FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija traži objašnjenje od S&P-a u vezi s upozorenjem o mjerama štednje

Autor: gple
RIM, 5. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Talijanski regulator za tržište vrijednosnih papira zatražio je u ponedjeljak od agencije Standard & Poor's objašnjenje o tajmingu i razlozima objave upozorenja o rizicima za realizaciju novog talijanskog plana štednje.

Predstavnici agencije dva su sata odgovarali na pitanja zašto je S&P objavio upozorenje o tim rizicima za radnog vremena tržišta, kao i na čemu se ono temelji, kazao je glasnogovornik Consoba.

Iz S&P-a dostavit će i dodatne dokumente i istraga će se nastaviti, napomenuo je.

Consob je odlučio povući potez bez presedana i zatražiti objašnjenje od agencije nakon što su na europskoj razini uvedene nove smjernice koje regulatorima omogućuju da osporavaju poteze agencija za dodjelu rejtinga, objavio je u subotu Consob.

Standard & Poor's upozorio je u petak da su pokušaji Italije da sredi stanje u javnim financijama suočeni s rizicima. Prethodnog dana vlada je usvojila paket mjera štednje vrijedan 47 milijardi eura.

Consob je u subotu objavio da proučava tajming S&P-ova upozorenja, ističući da je objavljeno prije no što odluka talijanske vlade postala službena.

To znači da se priopćenje temelji na "informacijama koje su procurile u javnost, što se ne čini pretjerano preciznom metodom rada", kazao je izvor blizak talijanskom regulatoru.

U Consobu nastoje utvrditi zašto je upozorenje objavljeno u 13 sati po lokalnom vremenu, dok su tržišta još bila otvorena, budući da je postojao rizik da će utjecati na trgovinu.

Regulator je prošle godine zatražio od agencija za dodjelu rejtinga da objavljuju priopćenja nakon zatvaranja tržišta.

Consob je također od neovisne europske agencije za stabilnost financijskog sustava ESMA zatražio da pretrese taj slučaj na sastanku zakazanom idućeg tjedna u Parizu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙