FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Deseti Zagreb pride završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda. Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) "Zagreb Pride 2011." počela je okupljanjem na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a nakon šetnje centrom grada u kojoj su sudionici istaknuli šarene zastave, transparente i balone, povorka je stigla na Zrinjevac, gdje su održani govori i nastup bandova Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i St!llness. Osim pripadnika rodnih manjina povorci su se priključili građani, političari i aktivisti civilnih udruga, među njima Radimir Čačić (HNS) Mirela Holy (SDP), glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin (SDP), Predrag Matvejević i Edo Popović te Vesna Pusić (HNS) koja je proglašena homofrendom desetljeća. Saborska zastupnica Marijana Petir (HSS) proglašena je pak homofobom desetljeća. Sudionike povorke na središnjem zagrebačkom trgu pozdravili su pljeskom okupljeni građani. Po ocjeni organizatora Zagreb pride dosad je bio najmasovniji, okupio je između 3500 i 4000 sudionika, a po policijskoj procjeni bilo ih je najviše oko 2000.

ZAGREB - Pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića održana je prva sjednica Komisije HBK-a za hrvatski martirologij koja ima za svrhu popis žrtava podnesenih zbog vjere, javila je danas IKA. Komisija želi odgovoriti na poziv pape Ivana Pavla II. na pragu trećeg tisućljeća da svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. Iako komisija nema za cilj cjeloviti popis stradalih za Drugoga svjetskog rata i poraća, jasno je da će raditi i na tome te poticati druge da se taj posao konačno dovrši, jer se inače i dalje ostavlja veliki prostor za razne nečasne manipulacije, kakvih je do danas bilo napretek. Komisija će pomagati i poticati odgovorne da žrtve komunističkoga terora ostvare svoje civilizacijsko pravo na humani pokop i na dolično obilježje. Komisija, u čijem su sastavu i članovi iz BiH, predlaže da se izradi cjeloviti nacionalni martirologij, a svaka biskupija, kao i svaka župa, odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike.

ŠIBENIK - Najopsežnija akcija traganja za nestalom djevojkom Antonijom Bilić večeras je perkinuta bez rezultata. U rijetko viđenoj akciji u kojoj su sudjelovali pripadnici policije, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), članovi lovačkih udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava te građani, pretraženo je drniško područje te prema Zadru, ali nisu pronađeni tragovi koji bi istražitelje doveli do nestale djevojke. Glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor izjavila je kako se policija zadržala u pretrazi dviju srušenih kuća na području Otavica i Čenići uzdolja. Opovrgnula je da su pronađeni tragovi koji bi se mogli povezati s nestankom Antonije o čemu su neki mediji tijekom dana spekulirali. Uz pomoć psa HGSS-a, navodi Kosor, pronađeni su predmeti, većinom odjevni u dvama napuštenim objektima, ali detaljnom analizom utvrđeno je kako ne pripadaju nestaloj djevojci. Sedamnaestgodišnja maturantica Antonija Bilić iz Kričke kod Drniša nestala je prije 12 dana.

SLAVONSKI BROD - Vozač osobnog automobila slavonskobrodskih registarskih oznaka kasno popodne poginuo je u naselju Bartolovci u sibinjskoj općini, nakon što je sletio automobilom sa ceste, objavila je brodsko-posavska Policijska uprava. Po neslužbenim podatcima u renaultu "clio" na mjestu nesreće poginuo je M.S. (19) iz Brodskog Stupnika. U vozilu nije bilo suputnika.

ZAGREB - U tučnjavi nekoliko mladića noćas pola sata nakon ponoći u parku Ribnjak, na zagrebačkom Medveščaku, teško su ozlijeđena dvojica mladića te su prevezena u KB Dubrava i KBC Zagreb, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Mladići su se najprije verbalno, a zatim i fizički sukobili ispred noćnog kluba u parku Ribnja, a u tučnjavi su teško ozlijeđeni 22-godišnjak i 18-godišnjak, kojima je liječnička pomoć pružena u KB Dubrava i KBC Zagreb. Jedan od mladića ranjen je nožem, a kriminalističko istraživanje je u tijeku pa policija nije željela iznosti detalje ovog incidenta.

KOPRIVNICA - U koprivničkoj Galeriji S danas je otvorena izložba fotografija Mije Vesovića o performansu umjetnika Tomislava Gotovca iz 1981. godine "Zagreb volim te" kad je Gotovac ljubio zagrebački asfalt i gol trčao Ilicom. Izložba je uvod u festival performansa u Štaglincu, pod nazivom "Umjetnička radionica", koji je ove godine posvećen Tomu Gotovcu, preminulom prošle godine u Zagrebu. Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti i voditelj Galerije S rekao je kako je Vesovića rijetko smatrao, a sada ga još manje promatra kao fotografa kome je realnost i inspiracija stvarnošću nužna. Napomenuo je kako se Vesovićevim fotografijama ne može oduzeti dokumentarno obilježje, jer su na njima zabilježena lica i prizori urbane svakodnevnice i ikonografije grada koja je nastala u tranzicijskim vremenima.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙