FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više tisuća radnih mjesta u opasnosti u švicarskim bankama UBS i Credit Suisse

Autor: vmom
ZUERICH, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Najveća švicarska banka UBS planira ukinuti oko pet tisuća radnih mjesta radi uštede milijarde švicarskih franaka, a sličan potez planira i njezin konkurent Credit Suisse, prenosi u četvrtak švicarski tisak.

Pozivajući se na neimenovane izvore u UBS-u, tamošnji dnevnik Tages-Anzeiger piše kako konkretne pojedinosti programa smanjenja troškova tek trebaju biti dogovorene i odobrene od upravnog odbora, a trebale bi biti najavljene prilikom objave rezultata poslovanja za drugo tromjesečje 26. srpnja.

Ne iznoseći konkretne brojke, taj je list već u utorak objavio da su tisuće radnih mjesta u opasnosti u UBS-u i Credit Suisseu.

U UBS-u nisu željeli komentirati medijske napise, ali je čelnik odjela za upravljanje imovinom Juerg Zeltner prošli tjedan kazao da je banka primorana srezati troškove s obzirom na teške uvjete na tržištima, sa čime se složio i predsjednik Kaspar Viliger, kazavši da je rezanje troškova neminovno.

Credit Suisse planira pak ukinuti 1.000 radnih mjesta, s ciljem postizanja ušteda u iznosu 800 milijuna franaka, objavio je danas tamošnji list Handelszeitung, također se pozivajući na neimenovanog insajdera. List piše i da će banka svoje planove objaviti zajedno s rezultatima poslovanja 28. srpnja.

Po pisanju toga lista, koji se poziva na izjave neimenovanog insajdera, UBS planira zatvaranjem 27 ureda u Zuerichu i koncentriranjem na pet velikih centara ostvariti godišnje uštede od 90 milijuna franaka.

Spašavan od švicarske države u 2008. nakon golemih gubitaka proizišlih iz problematične imovine, UBS je srezao broj zaposlenih na 64 tisuće, s oko 78 tisuća iz razdoblja prije financijske krize. Lani je ponovno počeo zapošljavati, povećavši broj zaposlenih na 65 tisuće.

Poput ostalih globalnih banaka, UBS i Credit Suisse trpe negativne posljedice zbog izazovnih uvjeta na tržištima, a dodatni teret im predstavljaju visoke troškovne osnovice u Švicarskoj s obzirom na rekordno visoke razine švicarskog franka u odnosu na euro i dolar. Franak ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima.

Jačanje franka koje podupiru zabrinutosti oko golemih državnih dugova u eurozoni i Sjedinjenim Državama primoralo je mnoge švicarske kompanije da upozore na slabije marže.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙