FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Odnosi Hrvatske i Italije zaista su odlični, vlade dviju zemalja vrlo učinkovito surađuju na ostvarivanju zajedničkih interesa i veselimo se budućoj suradnji unutar Europske unije, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom. Predsjednik se u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka zahvalio na velikoj podršci koju je Italija Hrvatskoj pružila ne samo na putu u EU nego od stjecanja državne neovisnosti. Odnosi dviju zemalja na političkoj razini odlični su, ustvrdio je Josipović, a i gospodarski su na vrlo visokoj razini budući da je Italija jedan od najvećih trgovinskih partnera Republike Hrvatske. "Razgovarali smo i o širenju te suradnje, dotaknuvši mnoga područja - od novih ulaganja u infrastrukturu i u turizam do dolaska velikog broja talijanskih turista na odmor u Hrvatsku", kazao je predsjednik Josipović.

ZAGREB

Skorim hrvatskim pristupanjem Europskoj uniji poduprijet će se i euroatlantska perspektiva cijeloga Balkana, rekao je u četvrtak u Hrvatskome saboru talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u govoru kojim je Hrvatskoj čestitao na nedavnu završetku pristupnih pregovora i skorom ulasku u Europsku uniju. "Uspjeh Hrvatske važan je primjer. Potvrđuje da proces proširenja ostaje otvoren i ostalima", rekao je Napolitano. Regionalna suradnja potvrđuje "da su odbačeni ostaci prošlosti, te da se razlike prihvaćaju kao bogatstvo", rekao je Napolitano. "Italija i Hrvatska mogu poduprijeti euroatlantsku perspektivu cijelog balkanskog prostora", rekao je. "Moguće je rušiti stare ograde, otvoriti granice", rekao je talijanski predsjednik, čestitavši Hrvatskoj na završetku pregovora s EU-om. "To je povijesno dostignuće koje ste ostvarili nakon šest godina teških i složenih pregovora. Možete se ponositi", rekao je Napolitano saborskim zastupnicima, među kojima su sjedili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

SARAJEVO

Ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako smatra da policija raspolaže dovoljno kvalitetnim dokazima u slučaju Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo Drnišanke Antonije Bilić, koji bi ga mogli dovesti do osuđujuće presude protiv Paravinje. "Držim da hrvatska policija u ovom trenutku ima vrlo kvalitetne dokaze protiv Paravinje koji će dovesti do osuđujuće kazne", kazao je Grbić. Za Paravinju je konstatirao kako je u dosadašnjim iskazima bio vrlo prevrtljiv te je istaknuo kako hrvatska policija stoga istragu usmjerava na brojne potencijalne dokaze poput DNK uzorka i rute kretanja kamiona u kojemu je bila Antonija Bilić. Grbić, koji se nalazi u Sarajevu na razgovorima o jačanju policijske suradnje između Hrvatske, BiH i Srbije, potvrdio je kako je u slučaju Paravinje u razgovoru sa svojim kolegama iz regije bio "vrlo otvoren" te je konstatirao kako je taj slučaj bio svojevrsna pljuska policiji i pravosuđu sve tri države.

SARAJEVO

Policije Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine odlučne su nastaviti i jačati međusobnu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala koji predstavlja podjednaku opasnost za sve države regije, potvrdili su u četvrtak ravnatelji policija Hrvatske i Srbije Oliver Grbić i Milorad Veljović te ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović. Ravnatelji policija tri države u protekla su dva dana u Sarajevu imali radni sastanak na kojemu su dogovarali operativne mjere suradnje, a bilo je riječi i o slučaju Dragana Paravinje za kojim su tragale policije sve tri države. Po riječima Olivera Grbića, policijski su dužnosnici konstatirali kako je u proteklim godinama propušteno učiniti sve što je trebalo pa se borba protiv organiziranog kriminala samo unutar nacionalnih granica pokazala potpuno neučinkovitom. "Na dobrom smo putu da ispravimo te pogreške", kazao je Grbić dodajući kako je dogovorena izrada zajedničkog strateškog dokumenta u kojemu bi se identificirali pripadnici i nositelji organiziranog kriminala u regiji.

BEOGRAD

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je za beogradski ''Novi Magazin'' od četvrtka kako misli da će preostali haaški bjegunac Goran Hadžić brzo biti uhićen te je ocijenio kako je predaja najbolja opcija za Hadžića i njegovu obitelj. Ljajić je u razgovoru za najnovije izdanje tog tjednika kazao kako je teško precizno reći koliko ljudi traga za Hadžićem. ''Ranije su svi kapaciteti bili usmjereni na Karadžića i Mladića. Siguran sam da je ovo mnogo lakši slučaj nego oni i da će brzo biti u Haagu. Hadžiću bi najbolje bilo da se preda i koristi pomoć koju naš zakon predviđa, a koju neće imati ako bude uhićen. Predaja je najbolja opcija i za njega i za njegovu obitelj'', kazao je Ljajić. Na konstataciju novinara da je glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz nedavno rekao kako će ''daviti'' Srbiju sve dok ne izruči Hadžića, Ljajić je kazao kako je ''davljenja'' bilo i svih ovih godina, iako, po njegovim riječima, nije bilo potrebe.

PODGORICA

Dva službena automobila neovisnog podgoričkog dnevnika "Vijesti" zapaljena su tijekom noći sa srijede na četvrtak ispred nacionalne sigurnosne agencije u središtu Podgorice (Agencije za nacionalnu bezbjednost-ANB) gdje su bili parkirani. Kako je u četvrtak izvijestio ovaj dnevnik, događaj se zbio u tri sata ujutro kada je za sada nepoznata osoba, ili više njih, polila benzinom dva službena automobila s jasnim oznakama ovog dnevnika. Policija i vatrogasci, na poziv stanara zgrade ispred koje su zapaljena vozila, brzo su intervenirali i ugasili požar na već uništenim vozilima. Policija je nakon uviđaja rekla predstavnicima lista "da je očigledna namjera da se vozila unište". Također je ispitala svjedoka događaja, koji je policiji navodno dao precizan opis osobe koja je zapalila vozila.

ZAGREB

Povijest se ne može promijeniti, ali treba ispoštovati ono što je dogovoreno međudržavnim sporazumima i pravo na obeštećenje ili povrat imovine imaju svi koji su bili oštećeni, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović je to rekao u odgovoru na pitanje o tome što Italija može očekivati od odluke hrvatske vlade kojom su na povrat imovine oduzete u komunističkom razdoblju pravo prvi put dobile i osobe koje nisu bile obuhvaćene Osimskim i rimskim sporazumima. "Talijanski, ali i svi drugi državljani koji nisu obuhvaćeni Osimskim sporazumima imaju pravu na povrat imovine i tu neće biti nikakve diskriminacije, što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda RH", kazao je Josipović tijekom zajedničke izjave za novinare s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

KANDAHAR

Šest civila ubile su NATO-ove snage u istočnoj afganistanskoj pokrajini Host u četvrtak, a broj žrtava samoubilačkog napada u Kandaharu na jugu zemlje smanjen je na četiri, javljaju agencije na dan objave izvješća o rekordnom broju ubijenih civila u Afganistanu. Međunarodne snage pod zapovjedništvom NATO-a (ISAF) priopćile su da su u istočnoj pokrajini Host ubile šest pobunjenika u operaciji vođenoj u zoru, a među njima ženu za koju tvrde da je na njih otvorila vatru. No glasnogovornik pokrajine Host Mubarez Zadar tvrdi da su žrtve profesor, učenik i 11-godišnja djevojčica te još troje običnih ljudi, "nedužni civili". Zadar je dodao da su strane snage djelovale na temelju pogrešnih informacija, javlja AFP. Aktiviranjem eksploziva skrivenog pod turbanom samoubojica je u četvrtak u džamiji u Kandaharu na jugu zemlje ubio klerika i još najmanje tri osobe, javlja Reuters.

SARAJEVO

Građevinska tvrtka Mucić & Co. u mješovitom hrvatsko-bosanskohercegovačkom vlasništvu, sa sjedištem u BiH, započela je pripreme za izgradnju trgovačkog centra kod zračne luke u Sarajevu za čije su korištenje zainteresirane i tvrtke iz Hrvatske, objavila je u četvrtak marketinška agencija "Boje komunikacije". Kako se navodi, trgovački centar ACS trebao bi se prostirati na više od 30 tisuća četvornih metara, a vrijednost investicije je procijenjena na 54 milijuna eura. Gradnju financiraju austrijske tvrtke IPD i Karimpol Group of Companies koje će biti 80 postotni vlasnici novog centra dok će 20 posto vlasništva imati sarajevska zračna luka. "Istina je da smo projekt započeli u tijeku svjetske financijske krize i krize nekretnina, zbog čega smo morali čekati gotovo dvije godine, no sada s jedne strane profitiramo od oporavka tržišta, a s druge strane – i to mnogo jače – od pozitivnog raspoloženja u Bosni i Hercegovini koje se širi zbog nade u članstvo u Europskoj Uniji nakon pristupa Hrvatske", priopćeno je iz tvrtke Innovation Park Development.

ZAGREB

Hrvatska može računati na najbržu moguću integraciju u Europsku uniju i korištenje fondova Unije, rekao je europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn u intervjuu za poljski list Rzeczpospolita, uoči neformalnog sastanka ministara Europske unije koji se u četvrtak održava u Poljskoj. "Imamo iskustva od prethodnih proširenja EU-a i možemo izbjeći prethodne greške. Hrvatska je dobro pripremljena i dobit će sredstva iz strukturnih fondova", rekao je Hahn ističući da će Hrvatska dobiti najbržu moguću integraciju. Europski povjerenik također je ocijenio da Hrvatska, za razliku od nekih drugih zemalja koje su ulazile u EU, ima jedan problem manje, budući da već ima izgrađenu mrežu autocesta. "Radi se o autocestama, jer je tamo vjerojatno više kilometara autocesta nego u svim ostalim novim članicama EU-a", dodao je.

ZAGREB

Predsjednik Talijanske Republike Georgio Napolitano u četvrtak je u Zagrebu vrlo važnim ocijenio da je odgovor talijanske politike na opasnost od pojavljivanja financijske krize u toj zemlji postignut zajedništvom svih političkih opcija. "To su nužne, neizbježne mjere koje se moraju poduzeti kako bi se učvrstila financijska stabilnost zemlje, što je u ovom trenutku najvažnije, zajedno s ostvarivanjem gospodarskog rasta u cilju veće konkurentnosti talijanskog gospodarstva", rekao je Napolitano na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, govoreći o projektu rebalansa talijanskog proračuna u skladu sa 40 milijardi eura vrijednim rezovima u javnoj potrošnji. Talijanski je predsjednik, koji je zbog važnog sastanka u petak u Rimu skratio posjet Hrvatskoj za jedan dan ustvrdio kako je važno ispoštovati rokove koje je vlada odredila predloženim projektom rebalansa iako, treba biti svjestan, kako je napomenuo, da te mjere "ne mogu dati rezultat preko noći" već je potrebno određeno vrijeme i puno upornosti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙