FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav da se, donošenjem Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RH, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom, odnosno uzdignu na razinu Ustava. Prijedlog Odbora ima samo tri članka, kojima se propisuje da se prava hrvatskih branitelja uređuju ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona, dakle dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, te da na snagu stupa danom proglašenja. Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je vlada 21. travnja ove godine, a na inicijativu braniteljskih udruga. U vladi potrebnim ocjenjuju da se zaštita prava hrvatskih branitelja, u skladu s njihovom povijesnom ulogom u stvaranju i obrani Hrvatske, uredi ustavnim zakonom kao organskim zakonom najvišeg ranga. Ističu i da doprinos i uloga branitelja u uspostavi i učuvanju Hrvatske svoju neprocjenjivu važnost i značenje dobivaju i u svjetlu predstojećeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao samostalne i suverene države, u međunarodno priznatim granicama, u kojoj su sloboda, jednakost, poštivanje prava čovjeka i vladavina prava neke od najviših vrednota ustavnog poretka. Sve navedeno, obrazlaže se u prijedlogu Odbora za Ustav, predstavlja poseban i dodatni razlog zbog kojeg je opravdano i potrebno u ovoj godini, u kojoj se navršava 20. obljetnica od proglašenja hrvatske neovisnosti, prava hrvatskih branitelja urediti posebnim, ustavnim zakonom. Oporba se protivi tom prijedlogu vladajućih, ocjenjujući ga predizbornim manipuliranjem braniteljskom populacijom, a zbog takvog stava njezini članovi nisu ni nazočili sjednicama Odbora za Ustav kada se raspravljalo i odlučivalo o tom prijedlogu Ustavnog zakona.

VRGORAC - Dunji Detoni-Dujmić, pjesnikinji i doktorici književne znanosti, na sinoćnjoj završnoj svečanosti festivala "S Tinom u Vrgorcu" dodijeljena je nagrada "Tin Ujević" za 2011. godinu, za zbirku pjesama "Tiha invazija". Nagradu joj je predao predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač. Na natječaj DHK-a za nagradu "Tin Ujević" za najbolju knjigu pjesama objavljenu u razdoblju od svibnja 2010. do svibnja 2011., pristigla je 51 knjiga a šest ih je ušlo u uži izbor. U zbirci "Tiha invazija", koja je izašla u nakladi Male knjižnice DHK-a, pjesnikinja Dunja Detoni-Dujmić iskazuje vrhunsko pjesničko umijeće. Zbirka je raspoređena u četiri ciklusa: Tiha invazija, Morska bolest, Gle kroz prozor i Insomnija, a odlikuje se poetičkom domišljatošću, zanatskom vrhunskom vještinom i brojnim stilskim figurama, ističe se u obrazloženju nagrade. Također se navodi kako je to zbirka "raskošna leksika i sjajnih pjesničkih slika te antologijskih pojedinačnih stihova. Karakterizira je neobuzdana maštovita asocijacija te poanta pjesme često začudnih ali uspjelih smislova". Primajući nagradu pjesnikinja Dunja Detoni-Dujmić izrazila je zadovoljstvo što je njoj pripala nagrada "Tin Ujević" za 2011. godinu. „Silno sam počašćena i ponosna što sam dobila ovu nagradu jer je u znaku osobnosti pjesnika čije ime nosi, a dodjeljuje se i u njegovom autentičnom prostoru, uz pjesnikovu kulu“, naglasila je pjesnikinja Detoni-Dujmić.

ZADAR - Suitom "Šeherezada" Nikolaja Rimski Korsakova, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića, sinoć su u svetom Donatu u Zadru otvorene 51. Glazbene večeri. Na programu ovogodišnjih Glazbenih večeri u sv. Donatu je 12 koncerata koji će biti izvedeni na sedam atraktivnih lokacija u staroj gradskoj jezgri Zadra. Najveći projekt i središnji događaj ovogodišnjiš večeri bit će opera "Rigoletto" talijanskog skladatelja Giuseppe Verdija, koju će 13. srpnja izvesti Filharmonija iz Udina. Glazbene večeri u sv. Donatu traju do 10. kolovoza, a nastupit će i Zagrebački kvartet, Ansambl za ranu glazbu iz Kube, Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga, Zadarski komorni orkestar, Barokni ansambl iz Praga, Hrvatska komorna filharmonija i New Sax qvartet iz Zagreba.

VARAŽDIN - Varaždinske barokne večeri (VBV) ove će godine početi 23. rujna i trajat će do 4. listopada, a ljubiteljima klasične glazbe ponudit će bogat i iznimno kvalitetan program, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program 41. varaždinskih baroknih večeri. Na konferenciji je, osim ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića, predstavnika Ministarstva kulture Srećka Šestana te predstavnika grada Varaždina i Varaždinske županije, Koncertnog ureda, Festivalskog vijeća VBV-a i Kluba mecena VBV-a, bio i poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. Upravo će Poljska ove godine biti zemlja parter Varaždinskim baroknim večerima. Zadovoljstvo je biti partner tako uglednog festivala, istaknuo je poljski veleposlanik Wieslaw Tarka, dodajući da će ove godine na njemu nastupiti najreprezentativniji izvođači barokne glazbe u Poljskoj: vroclavski Barokni orkestar i Filharmonijski zbor te Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakova. Osim glazbenika iz Poljske, na 41. varaždinskim baroknim večerima nastupit će i drugi vrhunski hrvatski i svjetski solisti i ansambli, rekao je ravnatelj Bobić i pritom istaknuo kostimirani barokni ansambl "Marquise" iz Budimpešte, Hrvatski barokni ansambl, Višeslava Jaklina, Nataliju Imbrišak, "Re Baroque" iz Stockholma, Venecijanski barokni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zbor sv. Viktorina iz Slovenije i "The King's Consort" iz Londona.

ZAGREB - Projekt animirane televizijske serije "Pustolovine Glorije Scott" primljen je na 22. europski koprodukcijski forum za televizijske animirane projekte i animirane projekte za nove platforme "Cartoon Forum" u Poljskoj, kao jedini iz Hrvatske i regije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Kreativnu produkciju projekta vodi zagrebačka producentska kuća "Kinematograf", pod vodstvom producentice Dijane Mlađenović koja će predstaviti projekt na Forumu. U autorskoj ekipi su scenaristice Mima Simić i Jasna Žmak, autor vizualnog rješenja karaktera i pozadina, redatelj Matija Pisačić i redatelj Tvrtko Rašpolić. Projekt je nastao prema motivima istoimene zbirke krimi-priča Mime Simić o slučajevima londonske detektivke Glorije Scott i njezine kolegice Mary Lambert, koje neobične slučajeve rješavaju primjenom najneobičnijih metoda, uz puno humora i apsurdnih situacija. Ovogodišnji "Cartoon Forum" održat će se u Sopotu u Poljskoj od 13. do 16. rujna, a hrvatski projekt odabran je uz njih još šezdeset.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙