FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako bi bilo logično zatražiti izručenje Gorana Hadžića Hrvatskoj, budući da je u Hrvatskoj u dva postupka on već pravomoćno osuđen, a u trećem je podignuta optužnica. "Budući da ima dvije pravomoćne presude, logično bi bilo zatražiti izručenje Hrvatskoj, međutim činjenica jest da on treba biti izručen Haagu pa ćemo u konzultacijama i s Haaškim tribunalom i u Hrvatskoj s nadležnim institucijama, kao što je državno odvjetništvo, vidjeti što je realno", izjavila je premijerka Kosor večeras nakon sjednice užeg vladina kabineta. Kazala je kako je dogovoreno da se do sutra formulira zaključak koji će biti na sjednici vlade u kojem bi se prije svega vodilo računa da je Hadžić već pravomoćno osuđen u dva postupka i da je podignuta optužnica u trećem. "Vodeći računa o tome i vodeći računa o najboljim interesima Hrvatske, tj. najboljim interesima svih onih koji očekuju punih 20 godina da on stane pred lice pravde, izići ćemo sa zaključkom kojim bismo potaknuli sve nadležne institucije da razmotre činjenicu da ima dvije pravomoćne presude", rekla je Kosor najavivši dogovore i s DORH-om i ministarstvom pravosuđa. Najvažnije je da je on napokon uhićen, da će početi postupci te da se konačno ostvaruje ono što čekaju obitelji žrtava, ali mnoge nisu ni dočekale niti će dočekati izricanje presude odnosno pravde u punom smislu riječi, rekla je premijerka Kosor.

RIJEKA - Predsjednik HSP-a Daniel Srb kazao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci da je uhićenje Gorana Hadžića jako dobra vijest za vukovarske ratne stradalnike, ali i za brojne druge koji su tijekom Domovinskog rata pretrpjeli obiteljske tragedije koje je izazvala tzv. krajinska paravojska. Posebno su važne političke okolnosti Hadžićeva uhićenja, zatim to što je uhićen u razmjerno kratku vremenu nakon Mladića te da su obojica uhićena na tlu Srbije, rekao je. Srb je ustvrdio da su srbijanske državne službe znale gdje se nalaze oba haaška bjegunca, ali da nisu provodile postupke njihova uhićenja nadajući se da će Srbija, zahvaljujući potpori dijela članica EU-a, dobiti status kandidata za ulazak u EU i bez njihovih uhićenja, vjerojatno najviše preko leđa Hrvatske. Kako je rekao Srbija se odlučila na uhićenje Mladića i Hadžića tek pošto joj je nakon sjednice Europskog vijeća potkraj svibnja poručeno da neće dobiti status kandidata dok obojica ne budu izručena. Srb je ocijenio da je to upozorenje Hrvatskoj na koji se način vodi srbijanska vanjska politika te da je potreban velik oprez u odnosima s tom državom.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata priopćila je da podupire uhićenje Gorana Hadžića i ističe da ne mogu i neće to smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima jer su "još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica". Koordinacija, nazvavši Hadžića "jednim od velikih krvnika s ovih područja", ističe da je uhićenje provedeno pod pritiskom međunarodne zajednice i da Srbija "samo izvršava svoje obveze" prema međunarodnoj zajednici i Haaškom sudu. U priopćenju se, uz ostalo, navodi za što je sve optužen Hadžić. "Moramo izraziti i svoju ogorčenost s obzirom na to da znamo da su još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica, tako da uhićenje Gorana Hadžića ne možemo i nećemo smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima", ističe se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako Srbija, dapače, mora učiniti još mnogo toga te istinski htjeti proći svoju katarzu i na sud pravde privesti sve ratne zločince.

ZAGREB - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) danas je pozdravila uhićenje posljednjega haaškog bjegunca Gorana Hadžića, ali, kažu u udruzi, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda. "Ovo je uhićenje mali i spori korak prema pravdi za obitelji žrtava, a nadamo se da će pomoći u rasvjetljavanju činjenica i pronalasku velikog broja nestalih osoba, posebice u slučaju nasilno odvedenih i ubijenih iz vukovarske bolnice i Vukovara", stoji u priopćenju Hvidre koje je potpisao njezin predsjednik Josip Đakić. Ali, dodaje se u priopćenju, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, u udruzi nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda te da će i taj ratni zločinac odgovarati za užasna djela koja je počinio protiv čovječnosti, za pokolj, ubojstva, progone i ostale zločine koje je počinio, a koje je hrvatski narod pretrpio u obrani svoje Domovine.

ZAGREB - Uhićenje Gorana Hadžića dobra je vijest za sve Hrvate koji su stradali od njegove politike, za Hrvate i Srbe iz istočne Slavonije i za dobre odnose koje grade i trebaju graditi, komentirao je Hadžićevo uhićenje za Hinu saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. To je, dodao je, dobra vijest i za Hrvatsku i Srbiju, čija pravosuđa sve uspješnije surađuju u pitanjima ratnih zločina i čije se politike postepeno oslobađaju ratnog nasljeđa 90-ih. Pritom, naglasio je Pupovac, Srbija i Hrvatska još imaju posla oko suradnje u rješavanju ratnih zločina, ali nema više tako krupnih imena kao što su bili Ratko Mladić, Goran Hadžić ili neki drugi s hrvatske strane.

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg premijera Ive Sanadera danas su ponovno više sati razgovarali sa svojim branjenikom u remetinečkom pritvoru, gdje su, kako su kazali, pripremali obranu koju bi Sanader sutra trebao iznijeti pred USKOK-ovim istražiteljima. Odvjetnik Goran Suić koji je prvi došao, ali i otišao iz Remetinca okupljenim je novinarima ponovio da će sutra uložiti žalbu na odluku o pritvoru. Kazao je da je sa Sanaderom pripremao obranu za sutrašnje davanje iskaza, ali da još ne zna gdje će se ono održati. "To će najvjerojatnije biti u USKOK-u no još ne znamo sigurno", ustvrdio je Suić. Prodanović koji je iz zatvora izašao oko sat vremena kasnije, iza 15 sati, kazao je da će ispitivanje sigurno biti u USKOK-u, ali da još ne zna u kojoj sobi. Na pitanje razmatraju li mogućnost puštanja u kućni pritvor Prodanović je kazao da te opcije postoje u zakonu, ali da u praksi slabo funkcioniraju. "Za sada se koristimo žalbom vjerujući u njen uspjeh, a ako to ne uspije onda ćemo dalje iznalaziti neke druge mogućnosti", ustvrdio je Prodanović. Potvrdio je nagađanja da će se odvjetnički tim proširiti za "još jednu osobu", ali tek u trenutku podizanja prve u nizu mogućih optužnica. Upitan kada bi se to trebalo dogoditi Prodanović je kazao da podizanje optužnice ovisi o državnom odvjetništvu, no s obzirom da su neki predmeti "manjeg obima" prva bi se mogla očekivati već krajem ljeta.

VUKOVAR - Nakon 20 godina ugledni novinar Martin Bell, ratni reporter TV BBC-ija iz Vukovara, koji je izvješćivao o opsadi i padu grada, boravio je ovih dana u Vukovaru snimajući materijal za dokumentarnu radijsku emisiju kojom će BBC-ijev Radio 4 obilježiti 20 godina od tih dogadjaja i emitirati ju u drugoj polovici kolovoza, netom prije obljetnice početka opsade grada. Taj poznati novinar, čija se izvješća iz Vukovara pamte i danas, posjetio je u početku tjedna mjesta s kojih je tada izvješćivao te razgovarao s mnogo ljudi koji su sudjelovali u obrani grada. Bio je u vukovarskoj bolnici i razgovarao s ravateljicom Vesnom Bosanac i tadašnjom glavnom sestrom Binazijom Kolesar. Prošao je kroz memorijalni dio bolnice, ponovno vidio mnoge točke pamtljive iz tadašnjih ratnih zbivanja te posjetio hangar i stratište na farmi Ovčari. Tada je svjedočio o predaji branitelja i civila s Mitnice, a sada, nakon 20 godina, sastao se s jednim od zapovjednika tamošnje obrane Zdravkom Komšićem. Susreli su se u vinogradima gdje su se prije 20 godina vodili teški pregovori o predaji toga dijela grada. Razgovarao je i s ratnom izvjestiteljicom Radio Vukovara Alenkom Mirković-Nađ.

SPLIT - Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader proglasio je danas elementarnu nepogodu zbog prošlotjedna požara na otoku Braču u kojem je izgorjelo 4000 hektara borove šume, maslinika, trave i niska raslinja, doznaje se od njegove glasnogovornice Anamarije Rošin. "Pošto općinska povjerenstva za procjenu štete zajedno sa županijskim povjerenstvom obiđu zgarišta, utvrdit će se visina naknade koja će biti isplaćena i iz županijskog proračuna", kazala je Rošin. Najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj, onaj na otoku Braču, izbio je u Pustinji Blaca 14. srpnja i proširio se na područja općina Milne, Sutivana i Nerežišća i ugašen je tek nakon četiri dana. U gašenju vatre, koja je uništila desetinu otoka, sudjelovalo je 300 vatrogasaca s 90 vozila iz svih dijelova Hrvatske, a među gasiteljima je bio i sam župan Sanader. Osim vatrogasaca u gašenju požara su sudjelovale i sve zračne snage. U požaru nije bilo ozlijeđenih, osim mještanke koja je lakše opečena.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je da preliminarni rezultati upisa studenata u prvu godinu preddiplomskih studija na tome sveučilištu za akademsku godinu 2011./2012. ukazuju na promjene u interesima studenata što je potkrijepio podatcima o velikom broju prijava i prvim rezultatima upisa na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF), posebice na nastavničkim smjerovima. Iskazane promjene u interesima studenata na tragu su onoga što na sveučilištu i priželjkujemo, ali za potpunu ocjenu treba pričekati konačne rezultate upisa, rekao je Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu rektoratu na kojoj je novinare izvijestio o jučerašnjoj sjednici Senata koja je, kako se nada, i posljednja prije ljetne stanke. Osvrnuo se i na prošlotjednu odluku Vlade o prijedlozima ugovora za studente, odnosno za besplatan studij za studente prve godine preddiplomskih studija i za studentske prve i druge godine diplomskih studija, i ocijenio da je činjenica što je Vlada za to do kraja godne osigurala samo deset posto potrebnoga novca, dok je prijašnjih godina za to razdoblje osiguravala oko 20 posto potrebnoga novca, stvorila nešto nepovoljnije uvjete od dosadašnjih za provedbu projekta besplatnoga studija za spomenute studente.

ŠIBENIK - Današnja pretraga terena u potrazi za Antoniom Bilić završila je u 14,20 sati, priopćila je šibensko-kninska Policijska uprava (PU). Danas se pretraživalo područje uz cestu na dijelu Kaštel Žegarski - Manastir Krupa na području zadarske Policijske uprave. U pretrazi terena sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika interventne i kriminalističke policije. Policija nastavlja poduzimati i druge mjere i radnje, posebno temeljitu kriminalističko-analitičku obradu i analizu svih prikupljenih podataka i obavijesti, kako bi pronašla nestalu Antoniju Bilić, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Prema rezultatima ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana, na 672 točke, more je bilo izvrsne kakvoće na 651 točci (96,9 posto), na 12 dobre kakvoće, dok je na 9 točaka ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje, objavilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točci ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, stoji u priopćenju Ministarstva iz kojeg napominju da su to rezultati ovogodišnjeg petog po redu ispitivanja kakvoće mora na hrvatskim plažama i odnose se na razdoblje do 17. srpnja. Ispitivanja se, kako navode, obavljaju svakih 15 dana, deset puta tijekom sezone kupanja, duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

PULA - Nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i kišom, koje je prijepodne zahvatilo Istarsku županiju, nije izazvalo veće teškoće, doznaje se u istarskoj policiji. Na višnjanskom i porečkom području srušeno je nekoliko stabala, a zbog jaka vjetra i velikih valova iz pulske lučke kapetanije upozoravaju nautičare da ne isplovljuju. Kapetanija je ujedno potvrdila kako u tijeku jutra nije zaprimila nijedan poziv u pomoć ili zahtjev za intervencijom, dok se u noći s utorka na srijedu tek jedno plovilo kod Rovinja našlo u teškoćama. Zbog nevremena, oštećenja kormila i jednog motora katamaran "Ambercat", pod latvijskom zastavom, dužine oko 22 metra, ostao je noćas plutati između otoka Sv.Jurja i lukobrana na ulazu u vrsarsku luku, priopćeno je danas iz ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Pet od devet članova posade iskrcalo se s katamarana i brodicama prevezeno u vrsarsku lučicu.

RIJEKA - Tridesetak spasilaca iz riječke postaje Hrvatske gorske službe spašavanja s nekoliko kolega iz drugih gradova jutros je na vlastitu inicijativu krenulo pretraživati dio terena od Buzeta prema Učki u potrazi za Alenom Poropatom (1974.) iz Rijeke, koji je nestao 29. svibnja i otad mu se gubi svaki trag. Kiša nije omela početak današnje potrage koja će trajati do smiraja dana. Zabrinuti Alenovi susjedi i prijatelji pokrenuli su široku potragu preko Facebookove grupe "Nestao Alen Poropat – Šole", koja je okupila više od 10.000 članova, priopćila je Gorska služba spašavanja. Nedavno su pozvali predsjednika Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor da se zauzmu da službenu istragu traje kao i u slučaju nestale Antonije Bilić. Alen se, kako se navodi na stranici MUP-a, s adrese prebivališta udaljio sivim skuterom piaggiom 29. svibnja u 10 sati odjeven u kariranu košulju kratkih rukava, plave traperice i smeđe cipele.

ZAGREB - Završni svezak Hrvatske književne enciklopedije bit će objavljen do kraja godine, a uskoro iz tiska izlazi i prvi rječnik svih hrvatskih mjesta, najavio je ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Bruno Kragić govoreći o planovima i radu Zavoda u drugoj polovici godine. Hrvatska književna enciklopedija, čiji je glavni urednik leksikograf, povjesničar književnosti i književni kritičar Velimir Visković, prva je cjelovita enciklopedija hrvatske književnosti čiji će četvrti, završni svezak biti objavljen do kraja godine, rekao je za Hinu Kragić. Prvi rječnik svih hrvatskih mjesta, koji će obuhvatiti sedam tisuća imena s književnim i lokalnim varijantama pojedinih naziva potpisuje glavna urednica Nataša Bašić. Zavod se kao i većina hrvatskih znanstvenih institucija priključuje proslavi 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića, pa će izdati i Leksikon Ruđer Bošković s prilozima naših vodećih stručnjaka o svjetski poznatom hrvatskom znanstveniku, dodao je Kragić.

PULA - Istarski dnevnik "Glas Istre" dobitnik je ovogodišnje nagrade "Marijan Rotar" koja je danas u sklopu ovogodišnjeg 58. festivala igranog filma u Puli uručena u Festivalskom centru. Nagrada se inače dodjeljuje pojedincima i ustanovama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film. "Prva filmska smotra održana je u Areni 1953., a od tada do danas novinari, urednici, publicisti i kritičari te fotografi 'Glasa Istre' kvalitetno izvješćuju čitatelje o događanjima na festivalu i oko njega. Upravo je to jedan od ključnih razloga zbog kojeg je festival ovogodišnju nagradu "Marijan Rotar" dodijelilo najnakladnijem istarskom dnevniku", navodi se u obraloženju odluke. Nagrada "Marijan Rotar", nazvana po osnivaču i idejnom začetniku pulske filmske smotre, dodjeljuje se osmu godinu zaredom, a prošle je godine dodijeljena gledateljima koji vjerno prate filmove na festivalu. Inače, gledatelji će večeras u Areni moći pogledati dva filma iz glavne sekcije nacionalnog programa: ljubavno-obiteljsku dramu "Kotlovina" Tomislava Radića i erotsko-humornu dramu "7 seX 7" redateljice Irene Škorić.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙