FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

VRGORAC - Dionicu Ravča-Vrgorac, dužine 9,8 kilometara, autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik, u koju je uložena ukupno 1,1 milijarda kuna sa PDV-om, danas je svečano otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Premijerka Kosor je naglasila kako je današnje otvaranje ove prometnice od povijesne važnosti, jer se održava istog dana kada i završetak pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Puštanjem u promet dionice Ravča-Vrgorac autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 kilometara. Na deset kilometara dugoj dionici zbog teškog terena izvedeno je 10 objekata, od toga pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel. Najznačajniji objekti su vijadukt Kotezi, dužine 1.226,6 metara i tunel Umac dužine 440 metara desna cijev i 386,7 metara lijeva cijev. Radove na izgradnji te dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra-niskogradnja (vodeći partner), Viadukt Zagreb, Konstruktor-inženjering Split, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek-Koteks i zagrebačka Ingra. Radove na vijaduktu Kotezi izvodila je Poslovna udruga koju čine DYWIDAG Bau GmbH, Muenchen-vodeći partner i Strabag Zagreb (partner). Najavljeno je da će u redovni promet dionica Ravča-Vrgorac biti puštena u 16 sati. Cestarina na dionici Ravča-Vrgorac iznosi četiri kune, a od Zagreba do Vrgorca 191 kunu za osobna vozila.

ZAGREB - Završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju snažna je poruka investitorima da je Hrvatska ulagački atraktivna zemlja, ocijenjeno je na današnjim Hrvatsko-talijanskim poslovnim susretima, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu. Hrvatska je prirodni prostor ekspanzije talijanskog kapitala koja će biti dodatno ohrabrena ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević. Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano Di Custoza rekao je kako su odnosi dviju zemalja izvrsni, štoviše bolji nego ikad. Italija je, kaže, i u krizi zadržala ulagački primat očitujući tako svoje povjerenje u Hrvatsku. Dodaje da to nisu samo ulaganja u banke nego da su Talijani ulagali i u realno gospodarstvo, primjerice u tekstilnu i drvoprerađivačku industriju, turizam i poljoprivredu. Hrvatsko-talijanski poslovni susreti polučili su dobar odaziv gospodarstvenika - na forumu sudjeluje više od stotinu predstavnika talijanskih i hrvatskih poduzeća kojima se predstavlja nekoliko investicijskih projekata kao što su Brijuni Rivijera, rekonstrukcija Janafovih terminala i obnova željezničke infrastrukture. Italija je najveći hrvatski vanjskotrgovinski partner. Ukupna međusobna robna razmjena lani je iznosila oko 4 milijarde eura pri čemu je hrvatski izvoz iznosio 1,66 milijardi eura, a uvoz 2,3 milijarde eura.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) "zabrinuti su i zgroženi" izjavom predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Dnevniku HTV-a o protivljenju najavljenim izmjenama Kaznenog zakona kojima bi neisplata plaća bila karakterizirana kaznenim djelom, jer bi to navodno bila "vrlo loša poruka svim poslodavcima" koja će obeshrabriti novo zapošljavanje, kao i mnoge ulagače u Hrvatsku. Pitamo se za kakvo se to poslovanje zauzimaju u HUP-u, ako smatraju da će kažnjavanje poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima obeshrabriti poslodavce u zapošljavanju i odbiti nove ulagače, ističe NHS u priopćenju. Ulagači koji se boje doći jer bi mogli biti kazneno gonjeni zbog neisplata plaća radnicima u Hrvatsku nisu niti dobrodošli, baš kao što nam ne trebaju ni poslodavci koji će otvarati nova radna mjesta uz pretpostavku da radnike ne moraju plaćati. Takvih u Hrvatskoj već imamo previše, poručuje NHS. Sindikat podsjeća da se ugovorom o radu radnik obvezuje za poslodavca odraditi posao, a poslodavac mu za taj rad mora platiti dostojnu, primjerenu plaću.

SPLIT - Ukoliko se radnicima Dalmacijavina ne budu počele isplaćivati plaće blokirat ćemo u subotu trajektnu luku, kazao je sindikalist Lukica Bucat nakon njihove jutrošnje polusatne blokade splitske luke. Zbog neisplate četiri i pol plaće 250 radnika Dalmacijavina jutros je na pola sata šetajući preko obilježenog pješačkog prijelaza onemogućavala vozilima ulaz i izlaz iz trajektne luke. Na to su se odlučili nakon što su ih, kako su kazali, izigrali svi, pa i Vlada koja im je obećavala skoru isplatu plaća. "Primorani smo na ovakvu blokadu zbog borbe za svoje živote. Ispričavamo se onima koji su možda zakasnili na otoke, ali odluku smo donijeli u srijedu kada smo doznali da plaća za treći mjesec neće biti uskoro isplaćena", kazao je predstavnik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat. Poručio je kako sada očekuju odgovor premijerke Jadranke Kosor.

ZAGREB - Sindikat hrvatskog vozača organizirat će 8. srpnja štrajk vozača Taxi Cammea u Zagrebu kako bi prisilio poslodavca na poštivanje prava zajamčenih Zakonom o radu i dostojanstva radnika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata. Po tvrdnjama sindikalaca, Taxi Cammeo ne poštuje ni osnovna radna prava vozača, tjera ih na rad od 12 do 14 sati dnevno, bez propisanog odmora iako zakon određuje nakon vožnje od 4,5 sati obaveznu pauzu od 40 minuta, ne plaća im prekovremene sate a zahtijeva od njih da ostvare dnevni utržak od barem 700 kuna, dok nagradu od 50 kuna mogu dobiti samo ako zarade više od 1000 kuna dnevno, za što trebaju odvoziti više od 30 vožnji. Osim toga, vozači su izloženi stalnom mobingu i prijetnjama otkazom, a ugovore o radu su morali potpisati "naslijepo", odnosno poslodavac im nije dozvolio da ih prethodno pročitaju.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala za 2,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabila 0,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Padom u svibnju nastavljen je negativan trend u domaćoj industriji. U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,9 posto. U travnju je, pak, porasla za 2,7 posto, da bi u svibnju ponovno oslabila. Ukupno je u prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 2,4 posto. Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, proizvodnja energije smanjena za 8,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,5, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 posto. S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 6,2, a kapitalnih proizvoda za 5,9 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je na godišnjoj razini proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala za 16,2 posto. U sektoru rudarstva i vađenja proizvodnja je u svibnju na godišnjoj razini porasla za 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju bilo ukupno 1.404.159 zaposlenih, što je za 12.321 osobu ili za 0,9 posto više nego u travnju, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Pritom je broj zaposlenih u pravnim osobama bio veći za 6.029 osoba ili 0,5 posto, pa su pravne su osobe krajem svibnja zapošljavale 1.148.939 osoba. U obrtu i slobodnim profesijama u svibnju je bilo 224.189 zaposlenih, što je za 2,9 posto ili 6.319 osoba više nego u travnju. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u svibnju je bilo 31.031, što je za 0,1 posto ili za 27 osoba manje nego u mjesecu prije. Broj nezaposlenih u svibnju je u odnosu na travanj smanjen za 3,3 posto ili za 10.150 osoba, te je krajem svibnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 298.719 nezaposlenih. Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos broja nezaposlenih evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, pala je sa 18,2 posto u travnju na 17,5 posto u svibnju.

ZAGREB - Nakon 2010. godine u kojoj tržište rada nije doživjelo značajne promjene, u prvoj polovici ove godine ipak je živnulo, pokazuju statistički podaci s portala MojPosao. Na tom je portalu u prvoj polovici godine objavljeno više od 6.000 natječaja za različita radna mjesta, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najtraženija zanimanja ista su kao lani. To su prodavač, konobar, programer, kuhar, prodajni predstavnik, komercijalist, administrator, agent u pozivnom centru, asistent i vozač. Najveća ponuda i potražnja zamijećena je u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, te financijama i računovodstvu. Kategorije zanimanja s najmanjom potražnjom radnika u prvoj polovici 2011. bile su skrb o djeci i starijima, turizam i ugostiteljstvo te briga o ljepoti i sport. Kategorije s velikom potražnjom su elektrotehnika, ljudski resursi te obrazovanje i znanost.

ZAGREB - Nakon dva dana blagog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas u minusu, što je posljedica niske likvidnosti i nedostatka domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače. Crobex indeks oslabio je do podneva 0,2 posto, na 2.235 bodova, dok je Crobex10 pao 0,3 posto, na 1.209 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 12,3 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna kuna više nego jučer u to doba. No, za to je ponajviše zaslužno trgovanje obveznicama Ministarstva financija, kojima je ostvaren promet od 7,6 milijuna kuna. Dionicom HT-a ostvaren je do podneva promet od 1,18 milijuna kuna, a cijena joj je gotovo nepromijenjena u odnosu na jučer, nešto iznad 256 kuna. Po likvidnosti, s prometom od oko 830 tisuća kuna, slijedi dionica Končar-elektroindustrije, pri čemu joj je cijena pala za 0,7 posto, na 645 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙