FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je na dan 31. ožujka ove godine imala 4.290.612 stanovnika, pokazuju prvi preliminarni podaci popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011. godine, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Ti podaci nisu usporedivi s rezultatima popisa stanovništva 2001. godine jer je u međuvremenu metodologija popisivanja usklađena s međunarodnim standardima, istaknuo je ravnatelj DZS-a Ivan Kovač. Po službenim rezultatima popisa stanovništva koji je bio proveden od 1. do 15. travnja 2001. godine, Hrvatska je tada imala ukupno 4.437.460 stanovnika, tako da bi usporedbom tih podataka ispalo da je Hrvatska u 10 godina izgubila 146.848 stanovnika, no to je samo prividan pad jer se u međuvremenu promijenila statistička definicija ukupnog stanovništva. Ako bi se na rezultate iz popisa iz 2001. primijenila metodologija iz 2011. pokazalo bi se da je sadašnji broj stanovnika Hrvatske na gotovo istoj razini kao i prije deset godina, kazao je Kovač. U Gradu Zagrebu živi 792.875 stanovnika, što je 18 posto ukupnog stanovništva. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 455.242 stanovnika. Najmanje stanovnika imaju Ličko-senjska (51.022) i Požeško-slavonska županija (78.031). Osim Zagreba, gradovi s više od 100.000 stanovnika još su samo Split (178.192), Rijeka (128.736) i Osijek (107.784).

ZAGREB - Dionica Ravča-Vrgorac, dužine 9,8 kilometara, autoceste A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će sutra puštena u promet, najavili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Puštanjem u promet ove dionice, autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 kilometara. Ugovorena vrijednost radova građenja dionice Ravča-Vrgorac iznosi oko 717,5 milijuna kuna (bez PDV-a). Ukupna investicijska vrijednost radova na dionici Ravča-Vrgorac, uključujući i vijadukt Kotezi, čija je vrijednost izgradnje 218,97 milijuna kuna (bez PDV-a), iznosi oko 936,5 milijuna kuna (bez PDV-a), izvijestilo je resorno ministarstvo. Radove na izgradnji te dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra-niskogradnja (vodeći partner), Viadukt Zagreb, Konstruktor-inženjering Split, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek-Koteks i zagrebačka Ingra. Zbog teškog terena na dionici je projektirano 10 objekata, od toga pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel. Svečanost otvaranja održat će se sutra prije podne, a planirano je da dionica Ravča-Vrgorac bude puštena u promet u 16 sati.

DUBROVNIK/ ZAGREB - Više desetaka istaknutih financijskih stručnjaka okuplja se u Dubrovniku na 17. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji, koju organizira Hrvatska narodna banka, da bi u sljedeća dva dana raspravili neke od najznačajnijih problema, mogućih rješenja i dvojbi s kojima se u posljednje vrijeme suočava svijet, a napose tržišta u razvoju u kakva se ubraja i hrvatsko, izvijestili su iz HNB-a. Osnovni je cilj ove konferencije da prezentacijom i sučeljavanjem različitih iskustava, viđenja i pristupa predoči kakve se pouke mogu izvući iz proteklih turbulentnih zbivanja u međunarodnim i domaćim novčanim i gospodarskim odnosima, te da pomogne u pronalaženju korisnih putokaza za buduće djelovanje i razvoj, ističu iz hrvatske središnje banke. Među sudionicima konferencije su predstavnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke i Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodna poravnanja, središnjih banaka Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Koreje i Hrvatske, te domaćih i inozemnih poslovnih banaka.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb od 1. kolovoza dodatno će smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu. Iz PBZ-a su danas izvijestili da su osim smanjenja kamatne stope donijeli i novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u švicarskim francima (CHF). Podsjećaju da je to tijekom ove godine drugo smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite u CHF-u, odnosno u nepunih godinu dana treće po redu. S obzirom da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera. Klijentima Banke je sada uz mjere iz Memoranduma na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te mogu kombinirati sve navedene mjere i na taj način ublažiti negativne efekte jačanja franka odnosno povećanja anuiteta preračunatog u kune.

ZAGREB - Unatoč optimističnom raspoloženju ulagača na svjetskim burzama u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema, Zagrebačka je burza uronila u ljetnu letargiju, pa i danas, uz mršav promet, Crobexi stagniraju. Crobex indeks ojačao je do podneva 0,1 posto, na 2.233 boda, dok je Crobex10 gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, na 1.211 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 5,3 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet, 1,14 milijuna kuna, ostvaren je dionicama Končar-elektroindustrije, pri čemu im je cijena pala za 0,7 posto, na 650 kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicama HT-a, pri čemu im cijena stagnira oko razine od 256 kuna. Među likvidnijim izdanjima najveći rast cijene, oko 3 posto, zabilježile su dionice Petrokemije i Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko pola milijuna kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu oslabila prema euru, a ojačala je prema švicarskom franku, američkom dolaru i britanskoj funti. Prema euru kuna oslabila za 0,10 posto, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,373946 kuna. Prema švicarskom franku kuna je ojačala za 0,29 posto, prema američkom dolaru dobila je na vrijednosti 0,64 posto, a prema britanskoj funti 0,23 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi središnje banke iznosi 6,163961 kunu, dolara 5,127205 kuna, a funte 8,205125 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙