FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je kako bi bilo logično zatražiti izručenje Gorana Hadžića Hrvatskoj, budući da je u Hrvatskoj u dva postupka on već pravomoćno osuđen, a u trećem je podignuta optužnica. "Budući da ima dvije pravomoćne presude, logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj, međutim činjenica jest da on treba biti izručen Haagu pa ćemo u konzultacijama i s Haaškim tribunalom i u Hrvatskoj s nadležnim institucijama, kao što je državno odvjetništvo, vidjeti što je realno", izjavila je premijerka Kosor sinoć nakon sjednice užeg vladina kabineta. Kazala je kako je dogovoreno da se formulira zaključak koji će biti na sjednici vlade u kojem bi se prije svega vodilo računa da je Hadžić već pravomoćno osuđen u dva postupka i da je podignuta optužnica u trećem. "Vodeći računa o tome i vodeći računa o najboljim interesima Hrvatske, tj. najboljim interesima svih onih koji očekuju punih 20 godina da on stane pred lice pravde, izići ćemo sa zaključkom kojim bismo potaknuli sve nadležne institucije da razmotre činjenicu da ima dvije pravomoćne presude", rekla je Kosor najavivši dogovore i s DORH-om i ministarstvom pravosuđa. Najvažnije je da je on napokon uhićen, da će početi postupci te da se konačno ostvaruje ono što čekaju obitelji žrtava, ali mnoge nisu ni dočekale niti će dočekati izricanje presude odnosno pravde u punom smislu riječi, rekla je premijerka Kosor.

RIJEKA - Predsjednik HSP-a Daniel Srb kazao je jučer na konferenciji za novinare u Rijeci da je uhićenje Gorana Hadžića jako dobra vijest za vukovarske ratne stradalnike, ali i za brojne druge koji su tijekom Domovinskog rata pretrpjeli obiteljske tragedije koje je izazvala tzv. krajinska paravojska. Posebno su važne političke okolnosti Hadžićeva uhićenja, zatim to što je uhićen u razmjerno kratku vremenu nakon Mladića te da su obojica uhićena na tlu Srbije, rekao je. Srb je ustvrdio da su srbijanske državne službe znale gdje se nalaze oba haaška bjegunca, ali da nisu provodile postupke njihova uhićenja nadajući se da će Srbija, zahvaljujući potpori dijela članica EU-a, dobiti status kandidata za ulazak u EU i bez njihovih uhićenja, vjerojatno najviše preko leđa Hrvatske. Kako je rekao Srbija se odlučila na uhićenje Mladića i Hadžića tek pošto joj je nakon sjednice Europskog vijeća potkraj svibnja poručeno da neće dobiti status kandidata dok obojica ne budu izručena. Srb je ocijenio da je to upozorenje Hrvatskoj na koji se način vodi srbijanska vanjska politika te da je potreban velik oprez u odnosima s tom državom.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata priopćila je da podupire uhićenje Gorana Hadžića i ističe da ne mogu i neće to smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima jer su "još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica". Koordinacija, nazvavši Hadžića "jednim od velikih krvnika s ovih područja", ističe da je uhićenje provedeno pod pritiskom međunarodne zajednice i da Srbija "samo izvršava svoje obveze" prema međunarodnoj zajednici i Haaškom sudu. U priopćenju se, uz ostalo, navodi za što je sve optužen Hadžić. "Moramo izraziti i svoju ogorčenost s obzirom na to da znamo da su još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica, tako da uhićenje Gorana Hadžića ne možemo i nećemo smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima", ističe se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako Srbija, dapače, mora učiniti još mnogo toga te istinski htjeti proći svoju katarzu i na sud pravde privesti sve ratne zločince.

ZAGREB - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) jučer je pozdravila uhićenje posljednjega haaškog bjegunca Gorana Hadžića, ali, kažu u udruzi, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda. "Ovo je uhićenje mali i spori korak prema pravdi za obitelji žrtava, a nadamo se da će pomoći u rasvjetljavanju činjenica i pronalasku velikog broja nestalih osoba, posebice u slučaju nasilno odvedenih i ubijenih iz vukovarske bolnice i Vukovara", stoji u priopćenju Hvidre koje je potpisao njezin predsjednik Josip Đakić. Ali, dodaje se u priopćenju, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, u udruzi nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda te da će i taj ratni zločinac odgovarati za užasna djela koja je počinio protiv čovječnosti, za pokolj, ubojstva, progone i ostale zločine koje je počinio, a koje je hrvatski narod pretrpio u obrani svoje Domovine.

ZAGREB - Uhićenje Gorana Hadžića dobra je vijest za sve Hrvate koji su stradali od njegove politike, za Hrvate i Srbe iz istočne Slavonije i za dobre odnose koje grade i trebaju graditi, komentirao je Hadžićevo uhićenje za Hinu saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. To je, dodao je, dobra vijest i za Hrvatsku i Srbiju, čija pravosuđa sve uspješnije surađuju u pitanjima ratnih zločina i čije se politike postepeno oslobađaju ratnog nasljeđa 90-ih. Pritom, naglasio je Pupovac, Srbija i Hrvatska još imaju posla oko suradnje u rješavanju ratnih zločina, ali nema više tako krupnih imena kao što su bili Ratko Mladić, Goran Hadžić ili neki drugi s hrvatske strane.

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg premijera Ive Sanadera jučer su ponovno više sati razgovarali sa svojim branjenikom u remetinečkom pritvoru, gdje su, kako su kazali, pripremali obranu koju bi Sanader danas trebao iznijeti pred USKOK-ovim istražiteljima. Odvjetnik Goran Suić koji je prvi došao, ali i otišao iz Remetinca okupljenim je novinarima ponovio da će sutra uložiti žalbu na odluku o pritvoru. Kazao je da je sa Sanaderom pripremao obranu za sutrašnje davanje iskaza, ali da još ne zna gdje će se ono održati. "To će najvjerojatnije biti u USKOK-u no još ne znamo sigurno", ustvrdio je Suić. Prodanović koji je iz zatvora izašao oko sat vremena kasnije, iza 15 sati, kazao je da će ispitivanje sigurno biti u USKOK-u, ali da još ne zna u kojoj sobi. Na pitanje razmatraju li mogućnost puštanja u kućni pritvor Prodanović je kazao da te opcije postoje u zakonu, ali da u praksi slabo funkcioniraju. "Za sada se koristimo žalbom vjerujući u njen uspjeh, a ako to ne uspije onda ćemo dalje iznalaziti neke druge mogućnosti", ustvrdio je Prodanović. Potvrdio je nagađanja da će se odvjetnički tim proširiti za "još jednu osobu", ali tek u trenutku podizanja prve u nizu mogućih optužnica. Upitan kada bi se to trebalo dogoditi Prodanović je kazao da podizanje optužnice ovisi o državnom odvjetništvu, no s obzirom da su neki predmeti "manjeg obima" prva bi se mogla očekivati već krajem ljeta.

RIJEKA - Tridesetšeste osorske glazbene večeri na kojima će do 28. kolovoza biti izvedena brojna djela hrvatske glazbene baštine i osam praizvedba djela hrvatskih autora počele su sinoć u katedrali Marijina uznesenja u Osoru, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je visoki pokrovitelj tog festivala. Osorske glazbene večeri, ove godine su odlukom resornog ministra postale nacionalni glazbeni festival, a svečano ih je otvorio gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Capelli. Na ukupno 17 koncerata nastupit će brojni već afirmirani glazbenici, ali i najbolji mladi hrvatski glazbenici jer Osorske glazbene večeri, osim što skrbe o kulturnoj baštini, podupiru i mlade, omogućujući im da nastupe na samostalnim koncertima. Ovogodišnji festival posvećen je akademiku Anđelku Klobučaru (1931.) , koji je priznati skladatelj, orguljaš, znanstvenik i glazbeni pedagog. Njegovo djelo iz studentskih dana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, "Passacaglia za gudački orkestar" prvo je koje je izvedeno na 36. osorskim glazbenim večerima.

DUBROVNIK - U dubrovačkoj katedrali sinoć je u sklopu 62. dubrovačkih ljetnih igara predstavljeno faksimilno izdanje "Dubrovačkog misala" i studije Mihe Demovića "Beneventanski notirani misal" dubrovačke katedrale iz 12. stoljeća. Dubrovački misal, nastao u Dubrovniku u 12. stoljeću, stoljećima je bio u uporabi u katedrali, a danas se čuva u Bodleian Library u Oxfordu. Miho Demović predanim je znanstvenim istraživačkim radom utvrdio i dokazao da taj misal potječe iz dubrovačke katedrale sv. Marije. Pisan je beneventanskim pismom i notacijom te najbolje predstavlja beneventansko pjevanje u južnoj Dalmaciji i spomenik je nulte kategorije. Prepun je gregorijanskih napjeva koji su vrhunsko dostignuće te vrste umjetnosti u Europi dokazujući da je izvođačka praksa u Dubrovniku bila na vrlo visokoj razini i da je po gregorijanskom muziciranju bila ravna onoj u Europi. U prigodi predstavljanja ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić istaknula je da je taj misal nestao iz Dubrovnika pod nepozantim okolnostima, a ponovno nađen na aukciji u Veneciji 1817.

ZADAR - Atraktivni zrakoplovni program pod nazivom Adria Air Race održan je jučer na zadarskoj Rivi. Riječ je o utrci zrakoplova u kojoj je sudjelovalo šest ponajboljih akrobatskih pilota na svijetu. Najbolji je bio slovenski pilot Tomo Poljanec, drugo vrijeme zabilježio je Britanac Andrew Bickmore, treće Čeh Martin Vecko. Na natjecanju je nastupio i Zoltan Veres, peterostruki Guinnessov rekorder i jedan od najboljih akrobatski pilota na svijetu. Unatoč lošem vremenu, gotovo olujnom vjetru i pljusku, Adria Air Race potvrdio je tvrdnje organizatora da će utrka biti jedan od najzanimljivijih događaja ovoga ljeta na hrvatskoj obali. Ponajbolji svjetski akrobatski piloti su atraktivnim manevrima i figurama tisuće okupljenih Zadrana i njihovih gostiju doslovno ostavili bez daha. "Sve je ispalo dobro, a i publika je bila dobra. Vidio sam ih, bila je puna Riva i sve je prošlo odlično, unatoč lošem vremenu koje je u jednom trenutku čak i zaprijetilo odgađanju utrke. Nadam se da ću sljedeće godine obraniti titulu“, rekao je pobjednik, slovenski pilot Tomo Poljanec.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙