FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija upozorena zbog duga, ulagači zabrinuti

Autor: gple
MILANO, 20. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Talijanska tržišta bila su u ponedjeljak uzdrmana nakon upozorenja agencije Moody's i predsjednika vijeća ministara eurozone Jeana-Claudea Junckera u vezi s dugom.

Moody's je u petak objavio da je talijanski rejting Aa2 uvrstio u popis za razmatranje mogućeg sniženja, istodobno potvrdivši kratkoročni rejting Prime-1.

"Talijansko gospodarstvo suočeno je s izazovima koji bi mogli zakočiti rast, s obzirom na okruženje obilježeno dugoročnim strukturalnim preprekama za rast i na mogućnost podizanja kamatnih stopa", istaknula je agencija u priopćenju.

"Strukturalne gospodarske slabosti, ponajprije niska produktivnost i značajna krutost tržišta rada i proizvoda značajno su kočile rast u proteklom desetljeću i još uvijek ometaju oporavak gospodarstva", dodaje se u priopćenju.

U subotu je čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker upozorio da bi kriza u Grčkoj i ostalim zemljama mogla utjecati i na Italiju i Belgiju. "Igramo se vatrom", kazao je Juncker u razgovoru za muenchenski dnevnik Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Kriza bi zbog razine njihova duga mogla pogoditi i Belgiju i Italiju, čak i prije nego Španjolsku, kazao je Juncker za SZ.

U ponedjeljak do podneva glavni indeks Milanske burze potonuo je više od dva posto, pri čemu su bojazni ulagača pogodile u prvom redu bankovne dionice, posebno one Bance Monte Paschi di Siena, Bance Popolare i UniCredita.

Pritisak je prisilio vladu u Rimu da ubrza pripreme 40 milijardi eura vrijednog paketa mjera štednje, kojima bi se proračunski manjak do 2014. srezao na samo 0,2 posto BDP-a.

"Kontekst nije mogao biti teži", zaključio je ekonomist UniCredita Marco Valli. Ulagači trebaju vjerodostojne ciljeve ministra gospodarstva Giulija Tremontija, dodao je.

Nove loše vijesti stigle su iz gospodarstva, nakon što su službeni podaci u ponedjeljak pokazali strmoglavi pad industrijskih narudžbi u travnju, za čak 6,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Talijansko je gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju poraslo samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Čelnica udruženja talijanskih poslodavaca Confindustria Emma Marcegaglia zatražila je hitan preustroj poreznog sustava i mjere štednje kako bi se vratilo povjerenje financijskih tržišta.

"U ovom osjetljivom trenutku ključno je što prije usvojiti plan mjera štednje u vrijednosti 40 milijardi eura. Istodobno je nužno provesti i niz mjera kojima će se poduprijeti rast, poput reforme poreznog sustava, uključujući sniženje korporativnih poreza", dodala je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙