FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novartis s većom neto dobiti u drugom tromjesečju

Autor: mkuz
ŽENEVA, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski proizvođač lijekova Novartis u drugom je tromjesečju povećao neto dobit u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, zahvaljujući snažnoj prodaji novih proizvoda i solidnom rastu na tržištima u razvoju poput Kine.

Neto dobit Novartisa u proteklom je tromjesečju uvećana za 12 posto, na 2,73 milijarde dolara.

Prihodi od prodaje grupe porasli su za 27 posto, na 14,92 milijarde dolara. Pritom su prihodi od prodaje porasli 30 posto u Kini i 20 posto u Indiji, odražavajući napore tvrtke usmjerene širenju poslovanja na nova tržišta.

Snažan švicarski franak pogodio je dobit kompanije, koja je prema očekivanjima analitičara trebala izrazitije porasti u odnosu na 2,44 milijarde dolara neto dobiti koliko je Novartis ostvario u istom razdoblju prošle godine.

Izvršni direktor Joseph Jimenez kazao je da će istražiti načine kako smanjiti troškove tvrtke u Švicarskoj, gdje imaju veliki broj zaposlenih, ali ostvaruju svega 1,5 posto globalnih prihoda.

"Na strani prihoda ide nam u prilog kada švicarski franak jača u odnosu na dolar, ali smo istodobno pogođeni na strani troškova", rekao je Jimenez.

U planu tvrtke je smanjenje ukupnih troškova koje ima u švicarskim francima, poručio je. "Ne bih htio nagađati znači li to ukidanje radnih mjesta ili nešto drugo", dodao je.

Jimenez također ističe nedavni uspješni izlazak na tržište oralnog lijeka za multiplu sklerozu Gilenya, koji je ostvario prihode od prodaje u visini 138 milijuna dolara u ovoj godini i 79 milijuna dolara samo u drugom tromjesečju.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙