FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu pregovori u Washingtonu

Autor: neba
NEW YORK, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Pregovori u Washingtonu o povećanju razine zaduživanja države držat će ovoga tjedna ulagače na Wall Streetu u neizvjesnosti, a bilo kakav dogovor pozitivno bi utjecao na tržište, posebice ako ga podrže dobri makroekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,6 posto, na 12.681 bod, dok je S&P 500 skočio 2,2 posto, na 1.345 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 2.858 bodova.

Prošlotjedni rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje dogovoru Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj, čime je s tržišta otklonjena velika neizvjesnost.

No, tržište će ovoga tjedna biti pod pritiskom zastalih pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Ako se ovoga tjedna ne postigne dogovor o povećanju zaduživanja, američko ministarstvo financija 2. kolovoza neće moći isplatiti sve svoje obveze, što bi negativno utjecalo na najveće svjetsko gospodarstvo i dovelo do poremećaja na financijskim tržištima.

Ni preko vikenda se pregovori u Washingtonu nisu pomaknuli s mrtve točke, pa sada demokrati i republikanci rade na različitim prijedlozima zakona, koji bi se ovoga tjedna trebali naći u Kongresu.

S obzirom da povećanje poreza predstavlja 'kamen spoticanja' jer republikanci ne pristaju na povećanje poreza imućnijima, demokrati pripremaju zakonski prijedlog kojim bi se pitanje povećanja proračunskih prihoda izdvojilo iz cijele formule.

Demokrati će predložiti zakon o smanjenju proračunske potrošnje za 2.700 milijardi dolara u idućih 10 godina, a za isti iznos bila bi povećana razina dozvoljenog zaduživanja države, koja sada iznosi 14.300 milijardi.

Republikanci, pak, pripremaju zakonski prijedlog prema kojemu bi do 2. kolovoza razina zaduživanja države bila povećana za otprilike 1.000 milijardi dolara, a za toliko bi se smanjio i budžetski deficit. No, to je kratkoročno rješenje. Za šest do sedam mjeseci Bijela kuća i Kongres ponovno bi sjeli za pregovarački stol i pokušali dugoročno riješiti problem.

Za financijska tržišta najvažnije je da problem bude riješen, barem kratkoročno, već ovoga tjedna.

„Bilo kakav dogovor donio bi ulagačima olakšanje. S obzirom da je dužnički problem Grčke zasad riješen i da su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji od očekivanja, to bi vjerojatno dovelo do rasta cijena dionica“, kaže Glenn Starkman, direktor u tvrtki Dahlman Rose.

Smjer burzovnih indeksa ovisit će i o nastavku sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Dosad je većina kompanija izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Rezultate su dosad objavile kompanije koje čine oko 30 posto ukupne tržišne kapitalizacije S&P 500 indeksa, a koja doseže 12.300 milijardi dolara. Njihova dobit nadmašila je očekivanja za 3,8 posto, a samo je 7 posto kompanija podbacilo, pokazuju podaci Morgan Stanleya.

No, cijene dionica onih kompanija koje su razočarale, kao što su industrijski divovi Caterpillar i Rockwell Collins, pretrpjele su oštar pad. S druge strane, dionice kompanija koje su ostvarile bolje rezultate nego što se očekivalo nisu tako snažno porasle, a neke su i izgubile na vrijednosti.

„Tržište više kažnjava kompanije čiji se rezultati podbacili, nego što nagrađuje one s dobrim rezultatima“, piše Adam Parker, strateg u Morgan Stanleyu, u bilješci klijentima.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i makroekonomski podaci koji će pokazati u kakvoj je 'formi' američko gospodarstvo.

S najvećim nestrpljenjem očekuje se prva procjena bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast BDP-a za samo 1,8 posto, dok je u prvom kvartalu američko gospodarstvo poraslo za 1,9 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙