i zajedno "su je analizirali".

U sudnici je bio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Haški je sud protiv Hadžića podignuo optužnicu 2004. godine. U 14 točaka optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Haaško tužiteljstvo objavilo je u petak kasno poslijepodne izmijenjenu optužnicu koja Hadžića sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Iz nove verzije optužnice izostavljena je tvrdnja o Hadžićevu osobnome sudjelovanju u ubijanju zatočenika u Dalju.

OSLO - Norveški sudac odredio je u ponedjeljak da će Anders Behring Breivik, koji je priznao da je u petak ubio najmanje 93 osobe u Norveškoj, biti stavljen u privremeni pritvor na osam tjedana i to u potpunu izolaciju, a pritvor se može i produljiti, objavio je sud u Oslu. Na saslušanju osumnjičeni je priznao činjenice ali je kazao da nije kriv već da je želio obraniti svoju zemlju i Europu od islama i marksizma, rekao je novinarima sudac Kim Heger nakon prvog saslušanja koje je bilo zatvoreno za medije i javnost, dok je ispred suda čekalo više od 100 novinara.

Sudac je kazao da je Breiviku odredio potpunu izolaciju, uz zabranu novina, svih posjetitelja osim odvjetnika, te pisama. Dodao je da je osumnjičeni spomenuo još dvije skupine svojih suradnika. "Optuženi je danas dao iskaz u kojem spominje neke stvari koje traže dodatne istrage, uključujući da postoje 'još dvije ćelije unutar naše organizacije'", rekao je Heger na konferenciji za novinare.

Iako je najavljivao da će se u sudnici pojaviti u uniformi, Breiviku to nije dopušteno.

OSLO - Norveška policija revidirala je broj stradalih u napadima u petak na 76, s 93 koliko je prije bilo objavljeno. Po policijskom priopćenju, teško je doći do podataka o napadu na otoku Utoeyi gdje je, sada se vjeruje, poginulo 68, a ne 86 osoba. U Oslu je pak po novim podacima poginulo osam a ne sedam osoba.

LONDON - Obdukcijom tijela britanske pjevačice Amy Winehouse, koja je umrla u subotu, nije se uspjelo utvrditi kako je umrla te će provesti dodatna toksikološka ispitivanja čiji se rezultati očekuju za dva do četiri tjedna, objavila je policija u ponedjeljak. Autopsija je provedena nakon što je otvorena istraga o smrti 27-godišnje pjevačice. Nastavak istrage je odgođen do 26. listopada. Nadležni mrtvozornici, koji su službeno otvorili istragu, izjavili su da su izvršena histološka i toksikološka ispitivanja uzroka smrti kao i da je policija u istrazi utvrdila da nema sumnjivih tragova na mjestu smrti.

Ranije su roditelji Amy Winehouse posjetili rastuće "svetište" posvećeno preminuloj pjevačici pred njezinom kućom u Londonu gdje je nađena mrtva. Njezin otac Mitch je, okružen televizijskim ekipama i ljudima koji su izražavali sućut, pročitao desetke poruka sućuti i prošao pored nizova plišanih medvjedića, cvijeća i pokoje boce votke koje su ostavili obožavatelji mlade pjevačice.

"Hvala vam što ste došli. To mnogo znači meni i mojoj obitelji", rekao je obožavateljima. Prodaja njezinih albuma porasla je 37 puta od petka do subote, objavila je Official Charts Company koja očekuje da će se taj trend nastaviti i idućih dana. Istovremeno su počela i nagađanja o mogućoj posthumnoj objavi njezinog trećeg albuma.

RIM - Očajne somalske majke djecu na samrti napuštaju uz cestu na putu prema prekrcanim centrima u kojima se dijeli hrana, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi. Josette Sheeran, izvršna direktorica UN-ova Svjetskog programa za hranu rekla je na konferenciji za novinare u Rimu da zbog kombinacije prirodne katastrofe, jer u Somaliji vlada suša, i regionalnoga sukoba, stradava više od 12 milijuna ljudi.

"Sve točke na kojima se može dijeliti hrana apsolutno su prekrcane", rekla je Sheeran i dodala da izbjeglički kamp u kenijskome mjestu Dadaabu predviđen za 90 tisuća ljudi sada prima 400 tisuća.

"Želimo se pobrinuti da uz cestu ima hrane jer te ceste postaju ceste smrti: majke moraju napustiti preslabu djecu ili djecu koja su putem i umrla", rekla je. Žene i djeca najugroženije su, rekla je direktorica WFP-a koja ovu krizu naziva "dječjom glađu" jer velikome broju djece prijeti smrt ili trajno oštećenje mozga zbog gladi. WFP će nahraniti dva i pol milijuna pothranjene djece, a nastoji prikupiti novac za još više, rekla je Sheeran. Ministri i visoki dužnosnici našli su se u ponedjeljak u Rimu na sastanku UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu FAO i raspravljaju o tome kako do pomoći za stradale u najtežoj suši koja je pogodila regiju što se proteže od Somalije do Etiopije, Kenije i Đibutija. WFP treba još 360 milijuna dolara za hitnu pomoć u hrani. Oxfam je priopćio da je za ovo krizno stanje ukupno potrebno još milijardu dolara.

WASHINGTON/ZAGREB - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u ponedjeljak da bi sniženje kreditnog rejtinga američke vlade bilo "izuzetno štetno" za globalno gospodarstvo.

MMF je naglasio kako je teško predvidjeti posljedice sniženja rejtinga, budući da Sjedinjene Države nikada ranije nisu ostale bez svog najvišeg statusa.

"Kao što smo rekli prije, sniženje će biti vrlo štetno za američko gospodarstvo i ostatak svijeta. Ali postoji mnogo nesigurnosti, nitko zapravo ne zna što će biti pravi učinci", rekao je Rodrigo Valdes, viši savjetnik u MMF-u. Najnovije MMF-ovo izvješće osoblja o SAD-u uslijedilo je nakon što pregovori tijekom vikenda između Kongresa i Bijele kuće nisu donijeli rješenje za opasni zastoj oko povećanja limita zaduženja američke savezne vlade. Demokrati i republikanci na Capitol Hillu već su tjednima na mrtvoj točki oko plana proračunske štednje koji je uvjet da republikanska većina u Predstavničkom domu prihvati zahtjev demokratske administracije za povećanje zakonskog limita za zaduživanje države. Ministarstvo financija upozorilo je Kongres da će gornja granica zaduživanja od 14,3 tisuće milijardi dolara biti dosegnuta 2. kolovoza, poslije čega bi vlada mogla imati problema s plaćanjem računa. Vodeće bonitetske agencije objavile su prošloga tjedna da razmatraju sniženje kreditnog rejtinga SAD-a. To bi moglo uzdrmati globalna financijska tržišta, na kojima je izloženost američkom dugu široko rasprostranjena. Nakon posljednjeg neuspjeha da se postigne kompromis, demokratski i republikanski zastupnici sada rade na zasebnim prijedlozima.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine isporučile su u ponedjeljak bitnicu haubica od 120 milimetara namijenjenih vladi Afganistana. Haubice američke proizvodnje, kojima su se koristile oružane snage BiH, obnovljene su u Tvornici oružja "Bratstvo" u Novome Travniku a cijeli projekt financirala je američka vlada. Iz BiH će u Afganistan kao donacija biti poslano ukupno 60 haubica čija je procijenjena vrijednost nakon remonta 5,4 milijuna američkih dolara. Ukrcaju haubica u sarajevskoj zračnoj luci bili su nazočni zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, koji je istaknuo da će ta donacija znatno pomoći opremanju Afganistanske nacionalne vojske čija je zadaća od ISAF-a postupno preuzeti nadzor nad sigurnošću zemlje. Doministrica Pendeš potvrdila je tom prigodom da su oružane snage BiH spremne poslati u Afganistan i dodatne vojnike kako bi se pridružili snagama NATO-saveza koje su ondje raspoređene. BiH trenutačno u sastavu ISAF-a ima jednu pješačku postrojbu koja ima 45 časnika i vojnika.

GROZNI - Islamistički militant Doku Umarov, koji se nalazi na čelu ruskog popisa najtraženijih osoba, upozorio je u ponedjeljak na islamističkim internetskim stranicama da će se Rusija ponovno naći na meti ojačanog ustanka. Umarov je bio preuzeo odgovornost za organizaciju samoubilačkog bombaškog napada u siječnju u moskovskoj zračnoj luci Domodedovo u kojem je poginulo 37 osoba. On je također obećao "krv i suze" Rusiji pred njezine parlamentarne izbore u prosincu i predsjedničke u 2012. godini. U 17-minuta dugoj video snimci 47-godišnji Umarov, koji se predstavlja kao kavkaski emir, rekao je da je pobuna ojačana s prevladavanjem nedavnih podjela u kojima su se prošle godine tri istaknuta militanta odvojila od kavkaskog emirata. Na kraju snimke, Umarov grli dvojicu militanata koji su ranije napustili njegovu skupinu. Njihov povratak Umarovu, vjerojatno će učvrstiti njegov autoritet koji je do sada bio narušen podjelama i borbama za prevlast.

VALETA - Malteški parlament izglasao je u ponedjeljak zakon kojim se dopušta razvod građana tog malog katoličkog otoka, posljednje europske zemlje čiji su se stanovnici mogli razvesti jedino u inozemstvu. Zakon za koji se izjasnilo 52 od 69 zastupnika parlamenta, treba proglasiti predsjednik republike George Abela, a na snagu će stupiti u listopadu. Jedanaest zastupnika je bilo protiv, pet suzdržanih i jedan odsutan. Osim malog Vatikana, Malta je bila jedina zemlja na svijetu koja uz Filipine ne dopušta razvod. Na referendumu 28. svibnja, blizu 53 posto glasača se izjasnilo za legalizaciju razvoda braka.

Čak 95 posto stanovništva Malte izjašnjava se katolicima.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙