FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županije u punom je jeku žetva pšenice koja je zasijana na 45.000 hektara, a očekuje se da će biti završena do polovice srpnja. Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGH Županijske komore Osijek, prinosi su zadovoljavajući te prosječno na obiteljskim gospodarstvima iznose oko pet tona po hektaru, a u velikim sustavima oko šest tona. Očekuje se da će se s polja Osječko-baranjske županije požnjeti oko 220.000 tona pšenice. Kada je otkupna cijena pšenice u pitanju, Nad napominje da je ona danas na budimpeštanskoj burzi iznosila oko 1,30 kuna po kilogramu. "Vjerujem da će najveći dio seljaka svoju pšenicu uskladištiti u licenciranim skladištima i čekati povoljniju cijenu, jer je činjenica da su primjerice oni proizvođači pšenice koji su prošle godine čekali s prodajom dostigli i cijenu od 2,10 kuna za kilogram, što je gotovo duplo od lanjske cijene od 1,20 kune po kilogramu", kazao je Nad. Dodaje kako će najintenzivnija 'borba' za otkupnu cijenu pšenice uslijediti nakon završetka žetve te u kolovozu.

ZAGREB - Postojeći su dioničari Luke Ploče u prvom krugu dokapitalizacije, koji je završio jučer, upisali ukupno 27.110 dionica, a sutra počinje drugi krug dokapitalizacije u kojem je zainteresiranim ulagačima, pravnim i fizičkim osobama, za upis preostalo 173.243 dionice, istaknuto je na današnjem predstavljanju javne ponude dionica Luke Ploče. Savjetnik za provedbu javne ponude dionica Luke Ploče je Raiffeisenbank Austria (RBA), a član Uprave te banke Zoran Koščak izvijestio je da je u prvom krugu dokapitalizacije, u kojem su sudjelovali samo postojeći dioničari, upisano ukupno 27.110 dionica. U procesu dokapitalizacije Luke Ploče ponuđen je upis 200.353 redovnih dionica, uz raspon cijene od 800 do 1.200 kuna po dionici. Prvi krug dokapitalizacije završio je jučer, a drugi krug upisa trajat će od 6. do 11. srpnja. U utorak, 12. srpnja, bit će objavljena konačna cijena dionica. Uplata za upis novih dionica je 15. srpnja i nakon toga, kada se provede povećanje temeljnog kapitala, te će dionice biti uvrštene u najvišu kotaciju na Zagrebačkoj burzi, kazao je Koščak. Država kao najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče (s oko 38 posto) nije sudjelovala u javnoj ponudi, pa se nakon dokapitalizacije očekuje da će udio države u vlasničkoj strukturi biti manji od 20 posto, rečeno je na predstavljanju. Sredstva prikupljena dokapitalizacijom bit će iskorištena za povećanje prekrcajnih i skladišnih kapaciteta i investicije u novi kontejnerski terminal i terminal za rasute terete.

ZAGREB - Ubrzani razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) mijenja sliku svijeta i poslovanja, pa tako i financijskih institucija, koje žele li zadržati postojeće i steći nove klijente moraju više ulagati u te tehnologije i iskoristiti ih ne samo za veću sigurnost poslovanja nego i za nove, brze, jednostavne i pouzdane usluge. To je istaknuto na današnjem okruglom stolu "Hrvatska ICT industrija: Financije 2.0-Kako ICT mijenja novac, plaćanje i financije" koji je u organizaciji magazina Banka okupio respektabilan broj ICT i financijskih stručnjaka. SMS poruke, e-banking, plaćanje putem mobitela i interneta, virtualne poslovnice, grupna prodaja samo su neki od proizvoda ICT industrije koje su manje-više prisutni i u bankarstvu u Hrvatskoj, ali kao i u svijetu, još nisu istisnuli gotovinu kojom se i dalje obavlja 90 posto transakcija, naglasio je direktor informatike u Intesi Saopaolo Cardu Božidar Pavlović. Kazavši da su ICT tehnologije nezamjenjive za poslovanje kreditnih institucija, Slaven Smojver iz Hrvatske narodne banke istaknuo je kako je u Hrvatskoj zadnjih pet godina prisutan trend porasta zaprimanja platnih naloga elektroničkim putem odnosno putem interneta. Ocijenio je i da su informacijski sustavi u hrvatskim kreditnim institucijama razmjerno sofisticirani, da se s njima primjereno upravlja uz visoku razinu kompetencija zaposlenika.

PULA - Pulsko brodogradilište Uljanik danas je talijanskoj kompaniji "Grimaldi" isporučilo brod "Grande Costa d'Avorio", a riječ je o sedmom i zasad zadnjem brodu iz serije višenamjenskih brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera nosivosti 24.800 tona koje je to brodogradilište izgradilo za tog uglednog talijanskog brodara. To je u Uljaniku treća ovogodišnja isporuka broda od pet planiranih, a "Grande Costa d'Avorio", poput ostalih brodova iz serije na dvanaest paluba od čega su dvije prilagodljive, može prevoziti oko 3890 automobila i 1360 kontejnera. Brod je dugačak 210 metara, širok 32 metra i visok 21,5 metara, može postići brzinu od 21,9 čvorova. Ugovor za gradnju tog broda potpisan je u travnju 2007. godine, a u more je porinut u veljači ove godine.

ZAGREB - Prva međunarodna konferencija Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o turizmu i medijima pod nazivom "Turizam u glavnim vijestima" održat će se u suradnji s Ministarstvom turizma u Hrvatskoj, u Zagrebu 12. i 13. rujna, najavili su danas iz madridskog sjedišta UNWTO-a i Ministarstva turizma. Bit će to prva međunarodna konferencija UNWTO-a posvećena isključivo odnosu turizma i medija, a okupit će, kako se očekuje, predstavnike vodećih svjetskih i specijaliziranih turističkih medija te komunikacijske stručnjake iz turističkog sektora. Konferencija će se, uz ostalo, baviti pitanjima zašto se, unatoč činjenici što je jedan od vodećih svjetskih i najbrže rastućih gospodarskih sektora, turizam rijetko nalazi na medijskim naslovnicama ili gospodarskim vijestima. Ciljevi konferencije bit će i unapređenje omjera i točnosti medijskog praćenja turizma, koji je i visoko osjetljiv sektor te mu negativne novinske i senzacionalističke priče mogu lako narušiti imidž te u konačnici dovesti do gubitka radnih mjesta.

ZAGREB- Glavnoj skupštini trgovačkog lanca Konzum, sazvanoj za 23. kolovoza, predloženo je da se najveći dio prošlogodišnje dobiti rasporedi u zadržanu dobit, a da se za isplatu dividende izdvoji 38,59 milijuna kuna. Konzum je u prošloj godini ostvario dobit u iznosu od 412,79 milijuna kuna. Skupštini se predlaže da se u zadržanu dobit rasporedi 374,19 milijuna kuna, a za isplatu dividende 38,59 milijuna kuna, navodi se u pozivu za skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. Pravo na dividendu imat će dioničari koji su upisani u registar vrijednosnih papira pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu na dan donošenja odluke glavne skupštine o isplati dividende.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 18,9 milijuna kuna redovnog prometa, a vrijednost dioničkih indeksa blago je korigirana i to s različitim predznacima. Tako je vrijednost Crobexa pala za 0,08 posto, na 2.228,96 bodova, dok je indeks Crobex10 trgovanje završio s blagim plusom, za 0,03 posto, na 1.209,03 boda. Po podacima iz izvješća Zagrebačke burze, ukupni je promet danas iznosio 94,7 milijuna kuna, od čega se 75,7 milijuna kuna odnosi na blok promet dionicama Belišća. Po cijeni od 700 kuna, protrgovano je 108.205 dionica Belišća, što je oko 9,3 posto dionica te tvrtke. U redovnom prometu najviše se trgovalo dionicama HT-a. Promet tom dionicom iznosio je 5,8 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,58 posto, na 258,50 kuna. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 1,8 milijuna kuna, a zadnja cijena te dionice je 262 kune, što je porast za 0,77 posto. Dionica AD Plastike je uz porast cijene od 0,63 posto, na 127,85 kuna, ostvarila 1,4 milijuna kuna prometa. Nakon rasta cijene protekla dva trgovinska dana, dionica Holdinga Đuro Đaković je danas pala za 1,45 posto, a protrgovano ih je za 994,6 tisuća kuna. Među trgovanijim dionicama veći je pad cijene zabilježila dionica Slatinske banke za 5,21 posto, Magme za 5,83 posto, a pala je i cijena dionici Luke Ploče i to za 7,73 posto. Pad cijene danas su zabilježile i trgovanije dionice građevinskog sektora, Dalekovoda za 1,43 posto, Ingre za 2,12 posto, Instituta IGH za 1,15 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupni promet ostvaren tek plasmanom prekonoćnih pozajmica. Inače, ponuda je novca i dalje višestruko "bogatija" od ukupno prijavljene potražnje. Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 43,6 milijuna kuna ili oko 4 posto manje no dan ranije. Istodobno je ponuda iznosila 273,6 milijuna ili gotovo identično kao u ponedjeljak. Pritom je 23,6 milijuna kuna plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,21 na 0,2 posto. Uz trgovinu kunama danas na Tržištu novca bilježimo i trgovinu devizama. Tako je na rok od 2 tjedna plasirano 400 tisuča eura uz kamatnu stopu od 1,1 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 23,6 milijuna kuna, a pritom je 20 milijuna kuna potražnje ostalo nepodmireno zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna je kamatna smanjena je s 0,54 na 0,2 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙