FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 16. srpnja 2011. (Hina) - Pregled događaja iz Hrvatske do 4,30 sati:

SPLIT - U gašenju požara na Braču angažirane su noćas 32 vatrogasne postrojbe iz Dalmacije sa više desetaka vozila, a u subotu se očekuje dolazak još 70-ak vatrogasaca s 15-ak vozila, izvjestili su noćas u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Vatrogasci koji su na terenu, zbog dugotrajnosti u gašenju požara koji je izbio u četvrtak poslije podne, osjećaju zamor te se idućih dana mogu očekivati dolasci novih vatrogasnih smjena. Vatrogasci su izvjestili da se na Braču planira i podizanje šatora za njihov odmor, jer se požar, po njihovoj procjeni, neće uspjeti lokalizirati idućih nekoliko dana. Gašenje požara je otežano zbog teško pristupačnog terena na kojem plamti, te su vatrogasci usredotočeni na spriječavanje vatrene stihije od prodora u naseljena mjesta na Braču kako bi se zaštitile kuće i materijalna imovina, objasnili su noćas dežurni vatrogasci.

ZAGREB - Predstavnici vladajuće koalicije dogovorili su da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima."Dogovorili smo se da datum izbora u Republici Hrvatskoj bude do kraja ove godine. Vrlo lako i jednostavno smo došli do toga dogovora, on je prihvaćen konsenzusom, nije bilo nikakvih prijepora, iznimno sam zadovoljna. Sad govorim kao predsjednica Vlade, da smo napravili ogorman, golem i težak posao i tu prije svega mislim na završetak pregovora", rekla je Kosor. Kosor je rekla da će izbori biti održani prije 9. prosinca, datuma kad se najavljuje potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om. "Budući da se potpisivanje pristupnog ugovora najavljuje oko 9. prosinca, izbori će biti prije toga i tu smo pokazali odgovornost", rekla je Kosor. Kako je rekla, do raspuštanja Sabora treba donijeti neke vrlo važne odluke. Kad ugovor o pristupanju s EU-om bude gotov, vlada i parlament ga moraju potvrditi i onda ćemo se moći dogovoriti o raspuštanju Sabora. Vezano uz nastavak suradnje s HSS-om, Kosor je rekla da računaju na suradnju i nakon izbora jer su i dosad teško i odgovorno radili, ne samo na stranačkim stvarima nego im je ispred svega bio zajednički interes završiti pregovore.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović u vezi s odlukom vladajuće koalicije da parlamentarni izbori budu održani 4. prosinca izjavio da će on kao predsjednik o tome hoće li to doista biti taj dan odlučiti kad Hrvatski sabor bude raspušten, no da mu je načelno taj datum prihvalljiv. "Naravno da ću se o tome još jednom konzultirati s Vladom, ali i s drugim oporbenim strankama", rekao je Josipović. "Načelno govoreći, dobro je da je vladajuća koalicija izišla s takvim okvirnim datumom i da je time ipak u nekom roku održano obećanje o kojem je premijerka govorila da će se do ljeta objaviti datum izbora i da će se oni održati u ovoj kalendarskoj godini", rekao je predsjednik. "Načelno govoreći, meni datum izgleda prihvatljiv, s time da upozoravam na ono što je moja briga bila - kako urediti kalendar da se odvoje izbori od referenduma", kazao je Josipović. "Sada je jasno kakav će po prilici biti slijed događaja i moram upozoriti da će se s obzirom na ustavne odredbe članka 144. i saborsku deklaraciju koja govori o radnjama vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji vjerojatno trebati donijeti još neke odluke", zaključio je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u svome uredu.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da je SDP spreman za izbore i da će pobijediti kada god oni budu, ali da je datum koji je dogovorila vladajuća koalicija sporan s ustavnopravnog stajališta, te da nije dobar zbog referenduma za pristup Europskoj uniji. "Datum je sporan s ustavnopravnog stajališta i nije dobar zbog referenduma. Ali ponavljam, spremni smo za izbore, konačno znamo koji je prijedlog Vlade da oni budu i namjeravamo pobijediti na izborima i promijeniti stvari u Hrvatskoj", izjavio je Milanović u sjedištu stranke nakon što su jučer predstavnici vladajuće koalicije dogovorili da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca. Na pitanje da pojasni zašto datum nije dobar s "ustavnopravnog stajališta" Milanović je kazao da će "zakomplicirati stvari oko referenduma". "To je možda prekomplicirano za objašnjavanje, a bit će tema razgovora idućih dana. Mislio sam da su malo više promišljali kada su donosili tu odluku. Stvar je s obzirom na ustavnopravne rokove i saborsku deklaraciju o pristupanju EU naprosto problematična", kazao je Milanović.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra da datum parlamentarnih izbora - 4. prosinca , kako je to utvrdila vladajuća koalicija, apsolutno dovodi u opasnost jedan od dugoročnih strateških ciljeva Republike Hrvatske, članstvo u Europskoj uniji (EU) te da je ta odluka još jednom potvrdila visoku razinu neodgovornosti sadašnje vlade. Ocijenili su to predsjednica Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskome saboru Vesna Pusić i predsjednik stranke Radimir Čačić komentirajući odluku o održavanju parlamentarnih izbora 4. prosinca. Pusić smatra da parlamentarni izbori 4. prosinca ugrožavaju članstvo Hrvatske u EU s obzirom da će potpisivanje pristupnog ugovora najvjerojatnije biti kada i Europsko vijeće, 9. prosinca. To pak znači, istaknula je, da bi se referendum o pristupanju Hrvatske EU trebao održati u situaciji kada vrlo vjerojatno još nije konstituiran Hrvatski sabor ili je tek konstituiran i kad se konstituira vlada dakle u prijelaznom trenutku između stare i nove vlade, odnosno u trenutku kada praktički nema koga tko bi vodio, organizirao i provodio referendum. Smatra da bi jedna od prvih, ako ne i prva, zadaća idućeg Sabora trebala biti da promijeni odluku o održavanju referenduma u roku od trideset dana od potpisivanja pristupnog ugovora da bi se spasio vitalni interes Republike Hrvatske, a to je dugoročna stabilnost u europskom okruženju. Zaključila je da za odluku o izborima 4. prosinca nema nikakvog dobrog razloga, a ima puno razloga da takva odluka bude štetna.

SISAK - Uz najviše vojne počasti na sisačkom gradskom groblju Viktorovac pokopan je general Đuro Brodarac kojega je na posljednji počinak ispratilo desetak tisuća sugrađana, suboraca i poštovatelja. Od Brodarca su se oprostili umirovljeni general Marko Lukić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i na samom grobu Brodarčev prijatelj Branko Ljubešić. General Lukić je u emotivnom govoru izravno progovorio o odgovornosti za smrt Đure Brodarca ocijenivši da "kroz puzajući specijalni rat velikosrpska politika ostvaruje svoj cilj". "Ono što izgubiše na bojnom polju, ostvariše u mutnim poslijeratnim igrama. Od gradova heroja stvoriše gradove slučajeve, a stvarne hrvatske heroje i branitelje pretvoriše u zatvorenike i kriminalce...", ustvrdio je Lukić. "Ne samo što te sramno privedoše, nego te strpaše u ćeliju na plus 40 stupnjeva, znajući da te rat već načeo ozbiljnom bolešću", optužio je Lukić. "Oni, koje si politički stvorio iz ugodnih kabineta i kožnih fotelja čude se što ti se dogodilo", dodao je. "Poniženje Đure Bodarca je poniženje hrvatske pobjede, Siska i Banovine, ali i poniženje svih hrvatskih branitelja", ustvrdio je Lukić. Brodarac se borio za bolju i sretniju Hrvatsku. Njegovo dostojanstvo i hrabro držanje mora nam biti vodilja. U svim bitkama, pa i posljednjim pratilo ga je dostojanstvo, istaknuo je u prigodnoj riječi ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Govor ministra Ivića u nekim je trenutcima izviždan i popraćen uzvicima negodovanja okupljenih na Viktorovcu.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović odbacio je optužbe da je primao novac iz HDZ-ovih "crnih fondova" i ustvrdio da je iz stranke u dva navrata primio donacije od po 35.000 kuna koje je predao župniku za obnovu razrušene crkve u Bilaju. U tisku je jučer objavljen tajni iskaz koji je bivše šefica HDZ-ova računovodstva Branka Pavošević kao svjedokinja dala USKOK-u potkraj prošle godine u istrazi afere Fimi media. Ona je tada izjavila da je ministar Milinović godinu dana, od lipnja 2008., primao od osam do deset tisuća kuna na mjesec iz stranačkog "crnog fonda". Milinović je to zanijekao, rekavši novinarima pred vladinom zgradom, uoči sastanka čelnika vladajuće koalicije, da je 2008. i 2009. primio donacije od po 35.000 kuna koje je predao župniku u Bilaju. Župnik je, kaže ministar, potpisao primitak donacija te napisao zahvalnicu HDZ-u i vladi jer je vlada 2007. razrušenoj crkvi sv. Jakova u Bilaju darovala 250.000 kuna. "To je sve. Postoji dokumentacija, sve je crno na bijelo", zaključio je ministar.

SPLIT - Ministar kulture Jasen Mesić sinoć je u splitskom Etnografskom muzeju otvorio izložbu "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a" koja prezentira filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz deset hrvatskih kulturnih dobara koja su do sada uvrštena u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To je prva takva izložba ikad održana u Hrvatskoj, a nakon Splita, gdje će biti otvorena do 31. kolovoza ove godine, prema najavi ministra Mesića, organizirat će se njezino predstavljanje diljem svijeta. "Odlučili smo se postaviti tu izložbu u Splitu zbog velikog broja turista koji ga posjećuju i želimo da ju vidi što više gostiju Splita, posebice onih koji kruzerima dolaze u posjet tom gradu", rekao je ministar Mesić. Podsjetio je kako je nedavno njegovo ministarstvo usvojilo strategiju gospodarskog korištenja kulturne baštine kojom se želi ostvarivati dodatni "ekonomski input" kroz ulaganje u baštinu.

RIJEKA - U prostoru nekadašnje tvornice papira u kanjonu Rječine u Rijeci sinoć je počeo glazbeni festival "Hartera". Na tri pozornice u napuštenim tvorničkim halama i okolnom prostoru tijekom dva dana festivala nastupit će značajna imena elektroničke i rock scene kao što su "Hercules and Love Affair", Fairmont, James Holden, Trentmoller, Brodinski, Hudson Mohawke, Photek i drugi. Ukupno će se predstaviti 36 izvođača s hrvatske i europske scene. Festival "Hartera" je pokrenula 2005. godine skupina entuzijasta s ciljem senzibiliziranja javnosti da se prostor propale tvornice papira namijeni kulturnim sadržajima. Tijekom godina ovaj festival je postao jedno od najzačajnijih hrvatskih glazbenih događanja. U dosadašnjih šest izdanja ugostio je više od 200 raznovrsnih izvođača iz regije i svijeta.

(Hina) xdm/ggoj ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙