FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija postigla politički konsenzus o mjerama štednje

Autor: gple
RIM, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Talijanska vlada i oporbene stranke postigle su u kratkom roku dogovor o usvajanju mjera štednje ali su dužnosnici u strahu od novih napada na tržištima zatražili od Europe da sroči konačni plan za rješavanje dužničke krize.

Ministar gospodarstva Giulio Tremonti kazao je da će 40 milijardi eura vrijedan paket mjera štednje biti usvojen do petka, otklonivši glasine o ostavci.

"Hic manebimus optime", kazao je Tremonti na sastanku udruženja talijanskih banaka, posluživši se uzrečicom rimskog povjesničara Tita Livija, u prijevodu "ostajemo i jako se dobro držimo".

Na istom je skupu član upravnog vijeća Europske središnje banke Mario Draghi pozvao vladu da predloži dodatne mjere kako bi zajamčila uravnoteženi proračun do 2014.

Draghi je također apelirao na europske čelnike da prevladaju podjele koje su dosada blokirale rješavanje dužničke krize u eurozoni. Kritizirao je i otezanje.

"Moramo zajamčiti izvjesnost u procesu upravljanja dužničkom krizom nedvosmislenim definiranjem političkih ciljeva, skiciranjem instrumenata i vrijednošću resursa", kazao je.

Zamjenik glavnog direktora talijanske središnje banke Ignazio Visco kazao je da su posljedice naglog skoka troškova zaduživanja u proteklim danima zasada ograničene ali da će biti značajne ako se taj trend nastavi. Tako bi troškovi zaduživanja u prvoj godini porasli oko tri milijarde eura, a u narednima još i više.

"Ako se troškovi zaduživanja zadrže na sadašnjoj razini, teret za javne financije bit će ozbiljan", upozorio je na saslušanju u gornjem domu talijanskog parlamenta.

Talijanski javni dug spada među najviše u svijetu i iznosi oko 120 posto BDP-a. Poziciju Italije dodatno otežavaju anemične stope rasta.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice iznosio je u srijedu 5,46 posto, smanjivši se za desetinu postotnog boda u odnosu na utorak ali je još uvijek gotovo pola postotnog boda viši nego prije tjedan dana.

Do kraja godine Italiji na naplatu dospijevaju obveznice u ukupnom iznosu 176 milijardi eura.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙