FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA očekuje ubrzanje rasta svjetske potražnje za naftom u 2012.; OPEC oprezniji

Autor: vmom
LONDON, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Rast svjetske potražnje za naftom iduće će godine ubrzati i time ojačati pritiske na raspoloživu opskrbu, procjenjuju u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), dok su u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) oprezniji u prognozama.

Naftna potražnja iduće bi godine trebala porasti za 1,47 milijuna barela dnevno i dosegnuti golemih 91 milijuna barela dnevno, procjenjuju u IEA-e u prvim prognozama za 2012., objavljenima u sklopu mjesečnog izvješća. Tako bi iduće godine rast potražnje trebao nadmašiti za ovu godinu procijenjen rast u visini 1,2 milijuna barela dnevno.

Prognoze IEA za iduću godinu nešto su niže od onih američke vlade, ali zato premašuju 1,3 milijuna barela dnevno koliko bi potražnja trebala porasti prema prognozama OPEC-a.

Razlike između naftnog kartela i zemalja potrošača produbljene su nakon što 12-člani OPEC na lipanjskom sastanku nije postigao dogovor o povećanju proizvodnje na prijedlog zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom.

Uzvratno je IEA, na čelu sa Sjedinjenim Državama, iznenadio tržišta objavom otpuštanja nafte iz strateških rezervi 28 zemalja članica.

U srijedu je IEA objavio da je povećao opskrbu visokokvalitetnom sirovom naftom na oskudnom tržištu i da agencija odlučno zauzima pozitivno stajalište u vezi dosadašnje provedbe strategije.

"Smisao otpuštanja nafte iz zaliha bio je povećati donekle likvidnost i fleksibilnost na tržištu. Mislim da smo u tome uspjeli", kazao je David Fyfe, čelnik IEA-inog odjela za naftnu industriju i tržišta za Reuters Insider.

Dodao je da IEA tek treba odlučiti u vezi daljnjeg otpuštanja nafte iz rezervi, ponovivši ranije izjave da će agencija donijeti odluku u roku od 30 dana od prvotne objave 23. lipnja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙