FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i dolar na rekordno niskim razinama prema franku

Autor: mkuz
LONDON, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, a oslabio je i prema dolaru i jenu, pogođen bojaznima ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Euro je tako zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku od 1,1475 franaka, a na dnevnoj je razini oslabio 0,5 posto. U ranijoj trgovini na azijskom tržištu nakratko se spustio na rekordno niskih 1,1365 franaka, što trgovci uglavnom pripisuju većim oscilacijama zbog praznika u Japanu zbog kojeg tamošnja tržišta nisu radila.

Euro je istodobno oslabio i prema dolaru, za 0,8 posto, te se njime trgovalo po 1,4040 dolara. Oslabio je i prema jenu, za oko jedan posto, na 110,66 jena, nakon čega se oporavio na 111,03 jena.

Dolar se također spustio na novu rekordno nisku razinu prema franku od 80,34 švicarskih centima. Potom se oporavio pa se njime trgovalo po 81,71 centima.

U ozračju nastavljenih zabrinutosti od širenja dužničke krize u eurozoni pritisci na euro ne popuštaju, a smirivanju zabrinutosti tržišta nisu mnogo pomogli ni rezultati provjere otpornosti bankovnog sektora EU-a na krizu, na kojoj nije prošlo osam od 90 banaka. Pozornost se sada usmjerava izvanrednom summitu čelnika EU-a u Bruxellesu zakazanom za četvrtak, na kojem bi se trebao razmatrati drugi paket pomoći za Grčku.

I dok se pojačano strahuje od širenja dužničke krize na zemlje poput Španjolske i Italije, o čemu svjedoči današnji skok prinosa po 10-godišnjim obveznicama tih dviju zemalja, ulagači i trgovci nastoje pronaći sigurno utočište u švicarskom franku.

Franak je tako dosegnuo nove rekordno visoke razine prema euru i dolaru, kojemu pak na ruku ne ide što još nema na vidiku dogovora o podizanju limita zaduživanja američke vlade.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙