FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle, terminski indeksi pali

Autor: neba
NEW YORK, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon tri dana poniranja, što se zahvaljuje nadi ulagača da će središnja američka banka uvesti nove poticajne mjere ako se situacija u gospodarstvu pogorša.

Dow Jones indeks ojačao je 44 boda, ili 0,36 posto, na 12.491 bod, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 2.796 bodova.

U jednom su trenutku ti indeksi bili na dobitku i više od 1 posto, zahvaljujući nadi u nove poticajne gospodarske mjere Feda.

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je, naime, u izvješću Kongresu kako bi se ova slabost gospodarstva mogla pokazati trajnijom nego što se očekivalo, pa će stoga možda biti potrebna dodatna podrška monetarne politike.

Krajem lipnja istekao je Fedov program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica. Nije se očekivalo dodatno labavljenje monetarne politike sve do prošloga petka kada su podaci o zaposlenosti pokazali da je američko tržište rada i dalje slabo.

Bernankeova izjava potaknula je snažan rast cijena dionica, no dobici su kasnije splasnuli jer, kako kažu analitičari, to i nije sasvim pozitivna najava.

„Ulagači su se na početku malo previše uzbudili. Bernankeova najava nije sasvim pozitivna jer je jasno da nitko zapravo ne želi da gospodarstvo oslabi do te točke na kojoj bi bile potrebne nove poticajne mjere“, kaže Richard Sichel, direktor u tvrtki Philadelphia Trust.

Među najvećim su dobitnicima jučer bili rudarski i energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena metala i nafte jer je vijest o snažnom rastu kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju probudila nadu u jačanje potražnje za sirovinama. S&P indeks energetskog sektora porastao je 0,7 posto.

Pozitivno je na tržište utjecala i vijest da je Italija spremna oštro smanjiti proračunski deficit, zbog čega su splasnula strahovanja od širenja dužničke krize na treće po veličini europsko gospodarstvo.

No, ulagači su i dalje oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1.

No, zasad je malo vjerojatno da će se jučerašnji rast cijena dionica nastaviti jer je nakon zatvaranja Wall Streeta agencija Moody's upozorila da bi SAD mogao izgubiti svoj vrhunski 'Aaa' kreditni rejting, ako Kongres ne odobri mogućnost većeg državnog zaduživanja do krajnjeg roka 2. kolovoza.

Ako Bijela kuća i Kongres ne postignu pravovremeno dogovor o povećanju limita državnog zaduživanja, koji iznosi 14.300 milijardi dolara, postoji mogućnost da Ministarstvo financija neće moći plaćati sve svoje obveze, upozorio je Moody's.

Smanjenje rejtinga SAD-u moglo bi uzdrmati svjetska financijska tržišta i povećati troškove zaduživanja za američku vladu i tvrtke, što bi otežalo oporavak gospodarstva.

Zbog toga su oštro pali terminski indeksi, pa bi danas na Wall Streetu cijene dionica mogle biti pod pritiskom.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 5.904 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,31 posto, na 7.268 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 3.792 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙