FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska inovacijski šampion; Hrvatska na 44. mjestu u svijetu

Autor: gple
LONDON/ZAGREB, 8. srpnja 2011. (Hina) - Švicarska je najinovativnija zemlja na svijetu, pokazalo je u petak objavljeno međunarodno istraživanje, u kojem je Hrvatska zabilježila napredak na području okruženja za inovacije ali je slabiji rezultat postigla u kategoriji inovacijske efikasnosti.

Švicarska je zauzela vodeće mjesto na ljestvici ukupno 125 zemalja, uz vrijednost globalnog indeksa inovacija (GII) od 63,82 boda, od maksimalno mogućih 100 bodova.

GII se izračunava kao prosječna vrijednost podindeksa inovacijskog inputa i podindeksa inovacijskog outputa. Omjer te dvije vrijednosti čini pak indeks inovacijske efikasnosti.

Izvješće za prošlu godinu obuhvatilo je 132 zemlje.

Švicarska je ove godine istisnula s vodeće pozicije Singapur, sada na trećem mjestu s vrijednošću GII-ja od 59,64 boda. Švedska je pak potvrdila drugo mjesto s GII-jem od 62,12 bodova.

Među 10 najbolje plasiranih zemalja na ukupnoj ljestvici dominiraju europske zemlje, pri čemu se Finska plasirala na peto, Danska na šesto, a Nizozemska i Velika Britanija na deveto odnosno deseto mjesto.

Uz Singapur, azijske zemlje među prvih 10 zastupa Hong Kong, na četvrtom mjestu s 58,80 bodova, dok su Sjedinjene Države i Kanada zauzeli sedmo i osmo mjesto, s 56,57 odnosno 56,33 boda.

Hrvatska se plasirala na 44. mjesto, poboljšavši prošlogodišnji plasman za jedno mjesto, pri čemu je bolji rezultat zabilježila u kategoriji inovacijskog inputa, koja obuhvaća institucije, ljudski kapital i istraživanja, infrastrukturu, te sofisticiranost tržišta i kompanija.

Hrvatska je ove godine u toj kategoriji zauzela 45. mjesto, u odnosu na prošlogodišnje 58. mjesto.

U kategoriji inovacijskog outputa, koja obuhvaća znanstveni i kreativni output, hrvatski je plasman blago pogoršan, uz klizanje na 48. mjesto, s prošlogodišnjeg 43.

Znatno lošiji rezultat Hrvatska je zabilježila u kategoriji inovacijske efikasnosti, očitovan u pogoršanom plasmanu s prošlogodišnjeg 38. na ovogodišnje 65. mjesto.

Među ostalim zemljama u regiji, Mađarska je na ukupnoj ljestvici zauzela 25. mjesto, Slovenija 30. a Bugarska 43. mjesto. Turska se našla na 65. mjestu dok je pozicija na samom začelju pripala Alžiru.

U sastavljaju izvješća sudjelovale su, na čelu s međunarodnom poslovnom školom INSEAD, agencija Ujedinjenih naroda za inovacije WIPO, te Alcatel-Lucent i Booz & Company i Udruženje indijske industrije. Reviziju je obavio Udruženi istraživački centar (JRC) Europske komisije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙