FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB- Hrvatski su poduzetnici obveznici poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, u prvom kvartalu ove godine ostvarili 9,9 milijardi kuna viška prihoda nad rashodima, što je za 8,6 milijardi kuna ili čak 643,1 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su Financijske agencije. Hrvatski su poduzetnici u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 138 milijardi kuna ukupnog prihoda i 128,1 milijardu kuna ukupnih rashoda pa je bruto dobit (višak prihoda nad rashodima) bila 9,9 milijardi kuna. Ukupni prihodi povećani su, prema istom razdoblju lani, za 11,2 posto, dok su ukupni rashodi porasli za 4,4 posto. Uslijed većeg povećanja prihoda od porasta rashoda, povećana je bruto dobit i ekonomičnost poslovanja. Tako je u prvom kvartalu 2011. na uloženih 100 kuna rashoda ostvaren ukupan prihod od 107,71 kunu, što je za 6,63 kune više nego u istom kvartalu prethodne godine, kada je na 100 kuna rashoda ostvareno svega 101,08 kuna ukupnih prihoda.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,25 posto, a prema švicarskom franku za 1,36 posto pa je srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku razinu od 6,416 kuna. Rast tečaja švicarske valute odraz je kretanja na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem opasnosti od širenja dužničke krize u euro zoni. Kod nas je pak danas utvrđeni tečaj franka za gotovo je 5 posto veći nego na tečajnici HNB-a utvrđenoj na kraju prošlog tjedna. Na godišnjoj razini, u odnosu na isti dan u srpnju 2010., tečaj franka veći je za gotovo 20 posto, a u odnosu na sredinu srpnja 2009. franak je ojačao prema kuni za oko 33 posto. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj franka iznosi 6,416339 kuna, što je za 1,36 posto viši tečaj nego na prethodnoj tečajnici. Srednji tečaj eura iznosi 7,434612 kuna i u odnosu na jučerašnju tečajnicu viši je za 0,25 posto. Na vrijednosti je prema kuni dobila danas i britanska funta ojačavši 0,61 posto, na 8,435003 kune. Istodobno je američki dolar oslabio 0,43 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 5,233431 kunu.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u Hrvatskoj u odnosu na svibanj pale za 0,5 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj prošle godine više su za 2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je usporavanje rasta inflacije na godišnjoj razini s obzirom da je inflacija u svibnju na godišnjoj razini iznosila 2,5 posto. U lipnju su u odnosu na svibanj najviše pale cijene odjeće i obuće, za 3,6 posto, a pod utjecajem sezonskih sniženja. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića su na mjesečnoj razini pale u prosjeku za 1,2 posto, na što je utjecao pad cijena povrća za 14,4 posto. Niže cijene goriva odrazile su se na pad cijena prometa koje su u lipnju u odnosu na svibanj niže za 0,3 posto, a na mjesečnoj se razini bilježi i pad cijena zdravstva, za 0,1 posto. Početak pak turističke sezone odrazio se na rast cijena ugostiteljskih usluga koje su u lipnju u odnosu na svibanj porasle za 2,3 posto. Na godišnjoj su razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 6,6 posto. S rastom od 6,2 posto slijede cijene prometa, na što je najviše utjecao 13,4-postotni rast cijena goriva i maziva za osobna vozila. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića u lipnju su na godišnjoj razini u prosjeku porasle za 3,4 posto.

ZAGREB - Hrvatska kućanstva ne očekuju značajnije poboljšanje životnih uvjeta u narednih godinu dana, pokazuju rezultati ovogodišnjeg drugog vala istraživanja "GfK Barometar", provedenog krajem lipnja na uzorku od tisuću kućanstava. Samo oko 14 posto kućanstava nada se da će im financijska situacija u narednih godinu dana biti barem malo bolja. Oko 53 posto procjenjuje da će ostati približno ista, a 29 posto da će biti gora. Poboljšanje gospodarskog stanja očekuje samo 11 posto kućanstava, 39 posto smatra da će ostati isto, a 48 posto da će se pogoršati. Za trenutnu situaciju tek oko šest posto kućanstava smatra da je u nešto boljoj financijskoj situaciji nego prije godinu dana, 45 posto smatra da su ostali na istom, a za gotovo polovinu kućanstava (48 posto) financijsko stanje je gore nego prije godinu dana. Izraženo ocjenom od 1 do 5, financije hrvatskih kućanstava za sljedećih 12 mjeseci ocijenjene su prosječnom ocjenom 2,8. Većina hrvatskih kućanstava očekuje rast cijena (89 posto) i nezaposlenosti (61 posto) te da neće moći ništa uštedjeti u narednih godinu dana (64 posto), a da hoće nada se 15 posto anketiranih.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske uputili su danas pismo premijerki Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vlade Ivanu Domagoju Miloševiću i ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti u kojem traže mjere za zaustavljanje propadanja željeznice s obzirom na sve alarmantnije stanje poslovanja HŽ Holding Grupe, te neodržavanje pruga i voznog parka, a u slučaju ignoriranja njihovih zahtjeva najavljuju prosvjedne aktivnosti. Sindikati upozoravaju da ozbiljnih ulaganja u željeznicu nema još od osamostaljenja Hrvatske, od 2000. godine izgrađene su tisuće kilometara autocesta dok su tri željezničke pruge radi neodržavanja zatvorene, a dio ih je pred zatvaranjem. Budući da Vuča vlakova troškove smanjuje neodržavanjem lokomotiva i motornih vlakova prijevozu putnika prijeti kolaps, a teškoće u prijevozu robe prisutne su već dulje vrijeme. Tražimo da Vlada bez odlaganja osigura obnovu i redovito održavanje pruga i prijevoznih kapaciteta te da pripremi potrebne izmjene Zakona o željeznici i Zakona o podjeli HŽ-a, kojima bi se HŽ Holding organizirao kao i sve željeznice u Europi.

ZAGREB - Nexe Grupa, najveći hrvatski proizvođač građevinskog materijala, ovaj je tjedan pokrenula proizvodnju u tvrtki Nexe kamen Doboj, čime će Nexe Grupa dodatno povećati kapacitete u proizvodnji građevinskog kamena i betona, izvijestili su danas iz te kompanije. Nexe kamen posjeduje koncesiju za eksploataciju vapnenca iz ležišta Lipac kod Doboja na rok od 24 godine, a s postojećom opremom tvrtke godišnji kapacitet proizvodnje je 110.000 prostornih metara kamenih materijala svih vrsta. Nakon što je u svibnju u rad puštena nova tvornica betona i separacije Ostružnica u Beogradu, vrijedna 1,5 milijuna eura, sada se pokreće proizvodnju i na kvalitetnom kopu Lipac kod Doboja koja će dodatno povećati kapacitete u proizvodnji građevinskog kamena i betona, kaže predsjednik Uprave Nexe Grupe Ivan Ergović.

ZAGREB - Redovna godišnja skupština Croatia Airlinesa sazvana za 19. srpnja, trebala bio donijeti odluku o razriješenju sadašnjeg i izabrati novi nadzorni odbor, te odlučiti o pokriću gubitka iz 2010. godine iz dobiti budućih razdoblja. U pozivu na glavnu skupštinu, objavljenom danas na Zagrebačkoj burzi, među prijedlozima odluka je i ona o razriješenju nadzornog odbora zbog isteka mandata. U sadašnjem NO-u su Miomir Žužul, Niko Raič, Ante Nosić, Karlo Gjurašić, Antun Vrdoljak, Ana Lovrin i Bianca Matković. U novi nadzorni odbor predlažu se Niko Raič, Zoran Šangut, Ivica Poljičak, Mislav Grgić, Krste Čveljo, Željan Simeonov i Gordana Tomičić. Opoziv dosadašnjih članova NO-a i i imenovanje novih skupštini Croatia Airlinesa predložila je Vlada na sjednici 25. ožujka ove godine, na temelju provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju. Uprava i nadzorni odbor predlažu da se gubitak poslovne godine od 156,5 milijuna kuna pokrije iz dobiti budućih razdoblja.

ZAGREB - Zaračunata bruto premija 26 osiguravajućih društava u Hrvatskoj iznosila je krajem lipnja ove godine 4,95 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Po kumulativnim podacima HUO-a za prvo ovogodišnje polugodište, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata je bruto premija u iznosu od 3,8 milijardi kuna ili 2,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u skupini životnih osiguranja se sa 1,14 milijardi kuna bilježi pad od 1,8 posto. Po podacima HUO-a, najveći postotni rast premije u prvih se šest mjeseci bilježi kod osiguranja jamstava, za čak 68,1 posto, na 2,8 milijuna kuna, pa taj segment osiguranja i nadalje ima gotovo zanemariv udio u ukupnoj premiji. Dvoznamenkaste stope rasta premije u prvom polugodištu bilježe i osiguranje troškova pravne zaštite (za 21,4 posto, na 1,7 milijuna kuna), osiguranje kredita (za 16,2 posto, na 66,9 milijuna kuna) i osiguranje raznih financijskih gubitaka (za 12,2 posto, na 58,3 milijuna kuna). Među 26 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje s udjelom od 34,99 posto.

ZAGREB - Broj profesionalnih ribara u Hrvatskoj blago raste, povećan je i broj ribarskih plovila, dok je manje svih vrsta mreža, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ribolovnim sredstvima u morskom ribolovu u prošloj godini. U Hrvatskoj je prošle godine bilo 3.995 ribara koji obavljaju gospodarski ribolov, što je tri posto više nego u 2009. godini, podaci su DZS-a. U prošloj je godini povećan i ukupan broj ribarskih plovila i to za četiri posto, na 4.029 plovila. Od toga je bilo 477 brodova, što je u odnosu na 2009. porast za sedam posto, dok je brodica bilo 3.552, što je porast od tri posto. Statistika u 2010. bilježi pad kod svih vrsta mreža i to kod povlačnih mreža (koće) za 32 posto, okružujućih mreža (plivarica) za 16 posto, potegača za 21 posto, te stajačica za 13 posto.

ZAGREB - U mirnom prijepodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su tek blago ojačali uz vrlo slabi promet, pri čemu su investitori vjerojatno u svojim aktivnostima suzdržani u očekivanju emisije državnih obveznica. Crobex indeks bio je oko 12 sati u plusu 0,09 posto, na 2.202 boda, a Crobex10 0,03 posto, na 1.188 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,7 milijuna kuna. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, svega 713.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,33 posto,na 256,6 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, sa 115.000 kuna prometa i skokom cijene za 2,34 posto, na 202,3 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙